Tramlijn 44 (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brusselse tramlijnen
3
Esplanade - Churchill
4
Noordstation - Stalle P
7
Heizel - Vanderkindere
19
De Wand - Groot-Bijgaarden
25
Boondaal Station - Rogier
32
NYCS-SSI-nightsonly.svg Da Vinci - Drogenbos Kasteel
39
Montgomery - Ban-Eik
44
Montgomery - Tervuren Station
51
Stadion - Van Haelen
55
Da Vinci - Rogier
62
Kerkhof van Jette - Da Vinci
81
Montgomery - Marius Renard
82
Berchem Station - Drogenbos Kasteel
92
Schaarbeek Station - Fort-Jaco
93
Stadion - Legrand
94
Louiza - Trammuseum
97
Louiza - Stalle P

NYCS-SSI-nightsonly.svg
Rijdt alleen in de avonduren
Tramlijn44brussel.svg PCC 7807 bij het eindpunt Tervuren

De Brusselse tramlijn 44 verbindt het metrostation Montgomery (Sint-Pieters-Woluwe) met de halte Tervuren station in het Vlaamse Tervuren. De kenkleur van deze lijn is donkergeel.

Traject[bewerken]

Montgomery - G.J. Martin - Leopold II - Julius Cesar - Groene Hond - Woluwe - Trammuseum - de Villalobar - Madoux - 3 Kleuren - Oudergem Woud - Verbrandendreef - Duivenschieting - Vier Armen - RP Ravenstein - Brusselsesteenweg - Oppemstraat - Tervuren Station.

Bijzonderheden[bewerken]

Tramlijn 44 is een streektramlijn die het oosten van Brussel verbindt met de Vlaamse oostrand, met name Tervuren. De eindhalte Montgomery ligt in een ondergrondse keerlus, die slechts in één richting wordt bereden. Tussen Montgomery en de halte Madou rijdt deze tramlijn samen met tram 39, die ook al naar de oostrand (Wezembeek-Oppem) rijdt. Beide tramlijnen worden door de MIVB 'Express'-tramlijnen genoemd, aangezien ze bijna volledig in een eigen tracé rijden. De snelheid van deze tramlijnen komt dus in de buurt van die van een volwaardige premetrolijn.

Tramlijn 44 wordt door liefhebbers een van de mooiste lijnen van het netwerk genoemd, gezien het tracé langs de weelderige Tervurenlaan en het Zoniënwoud loopt.

Bij de grootschalige herstructurering van het netwerk (2007-2009) werd er niets veranderd aan lijn 44.

Materieel[bewerken]

Deze tramlijn wordt gereden met gelede PCC-trams (serie 77xx/78xx). Het was het laatste inzetgebied van de oudere (niet-gelede) PCC-trams van het type 70xx/71xx, die dienst deden tot en met 12 februari 2010. Er is een oude terminus die nu een pub is, "spoorloos station", 100 meter verder op de Leuvensesteenweg.