Tramlijn 44 (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brusselse tramlijnen
3
Esplanade - Churchill
4
Noordstation - Stalle P
7
Heizel - Vanderkindere
19
De Wand - Groot-Bijgaarden
25
Boondaal Station - Rogier
32
NYCS-SSI-nightsonly.svg Da Vinci - Drogenbos Kasteel
39
Montgomery - Ban-Eik
44
Montgomery - Tervuren Station
51
Stadion - Van Haelen
55
Da Vinci - Rogier
62
Kerkhof van Jette - Eurocontrol
81
Montgomery - Marius Renard
82
Berchem Station - Drogenbos Kasteel
92
Schaarbeek Station - Fort-Jaco
93
Stadion - Legrand
94
Louiza - Trammuseum
97
Louiza - Dieweg

NYCS-SSI-nightsonly.svg
Rijdt alleen in de avonduren

De Brusselse tramlijn 44 uitgebaat door de MIVB verbindt het metrostation Montgomery (Sint-Pieters-Woluwe) met de halte Tervuren Station in het Vlaamse Tervuren. De kenkleur van deze lijn is donkergeel.

Traject[bewerken]

Plan44stib.png

Bijzonderheden[bewerken]

Tramlijn 44 is een streektramlijn die het oosten van Brussel verbindt met het Vlaams Gewest, meer bepaald de gemeenteTervuren. De eindhalte Montgomery ligt in een ondergrondse keerlus, die slechts in één richting bereden wordt. Tussen Montgomery en de halte Madoux rijdt deze tramlijn samen met lijn 39, die tevens het Vlaams Gewest bediend (Wezembeek-Oppem). Beide tramlijnen hebben door de MIVB de 'Express'-stempel gekregen, door het feit dat hun traject bijna uitsluitend in eigen bedding ligt. De snelheid van deze tramlijnen komt dus in de buurt van die van een volwaardige premetrolijn.

Tram 44 wordt door de tramliefhebbers als één van de mooiste lijnen van het Bussels net genoemd, gezien het tracé langs de weelderige Tervurenlaan en het Zoniënwoud loopt.

Bij de grootschalige herstructurering van het netwerk (2007-2009) werd er niets veranderd aan lijn 44.

Voertuigen[bewerken]

Op deze tramlijn wordt gereden met gelede PCC-trams (serie 77xx/78xx). Tot in 2010 werd de lijn nog bediend door de oudere (niet-gelede) PCC-trams van het type 70xx/71xx. Deze reden voor het laatst tot en met 12 februari 2010. Er is een oude terminus die nu een café geworden is, namelijk "spoorloos station", een honderdtal meter verder op de Leuvensesteenweg.

Afbeeldingen[bewerken]