Brusselse stadsbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brusselse stadsbus
Stadsbus van MIVB
Basisgegevens
Locatie Hoofdstedelijk Gewest van Brussel, België
Vervoerssysteem Stadsbus
Aantal lijnen 61;
  • Overdag: 50
  • 's Nachts: 11
Uitvoerder(s) MIVB
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Brusselse stadsbusnet is een uitgebreid stadsbusnetwerk in de 19 gemeenten van het Hoofdstedelijk Gewest van Brussel en elf randgemeenten in Vlaams-Brabant. Het stadsbusnetwerk wordt geëxploiteerd door MIVB en kent anno 2014 50 stadslijnen en 11 nachtlijnen. De belangrijkste knooppunten van het stadsnet zijn De Brouckèreplein, Station Brussel-Zuid, Station Brussel-Centraal, Station Brussel-Noord, Station Brussel-Luxemburg, Station Brussel-Schuman, Station Brussel-West, Station Brussel-Groendreef, Station Simonis, Beursplein en Station Bockstael.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de 19e eeuw waren er verschillende kleine vervoersbedrijven actief in de stad Brussel. Sommige waren actief door middel van paarden omnibussen. Een enkeling ervan stapten begin 20e eeuw over op door benzine aangedreven bussen.

Al sinds 1874 baatte Tramways Bruxellois enkele tramlijnen uit in de stad Brussel. In 1882 werden de activiteiten uitgebreid met enkele paarden omnibussen. In 1907 werden 3 bussen gekocht, waarmee de laatste paarden omnibussen uit dienst gehaald konden worden. De bussen werden ingezet op een lijn tussen de Beurs en het gemeenteplein van Elsene. Door vele pechgevallen werden de bus activiteiten in 1913 gestaakt. Pas in 1924 kwam de bus weer in beeld en op 27 mei 1926 werd hierop de maatschappij Autobus Bruxellois opgericht. Hiermee kon Tramways Bruxellois zich volledig richten op de tram activiteiten en Autobus Bruxellois op de bus activiteiten.

In 1890 begon een paarden omnibus lijn tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid te rijden. In het begin heette het bedrijf dat de exploitatie uitvoerde Polydore Vanderschuren et Compagnie, maar in 1894 werd de naam gewijzigd in Tram-Car Nord-Midi. Dit bedrijf koopt in 1906 een door benzine aangedreven autobus van het merk Germain. Na deze aankoop breidt het bedrijf zijn netwerk en diensten meer uit. In 1920 kwamen meer bussen in dienst van het merk De Dion Bouton. In 1992 werd nog de naam gewijzigd in S.A. Bruxelloise d’Auto Transport. In 1924 werd nogmaals een uitbreiding gedaan in het wagenpark door de aankoop van 24 bussen van het type Renault MU. In 1926 wordt Tram-Car Nord-Midi door koninklijk besluit overgenomen door Autobus Bruxellois, waarmee het gehele wagenpark en de buslijnen werden overgedragen.

In 1893 begon een ander bedrijf met de exploitatie van een paardenomnibuslijn. Dit was La Compagnie du Central-Car, die in 1906 ook een benzinebus bestelde. De lijn liep tussen de Antwerpsepoort en het Surlet de Chokierplein. In 1909 wordt het bedrijf overgenomen door Compagnie Générale des Autobus. Dit bedrijf bracht gelijk nieuwe bussen in dienst op de lijn en breidde het netwerk uit met nieuwe lijnen. In totaal bestond het wagenpark van Compagnie Générale des Autobus uit 42 bussen van het merk Ryknield Motor Company, die een carrosserie hadden van Dyle et Bacalan. In 1911 moesten de activiteiten van Compagnie Générale des Autobus gestaakt worden.

In 1926 nam Autobus Bruxellois een deel van het busnetwerk over. Het doel was het aanvullen van het tramnetwerk door middel van de bussen. De lijnen die over werden genomen bestonden uit de verbindingen tussen Station Noord en Station Zuid en tussen de Munt en de Militaire Laan. Deze werden toen uitgebaat door S.A. Bruxelloise d’Auto Transport. In het begin maakte Autobus Bruxellois nog gebruik van bussen van diens voorganger, maar in 1929 kwamen al nieuwe bussen in dienst. Dit waren bussen van het type Renault MUL, Miverva HTM en Scemia-Renault TN6. In 1933 worden, bij wijze van proef, enkele bussen omgebouwd en voorzien van een dieselmotor in plaats van een benzinemotor. Deze proef werd geslaagd, waarop alle bussen, behalve de oudste bussen, werden omgebouwd.

In 1931 werd de maatschappij Autobus Urbains opgericht die een lijn exploiteerde tussen de Brusselse Beurs en het Meiserplein. Dit werd aanvankelijk gedaan met vier bussen, maar later kwam daar een vijfde bus bij. In 1940 moest Autobus Urbains al zijn bussen afstaan, waarvan geen enkele na de oorlog terug zou keren. Autobus Urbains hield hierdoor op met bestaan.

Door de Tweede Wereldoorlog werden veel bussen opgevorderd door het Belgische leger en door de Duitsers. Hierdoor werden veel bussen zwaar beschadigd en konden de activiteiten na de oorlog moeilijk worden hervat. Pas na komst van nieuw materieel konden de activiteiten worden hervat en ook het netwerk worden uitgebreid.

In 1954 werd de MIVB opgericht en in 1955 werd de exploitatie van alle vervoersbedrijven die in het stedelijk gewest exploiteerden overgenomen. In het begin waren de bus activiteiten nog maar enkel als randverschijnsel aanwezig. Dit veranderde echter snel. Verschillende tramlijnen werden omgezet naar buslijnen in de jaren '60 van de 20e eeuw. Hierdoor werd het wagenpark gauw uitgebreid met nieuwe bussen.

Trolleybus (1936-1964)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1939 werd door de Brusselse vervoermaatschappij Tramways Bruxellois een trolleybuslijn gestart, lijn 54. Deze lijn liep tussen het centrum van Vorst en het Luxemburgplein. De trolleybus was noodzakelijk omdat de exploitatie tussen de twee gebieden niet gedaan kon worden door trams, vanwege de steile hellingen, krappe bochten en smalle straten. Hiervoor waren bussen nodig met krachtige motoren. Maar omdat de krachtige motoren niet noodzakelijk waren voor de rest van de lijn werd besloten om gebruik te maken van een trolleybus. In hetzelfde jaar werd de lijn verlengd naar Haren en Machelen. Vanaf 1940 tot 1945 werd de exploitatie van de trolleybuslijn zeer moeilijk. Dit kwam door achterstallig onderhoud aan de voertuigen, wegen en bovenleidingen, maar ook door gebrek aan banden en materieel en beschadiging van het nog beschikbare materieel. Desondanks was de trolleybuslijn toen zeer populair. Aan het einde van de oorlog reden nog maar twee voertuigen een beperkte rit tot aan Vorst. Na de oorlog kwamen er in 1945 nog tien nieuwe voertuigen en in 1956 twee nieuwe voertuigen bij ter versterking, maar werden de trolleybussen steeds moeilijker te exploiteren. Niet alleen doordat sommige bussen oud waren en moeilijk in onderhoud. Ook de technologie van andere vervoersmiddelen werd steeds beter en deze waren goedkoper te exploiteren. In 1964 werden daarom de trolleybussen vervangen door gewone bussen. Eén exemplaar werd behouden en staat in het trammuseum Woluwe.[1][2][3]

De dubbele bovenleiding volgde de normale trolleybusrit, maar zonder aftakking naar de remise Leuvensesteenweg (ook een tramremise). Daarom reden de trolleybussen russen de remise en hun reisweg met één stang op de trambovenleiding, de andere stang (massastang) neergehaald, en een metalen keten in een tramrail om het stroomcircuit te sluiten.

Wagenpark[bewerken | brontekst bewerken]

Drie bussen in de verschillende huisstijlen van MIVB

Het Brusselse stadsnet wordt integraal vanuit de stelplaatsen Jacques Brel, Haren en Delta van de MIVB gereden. Alle bussen in deze stelplaatsen worden ingezet op de stadsdienst. Voor de stadsdienst maakt MIVB veelal gebruik van bussen van de merken Van Hool en Mercedes-Benz (Evobus) en een klein aantal bussen van het merk Jonckheere. In het verleden reden er ook bussen rond van onder andere de merken Brossel, Büssing, Mack, Magirus-Deutz en Bus & Car/Eagle Bus.

In de laatste 10 jaar nam het reizigersaantal over het gehele vervoersnetwerk van de MIVB met 80% toe en deze tendens houdt aan. Om deze groei het hoofd te bieden, besloot de MIVB in 2012 om 355 nieuwe bussen aan te schaffen tegen 2016. Deze zullen ook deels enkele oude bussen vervangen. 172 van deze bussen zullen in de loop van 2014 en 2015 in dienst komen. Het gaat hierbij om 93 standaard bussen en 79 gelede bussen van het type Mercedes-Benz Citaro. De bedoeling van de MIVB is om in de toekomst alleen nog maar milieuvriendelijke bussen in dienst te hebben. De dieselbussen zullen hierdoor van straat verdwijnen om uitsluitend bussen met alternatieve aandrijving over te houden. De nieuwe dieselbussen die instromen voldoen ook aan de strengste milieunormen.[4] De overige 183 bussen zullen volgens de MIVB hybride bussen worden. In eerste instantie werden tussen december 2012 en februari 2013 elektrische bussen getest en viel de keuze op die bussen, maar wegens de beperkte actieradius van de batterijen werd er gekozen voor hybride bussen.[5][6] Om de groeiende reizigersopvang tijdelijk op te vangen zouden in 2012 ook 20 tweedehands bussen aangeschaft worden. Dit plan werd echter afgewezen, waardoor er gekozen werd voor 20 nieuwe bussen.

In juni 2017 werd bekendgemaakt dat de MIVB enkele hybride bussen voor een periode van twee maanden zal gaan testen, met het oog op de aankoop van 235 nieuwe hybride bussen die binnen twee jaar in dienst moeten komen. Hiervoor reden drie standaard bussen van drie verschillende fabrikanten vanaf augustus tot en met oktober 2017 op lijn 64[7] en drie gelede bussen van drie verschillende fabrikanten vanaf 30 oktober tot en met 22 december 2017 op lijn 66.[8] Op 26 juli 2017 werd bekendgemaakt dat MIVB bij Solaris Bus zeven elektrische midibussen had besteld van het type Solaris Urbino. Deze komen eind 2018 in dienst.[9][10] Op 26 september 2017 werd bekendgemaakt dat de MIVB vijf elektrische standaardbussen had besteld bij een nog onbekende leverancier. Deze bussen zullen in de loop van 2018 geleverd worden.[11]

In 2023 kan men hybride gewone en gelede MIVB-bussen zien rijden, meestal van Volvo en Iveco, evenals helemaal elektrische bussen van Solaris (midibussen en gelede bussen) en van Bolloré Bluebus (gewone bussen). Meer hybride en meestal elektrische bussen zijn besteld: zie hieronder, In dienst gekomen na 2010.

Onderstaande lijsten tonen de verschillende busseries die rijden of hebben gereden voor MIVB (en/of diens voorgangers).[12]

  • = In dienst
  • = Deels in dienst
  • = Uit dienst
  • = Nog te leveren
  • = (Deels) in dienst als lesbus

In dienst gekomen tussen 1900 en 1929[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.
Kleur Aantal Status In dienst Fabrikant Type Opmerking
3 Afgevoerd 1907 Schneider-Ateliers Métallurgiques de Nivelles In dienst bij Tramways Bruxellois
42 Afgevoerd 1910 Ryknield Motor Company-Dyle et Bacalan In dienst bij Compagnie Générale des Autobus
24 Afgevoerd 1924 Renault MU In dienst bij Tram-Car Nord-Midi

In dienst gekomen tussen 1930 en 1941[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.
Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
1-4 4 Vernietigd / gesloopt Brossel BCS AU65 In dienst bij Autobus Urbains,
Waren tijdens de oorlog vernietigd.
5 1 Vernietigd / gesloopt Brossel A65D In dienst bij Autobus Urbains.
Waren tijdens de oorlog vernietigd.
31 1 Afgevoerd Minerva HTM In dienst bij Autobus Bruxellois
Bus was voor de oorlog afgevoerd
32-39 8 Afgevoerd / gesloopt Scemia-Renault TN6 In dienst bij Autobus Bruxellois
Alleen bussen 32, 35 en 39 keerden terug in 1945, rest was vernietigd.
40-44 5 Afgevoerd / gesloopt Minerva HTM In dienst bij Autobus Bruxellois
Bussen waren voor de oorlog afgevoerd
45-48 4 Vernietigd / gesloopt Brossel BCS AU6S In dienst bij Autobus Bruxellois
Waren tijdens de oorlog vernietigd.
49-50 2 Vernietigd / afgevoerd Minerva AB4R In dienst bij Autobus Bruxellois
Alleen de 49 keerde terug na de oorlog
51-61 11 Vernietigd / afgevoerd Brossel AU6S In dienst bij Autobus Bruxellois
Alleen de 55, 59 en 61 keerden terug na de oorlog
62-63 2 Vernietigd / gesloopt Minerva 2M550 In dienst bij Autobus Bruxellois
Waren tijdens de oorlog vernietigd
64-68 5 Vernietigd / gesloopt /afgevoerd Brossel AB6 In dienst bij Autobus Bruxellois
Alleen de 65 keerde terug na de oorlog
69-71 3 Vernietigd / gesloopt Brossel A40D In dienst bij Autobus Bruxellois
Waren tijdens de oorlog vernietigd
72-81 10 Vernietigd / gesloopt Brossel AB6D In dienst bij Autobus Bruxellois
Waren tijdens de oorlog vernietigd
82-90 9 Vernietigd / gesloopt /afgevoerd Brossel AB6D In dienst bij Autobus Bruxellois
Alleen de 90 keerde terug na de oorlog
6001-6012 12 Afgevoerd Brossel In dienst bij Tramways Bruxellois
Trolleybussen
Bussen 6008-6012 kwamen in 1940 en 1941 in dienst.

Het nog rijdbare materieel wat na de oorlog terugkeerde werd omgenummerd in deugdelijkheidsnummer 101-110 en werden na komst van nieuwe bussen in 1948 afgevoerd.

In dienst gekomen tussen 1945 en 1949[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
6013-6022 10 Afgevoerd Brossel In dienst bij Tramways Bruxellois en later MIVB
Trolleybussen

In dienst gekomen tussen 1950 en 1959[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
501-515 15 Afgevoerd / gesloopt Brossel-Ragheno AB 6 DS Voormalig Autobus Bruxellois 91-105
6023-6024 2 Afgevoerd / gesloopt Brossel Trolleybussen
8001-8015 15 Afgevoerd / gesloopt / museumbus Büssing-Ragheno 6500T Bus 8010 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8016-8045 30 Afgevoerd / gesloopt / museumbus Brossel-Ragheno A96 DAR Bus 8024 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8046-8060 15 Afgevoerd / gesloopt / verkocht / museumbus Mack-Familleureux C.37 Bus 8048 en 8058 waren bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
Bus 8058 was reserve, maar is nadien verkocht.
8061-8120 60 Afgevoerd / verkocht / museumbus Brossel-Van Hool A96 DAR Bus 8080 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
Bussen 8074-8075, 8084, 8091, 8110 en 8118 werden verkocht aan de gemeente Elsene.
Bus 8072 was verkocht aan Bureau Infor-jeunes.
Bussen 8085 en 8100 werden verkocht aan Autobus Verhenne.
Bus 8112 werd verkocht aan Car Preaumont voor onderdelen.
8121-8150 30 Afgevoerd / verkocht / gesloopt / museumbus Brossel-Van Hool A99 DAR Bus 8149 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
Oorspronkelijk was bus 8134 ook bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel, maar werd later gesloopt.
Bussen 8121-8131, 8133, 8137 en 8148 werden geëxporteerd.
Bus 8140 werd demonstratiebus.
8151-8220 70 Afgevoerd / verkocht Brossel-Jonckheere A98 DARV De meeste bussen werden verkocht aan verschillende instanties.

In dienst gekomen tussen 1960 en 1969[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
8221-8340 120 Afgevoerd / verkocht / rijschoolbus / gesloopt / museumbus Brossel-Van Hool A98 DARV Bussen 8281 en 8283 dienden in 1976 nog als rijschoolbus, maar zijn kort daarna buiten dienst gegaan.
Bussen 8286, 8287 en 8340 dienden in 1977 als rijschoolbus, maar zijn in 1978 uiteindelijk verkocht.
Bus 8291 was bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel als reserve, maar werd daarna gesloopt.
Bus 8303 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8341-8356 16 Afgevoerd / verkocht Brossel-Jonckheere A98 DARV
8357-8366
8367-8420
8 Afgevoerd / verkocht / rijschool Van Hool 420 HA St.2 8365 en 8366 hebben nog korte tijd gereden bij de rijschool, maar zijn nadien verkocht.
8367-8420 56 Afgevoerd / verkocht / rijschool / infobus / museumbus / gesloopt Van Hool 420 HA St.2 8372, 8380 en 8417 hebben nog korte tijd gereden bij de rijschool, maar zijn nadien verkocht.
8403 was na buiten dienst stelling korte tijd een infobus, daarna werd het een museumbus voor Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8416 was oorspronkelijk bedoeld voor Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel, maar werd per ongeluk gesloopt.
Een groot deel van de serie werd verkocht aan Air Zaïre.
8421-8483 63 Afgevoerd / rijschool / museumbus / verkocht Van Hool 420 HA St.2 8435 werd verkocht aan STIC en omgenummerd tot 139.
Ook de 8453 werd verkocht aan STIC, maar werd gebruikt voor onderdelen.
8442-8449, 8451, 8454-8460 en 8462-8470 werden verkocht aan MIVA en omgenummerd tot 428-430, 437, 439, 442, 444, 446, 448-449, 452, 454, 456-457, 459, 461, 466-468, 472-473 en 480-483 (in die volgorde).
8901-8903 3 Afgevoerd Büssing Senator
8911-8913 3 Afgevoerd / verkocht Magirus-Deutz Saturn
8921-8922 2 Verkocht Mercedes-Benz O 322 Verkocht aan Dehaene

In dienst gekomen tussen 1970 en 1979[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
8001-8015 14 Afgevoerd / verkocht / museumbus Van Hool AU 115X Bus 8014 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
Bus 8015 werd eerst bewaard in de museumcollectie van Van Hool, daarna bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8016-8030 15 Afgevoerd / verkocht Mercedes-Benz - Jonckheere O305
8031-8045 15 Verkocht / museumbus Magirus-Deutz - Jonckheere SH110 Bussen 8039 en 8040 werden in eerste instantie verkocht, maar zijn daarna museumbus geworden bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8046-8060 15 Verkocht / museumbus / plukbus Jonckheere-Bus & Car Eagle 16 Bussen 8047-8058 werden verkocht aan STIC en omgenummerd tot 202-2013.
Bus 8046 ging naar Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel om daar als plukbus te dienen.
Bus 8060 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
Bus 8059 werd eerst omgebouwd tot salonbus, daarna ging het naar Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel om te dienen als plukbus.
8061-8190 130 Afgevoerd / verkocht / museumbus Jonckheere-Volvo B59-55 Bussen 8085 en 8154 zijn bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel
8191-8269 79 Afgevoerd / verkocht / rijschool / gesloopt / museumbus Van Hool A120 Bus 8211, 8224, 8241, 8257, 8259 en 8264-8266 hebben nog als rijschoolbus gediend.
Bus 8244 was vroegtijdig afgevoerd/gesloopt na een brand.
Bus 8249 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8501-8515 15 Afgevoerd / museumbus Van Hool 409 AU9 Bus 8509 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8516-8530 15 Afgevoerd / museumbus / gesloopt Van Hool 409 AU9 Bus 8530 werd bewaard voor de collectie van Van Hool.
Daarna ging de bus naar Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel en is in 2006 gesloopt.
8531-8560 30 Afgevoerd / verkocht / museumbus Jonckheere-Van Hool 409 AU9 Bus 8542 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8561-8665 105 Afgevoerd / gesloopt / museumbus / rijschool / verkocht Van Hool 409 AU9 Bus 8565 diende na buiten dienst stelling als rijschoolbus en als korte tijd voor proefbus van een nieuwe huisstijl.
Bussen 8578, 8581, 8583, 8587, 8588 en 8647 werden vroegtijdig afgevoerd/gesloopt na een ongeval.
Bussen 8582, 8595, 8605, 8636, 8646 en 8651 dienden na buiten dienst stelling als rijschoolbus.
Bussen 8649, 8650 en 8653 gingen na buiten dienst stelling als rijschoolbus verder, maar gingen in september 1994, wegens materieeltekort, korte tijd terug als lijnbus om in januari 1995 weer als rijschoolbus te dienen.
Bus 8660 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8666-8765 100 Afgevoer / verkocht / rijschoolbus / museumbus Van Hool 409 AU93 Bussen 8753, 8754 en 8758 gingen in oktober 1993 verder als rijschoolbus, maar gingen in september 1994, wegens materieeltekort, korte tijd terug als lijnbus, om daarna afgevoerd te worden.
Bus 8755 ging in oktober 1993 buiten dienst, maar kwam wegens materieeltekort in september 1994 tijdelijk weer in dienst.
Bus 8747 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8901-8908 8 Afgevoerd Durisotti-Peugeot J7 Belbus
8909 1 Afgevoerd Heuliez-Fiat 242D Belbus

In dienst gekomen tussen 1980 en 1989[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
8910 1 Afgevoerd Heuliez-Citroën C35 Belbus
8911-8916 6 Afgevoerd Durisotti-Citroën C35 Belbus
8917-8921 4 Afgevoerd Durisotti-Citroën C35LD Belbus
8922-8926 5 Afgevoerd Vandecasteele-Renault Master T35D Belbus
8927-8928 2 Afgevoerd Citroën C35 Belbus
8801-8825 25 Afgevoerd Van Hool AG280 Bus 8823 draaide nog als demobus tussen november 1985 en december 1986 in verschillende steden.

In dienst gekomen tussen 1990 en 1999[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
8301-8330 25 Afgevoerd Van Hool A500SP 8313, 8316-8317 waren in eerste instantie na buiten dienst stelling rijschoolbussen geworden, maar zijn later weer terug in lijndienst gekomen.
8331-8480 150 Rijschool / afgevoerd / verkocht / gesloopt Van Hool A500 8445 deed van 2007 tot en met 2011 dienst als rijschoolbus en is daarna afgevoerd.
8331, 8428, 8435-8436 en 8445-8446 zijn na buiten dienst stelling rijschoolbussen geworden.
8500-8559 60 Afgevoerd / verkocht Jonckheere Premier 8500 is verkocht aan de stad Brussel.
8560-8619 60 Afgevoerd Jonckheere Premier
8620-8679 60 Afgevoerd / rijschool Van Hool A300 8636 was na buiten dienst stelling een rijschoolbus geworden, maar is inmiddels afgevoerd
8635 en 8655 zijn na buiten dienst stelling een rijschoolbus geworden.
8680-8699 20 Afgevoerd Van Hool A300 CNG Bus 8685 is bewaard gebleven bij Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.
8700-8739 40 Afgevoerd Van Hool A300
8740-8799 50 Afgevoerd / rijschool Van Hool A300 8742, 8750, 8756, 8786 en 8794 zijn na buiten dienst stelling rijschoolbus geworden
8826-8857 32 Afgevoerd Van Hool AG300
8929-8938 10 Afgevoerd Durisotti-Citroën C35 Belbus
8939-8941 3 Afgevoerd Mercedes-Benz-Q-Bus Sprinter Belbus
8942-8956 15 Afgevoerd Mercedes-Benz Sprinter Belbus

In dienst gekomen tussen 2000 en 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
8001-8030 30 Afgevoerd Van Hool A308 Laatste rit op 22 december 2018. Een exemplaar bevindt zich in de busverzameling van het Trammuseum.
8031-8042 12 Terug naar fabrikant Mercedes-Benz Cito Zijn buiten dienst gegaan na de verloop van het leasingcontract.
8101-8227 127 In dienst Van Hool newA330 Worden vanaf 2021 vervangen door nieuwe Volvo 7900 Hybrid bussen
8858-8888 31 In dienst Mercedes-Benz Citaro G II
9001-9052 52 In dienst Mercedes-Benz Citaro G II

In dienst gekomen na 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Kleur Serie Aantal Status Fabrikant Type Opmerking
9101-9179 79 In dienst Mercedes-Benz Citaro G C2
9601-9789 189 In dienst Van Hool newA330
9801-9893 93 In dienst Mercedes-Benz Citaro C2
9901-9912 12 In dienst Mercedes-Benz Sprinter
8901 1 Terug naar fabrikant na testperiode Iveco Bus Urbanway 12 Hybrid Reed op proef vanaf augustus t/m oktober 2017
8911 1 Terug naar fabrikant na testperiode Solaris Urbino 12 Hybrid Reed op proef vanaf augustus t/m oktober 2017
8901 1 Terug naar fabrikant na testperiode AB Volvo 7900 Hybrid Reed op proef vanaf augustus t/m oktober 2017
8961 1 Terug naar fabrikant na testperiode Iveco Bus Urbanway 18 Hybrid Reed op proef vanaf 30 oktober t/m 22 december 2017
8971 1 Terug naar fabrikant na testperiode Solaris Urbino 18 Hybrid Reed op proef vanaf 30 oktober t/m 22 december 2017
8981 1 Terug naar fabrikant na testperiode AB Volvo 7900A Hybrid Reed op proef vanaf 30 oktober t/m 22 december 2017
1001 - 1007 7 In dienst Solaris Urbino 8.9 Electric Eerste bus geleverd op 15 april 2018, rijdt sinds 1 juni 2018 enkel op lijn 33.
1101-1105 5 In dienst Bolloré Bluebus 12m
8280-8283 4 Rijschool Van Hool A300 Voormalig De Lijn 3525, 7725, 3524 en 3520 (in die volgorde)
8284-8285 2 Rijschool Van Hool A600 Voormalig De Lijn 8043 en 7726 (in die volgorde)
1501-1525 25 In dienst Solaris Urbino 18 Electric Pas vanaf 2019 in dienst
9401-9510 110 In dienst AB Volvo 7900 Hybrid
9201-9341 141 In dienst Iveco Bus Urbanway 18 Hybrid
2101-2228 128 Nog niet in dienst AB Volvo 7900 Hybrid Zullen vanaf 2021 reeks 8101-8227 (Van Hool newA330) uit 2007 gaan vervangen.

Lijnenoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2019 zijn er 50 stadslijnen, die de 19 gemeenten binnen Hoofdstedelijk Gewest van Brussel en elf randgemeenten in Vlaams-Brabant bedienen.

Daglijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een tabel met de huidige stadslijnen die overdag rijden. De meeste haltes zijn tweetalig; in sommige gevallen geldt een enkele naam (bv. iemands naam) voor beide talen; namen van haltes in Vlaamse gemeentes zonder faciliteiten bestaan alleen in het Nederlands (bv.: de MIVB vertaalt niet Vilvoorde station tot Gare de Vilvorde, in tegenstelling met wat de NMBS doet). In onderstaande tabel zijn alleen de Nederlandse benamingen van de haltes vernoemd.

Lijn Traject Frequentie Voornaamste haltes
Brussels Airport - Brussels City 15’-20’ Luxemburg, Schuman, Meiser, Geneve, Da Vinci, NATO, Bourget, Brussels Airport
Simonis - UZ Brussel 10’ - 20’ Simonis, Spiegel, Bonaventure, UZ Brussel
Uz Vub - Noordstation 15’ - 20’ Oude afspanning, Belgica, Noordstation
Beaulieu - Heiligenborre 10’ - 20’ Beaulieu, Keym, Drie Linden, Wiener, Diabolo, Heiligenborre
Hunderenveld - Noordstation 10’ - 20’ Hunderenveld, Schweitzer, Bastenaken, Simonis, Zwarte Vijvers, Noordstation
Maes - Luxemburg 12’ - 20’ Maes, Genève, Diamant, Schuman, Luxemburg
Luxemburg - Pleiades 15’ - 30’ Luxemburg, Mérode, Montgomery, Verheyleweghen, Andromeda, Pleiades
Brabançonne - Konkel 11’ - 20’ Brabançonne, Diamant, Georges Henri, Meudon, Tomberg, Konkel
Hof ten Berg - De Brouckère 15’ Hof ten Berg, Marcel Thiry, Roodebeek, Verheyleweghen, Diamant, Dailly, Sint-Joost, Madou, Bourget, Centraal Station, De Brouckère
Dansaert - Louiza 20’ Dansaert, Beurs, Grote Markt, Kleine Zavel, Louiza
Naamsepoort - Sint-Anna 5’ - 20’ Naamsepoort, Luxemburg, Troon, Museum, De Jacht, Arsenaal, Hankar, Sint-Juliaanskerk, Oudergem-Shopping, Vorstrondpunt, Bergoje, Sint-Anna
Schuman - Konkel 12’ - 20’ Schuman, De Jacht, Thieffry, Boileau, Vogelzang, Trammuseum, Bosstraat, Stokkel, Konkel
Albert - Linkebeek Station 15’ Albert, Helden, Station Sint-Job, Homborch, Linkebeek Station
Centraal Station - Helden 15’ Centraal Station, Luxemburg, Blyckaerts, Flagey, Bascule, Florida, Helden
Transvaal - Helden 15’ - 20’ Transvaal, Herrmann-Debroux, Demey, Aartshertogen, Keym, Watermaal Station, Boondaal Station, Sint-Elizabeth-Ziekenhuis, Helden
Viaduct E40 - Roodebeek 15’ Viaduct E40, Annecy, UCL Saint-Luc, Marcel Thiry, Roodebeek
Sterrenwacht - Diesdelle 15’ - 30’ Sterrenwacht, Helden, Ukkel Kalevoet, Homborch, Marentak, Prins van Oranje, Station Diesdelle
Sint-Vincentius - Roodebeek 20’ - 25’ Sint-Vincentius, Bordet Station, Hoedemakers, Permeke, Paduwa, Gulledelle, Roodebeek
Moortebeek - WTC Glibert 15’ - 20’ Moortebeek, Westland Shopping, Hôpital Bracops, Saint Guidon, Clemenceau, Bourse, IJser, WTC, Glibert
Heembeek - Vilvoorde Station 15’ Heembeek, Zavelput, Antoon Van Os, Militair Hospitaal, Kerk Vilvoorde, Blokken, Vilvoorde Station
Anneessens - Decroly 7’ - 15’ Anneessens, Hallepoort, Zuidstation, Albert, Hoogte Honderd, Decroly, Victor Allard, Decroly
Bockstael - Zuidstation 15’ Bockstael, Leopold I, Spiegel, Bastenaken, Machtens, Paulsen, Sint-Guido, Vaartdijk, Wiels, Zuidstation
Zuidstation - Lot Station 15’ Zuidstation, Wiels, Sint-Denijs, Neerstalle, Gilson, Kerk Ruisbroek, Lot Station
Militair Hospitaal - Dielegem 10’ - 20’ Militair Hospitaal, Mariëndaal, Zavelput, De Wand, Bockstael, Kerkhof van Jette, Brugmann-ziekenhuis, Dielegem
Troon - Vorst Centrum (Bervoets) 20’ Troon, Naamsepoort, Fernand Cocq, Baljuw, Albert, Vorst Nationaal, Vorst Centrum (Bervoets)
Militair Hospitaal - Noordstation 9’ - 20’ Militair Hospitaal, Voorhaven, Van Praet, Reders, Noordstation
Vilvoorde Station - IJzer 15’ Vilvoorde Station, Aquiris, Zénobe Gramme, Schaarbeek Station, Verboekhoven, Masui, Noordstation, IJzer
Bordet Station - Ziekenhuis Etterbeek-Elsene 15’ - 20’ Bordet Station, Schaarbeek Station, Verboekhoven, Wijnheuvelen, Sint-Joost, Maalbeek, Flagey, Ziekenhuis Etterbeek-Elsene
Ambiorix - Ukkel Kalevoet 15’ - 20’ Ambiorix, Schuman, Jourdan, Flagey, Georgers Brugmann, Sterrenwacht, Station Sint-Job, Benaets, Ukkel Kalevoet
Noordstation - Montgomery 15’ Noordstation, Kruidtuin, Dailly, De Jamblinne de Meux, Merode, Montgomery
Begraafplaats van Brussel - Centraal Station 5’ - 20’ Begraafplaats van Brussel, Meiser, Plasky, Ambiorix, Sint-Joost, Madou, Centraal Station
Bordet Station - Naamsepoort 8’ - 20’ Bordet Station, Vandenhoven, Sint-Vincentius, Vrede, Vaderland, Ambiorix, Maalbeek, Luxemburg, Naamsepoort
Machelen - Centraal Station 10 Machelen, Haren-zuid, Da Vinci, Hoedemaekers, Chazal, Robiano, Madou, Centraal Station
Tol - Centraal station 10’ - 30’ Tol, Begraafplaats van Brussel, Paduwa, Evere Shopping, Louis Bertrand, Robiano, Madou, Centraal Station
Schaarbeek Station - Jules Bordet 5’ - 10’ Schaarbeek Station, Carli, Bordet Station, Jules Bordet
De Brouckère - Delta 5' - 10' De Brouckère, Centraal Station, Naamsepoort, Flagey, Buyl, ULB, Begraafplaats Elsene, Delta, Beaulieu
ADEPS - ULB 10’ - 30’ ADEPS, Herrmann-Debroux, Demey, Delta, Begraafplaats Elsene, ULB
Goede Lucht - Campus-COOVI 20’ - 30’ Goede Lucht, Westland Shopping, René Henry, Bizet, Campus-COOVI
Kraainem - Oppem 15’ - 35’ Kraainem, Wezembeek Shopping, Louis Marcelis, Oppem
Kraainem - Hippodroom 15’ - 20’ Kraainem, Wezembeek Shopping, Vier Huiskens, Hippodroom
Zuidstation - Humaniteit 15’ - 25’ Zuidstation, Klein Eiland, Vaartdijk, Humaniteit
Kraainem - Schuman 10’ - 30’ Kraainem, Hof ter Musschen, Marcel Thiry, Gulledelle, Diamant, De Jamblinne de Meux, Schuman
Maes - Naamsepoort 10’ - 30’ Maes, SABCA, Bordet Station, Jules Bordet, Paduwa, Georges Henri, Montgomery, Merode, Museum, Luxemburg, Naamsepoort
Heizel - Berchem Station 5’ - 15’ Heizel, Modelwijk 4, Laarbeek-UZ Brussel, Nereus, Berchem Station
Machtens - Centraal Station 10’ - 30’ Machtens, Weststation, Vier Winden, Vlaamsepoort, De Brouckère, Centraal Station
Beekkant - Simonis 10’ - 30’ Beekkant, Elbers, Hunderenved, Berchem Station, Nereus, Heilig Hartcollege, Simonis
Heizel - De Brouckère 10’ - 30’ Heizel, IJzer, Reders, Bockstael, Jette Station, Brugmann-ziekenhuis, De Brouckère
Bockstael - Westland Shopping 5’ - 30’ Bockstael, Ribaucourt, Zwarte Vijvers, Delacroix, Jacques Brel, Peterbos, Westland Shopping
Grote Markt - Wiener 5’ - 20’ Grote Markt, Luxemburg, Blyckaerts, Etterbeek Station, Begraafplaats Elsene, Keym, Wiener
COOVI - Helden 5’ - 30’ COOVI, Drogenbos-Shopping, Kruispunt Stalle, Helden

Afgeschafte lijnen (vanaf 2000)[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Traject Datum afschaffing Voornaamste haltes
Brussels Airport - Schuman 29/06/2008 Brussels Airport - Bourget - Diamant - Schuman
Noordstation - UZ Brussel 01/09/2018 Noordstation - Simonis - Spiegel - Bonaventure - UZ Brussel
Luxemburg - Montgomery 29/06/2018 Luxemburg - Kunst-Wet - Schuman - Montgomery
Kraainem - Oppem 13/04/2008 Kraainem - Oppem
Kraainem - Hippodroom 13/04/2008 Kraainem - Hippodroom
Noordstation - Bordet Station 30/08/2002 Noordstation - Bordet Station
Fernand Cocq - Flagey 06/07/2018 Fernand Cocq - Flagey
Meir - Erasmus 15/09/2003 Meir - Veeweide - van Beethoven - Eramsus
Delacroix - Berchem Station 06/04/2009 Delacroix - Berchem Station
Beurs - Herrmann-Debroux 07/01/2007 Beurs - Troon - Blyckaerts - Etterbeek Station - Begraafplaats van Elsene - Keym - Ortolanen - Herrmann-Debroux

Nachtlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Bushaltebord met het logo van Noctis lijn N05 bij bushalte Kraainem.

Onder de naam Noctis exploiteert MIVB sinds 2007 enkele nachtlijnen. Dit zijn in totaal elf lijnen die iedere vrijdag- en zaterdagnacht, van middernacht tot ca. 3 uur 's ochtends, om de 30 minuten rijden. Iedere lijn heeft het Centraal Station als begin-/eindpunt. Hieronder een tabel met de huidige stadslijnen die 's nachts rijden. De meeste haltes zijn tweetalig, in onderstaande tabel zijn, indien van toepassing, alleen de Nederlandse benamingen van de haltes vernoemd.[13]

Lijn Traject Frequentie Voornaamste haltes
Begraafplaats van Brussel - Centraal Station 30’ Begraafplaats van Brussel, Meiser, Kruidtuin, Centraal Station
Kraainem - Centraal Station 20’ Kraainem, Roodebeek, Diamant, Madou, Centraal Station
Trammuseum - Centraal Station 30’ Trammuseum, Montgomery, Schuman, Naamsepoort, Centraal Station
Wiener - Centraal Station 20’ Wiener, Begraafplaats Elsene, Mouterij, Naamsepoort, Centraal Station
Herrmann-Debroux - Centraal Station 20’ Herrmann-Debroux, Begraafplaats Elsene, ULB, Flagey, Matongé-Naamsepoort, Centraal Station
Fort-Jaco - Centraal Station 30’ Fort-Jaco, Houzeau, Flagey, Matogne-Naamsepoort, Centraal Station
Homborch - Centraal Station 30’ Homborch, Ukkel Kalevoet, Albert, Naamsepoort, Centraal Station
Stalle (P) - Centraal Station 30’ Stalle (P), Sint-Denijs, Wiels, Hallepoort, Centraal Station
Westland Shopping - Centraal Station (via Sint-Guido) 30’ Westland Shopping, Sint-Guido, Bara, Centraal Station
Berchem Station - Centraal Station 30’ Berchem Station, Schweitzer, Simonis, Vlaamsepoort, Centraal Station
Heizel - Centraal Station 30’ Heizel, IJzer, Bockstael, Centraal Station

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het busnetwerk bestaat uit 445 km aan buslijnen en 2.200 haltes verspreid over het hele Brussels Hoofdstedelijk gewest.
  • Het busnetwerk zorgt voor ongeveer 27% van de klanten van MIVB in totaal.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brussels bus network van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.