Tramlijn 81 (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PCC 7942 op lijn 81 aan de halte Zweden.
Geografische weergave
Vervoersmiddel Tram
Opening 1 mei 1914
Eigenschappen
Exploitant MIVB
Type voertuigen PCC 79xx
Eindpunten Marius Renard, Montgomery
Bestuurswijze Bestuurder
Aantal haltes 35
Gemeentes Brussel, Sint-Pieters-Woluwe, Ixelles, Sint-Gillis, Etterbeek, Anderlecht
Werkingsdagen Ma, Di, Wo, Do, Vr, Za, Zo
Andere lijnen
Tramlijnen 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Oude tramlijnen 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

De Brusselse tramlijn 81 uitgebaat door de MIVB verbindt het station Marius Renard met het metrostation Montgomery (Sint-Pieters-Woluwe). De kenkleur van deze lijn is groen.

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

Montgomery - Merode - Sint-Pietersplein - Acacia - De Jacht - Sint-Antoonkerk - Mouterij - Gist - Flagey - Dautzenberg - Baljuw - Drievuldigheid - Janson - Moris - Lombardije - Bareel - Willem Tell - Bethlehem - Koningslaan - Zweden - Zuidstation - Bara - Fiennes - Raad - Albert I - Kuregem - Dover - Verzet - Sint-Guido - Meir - Ysaye - van Beethoven - Frans Hals - Vivès-Park - Marius Renard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Metroplannen Marius Renard[bewerken | brontekst bewerken]

In het metroplan van 1975 werd een metrolijn 2 voorgesteld die vanaf het Zuidstation in plaats van het huidige traject Clemenceau - Delacroix - Weststation het westelijke traject van de huidige tramlijn 81 zou hernemen. De metrolijn zou metrolijn 5 (toen 1B) kruisen bij Sint-Guido. In station Sint-Guido is een extra niveau aanwezig voor deze lijn.[1]

Voor 2008: Montgomery - Heizel[bewerken | brontekst bewerken]

Een driedelige PCC-tram op lijn 81 aan de halte Zweden, voor het Zuidstation.

Tramlijn 81 was tot 2008 een van de langste lijnen van het hele MIVB-netwerk. Het is echter ook een van de traagste lijnen, doordat de tram vaak in smalle straten zonder eigen tracé rijdt. Tot 2007 bediende deze lijn nog de volledige noord-zuidverbinding, maar in verband met de lengte en vertragingen van de lijn heeft hij tussen het Zuidstation en het Kerkhof van Jette de reisweg van de opgeheven tramlijn 18 overgenomen.

Herschikking in 2008: Montgomery - Marius Renard[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 30 juni 2008 werd deze lijn herschikt. Het noordelijke stuk (Zuidstation-Heizel) werd overgenomen door een nieuwe tramlijn 51. Ook zal er een rechtstreekse metroverbinding komen tussen deze twee stations, maar niet via het oude traject van tram 81. Het nieuwe traject wordt Montgomery-Marius Renard; vanaf het Zuidstation zou tramlijn 81 dus het traject van de tramlijn 56 overnemen.

Ook vanaf 30 juni 2008 werd 's avonds na 20u de bediening van lijn 81 volledig hernomen door lijnen 31 (tussen Marius Renard en het Zuidstation) en 83 (tussen het Zuidstation en Montgomery). Op 23 februari 2015 werden deze avondtramlijnen afgeschaft en rijdt de tram 81 ook vanaf 20u.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2017 wordt deze tramlijn op weekdagen met driedelige PCC-trams (serie 79xx) gereden, en in het weekend met serie 3xxx Cityrunners.

Zie de categorie Tram route 81 (Brussels) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.