Louiza (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Station Louiza met vertrekkende trein
Opening 19 augustus 1985 (premetro)
2 oktober 1988 (metro)
Netwerk Brusselse metro
Exploitant MIVB
Lijn(en) 1 1
Constructie
Type Kruisingsstation
Bouwtype Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 2
Perronsporen 2
Metro
Lijn Richting Volgend station
Elisabeth Naamsepoort
Simonis Munthof
Elisabeth Naamsepoort
Koning Boudewijn Munthof
Aansluitingen
Tram 1 1 1 1
Bus 1 1 1 1 1 1 1
Ligging
Coördinaten 50° 50′ NB, 4° 21′ OL
Louiza (metro van Brussel)
Louiza
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Brussel

Louiza (Frans: Louise) is een station van de Brusselse metro en een halte van de Brusselse tram gelegen in de Brusselse gemeenten Sint-Gillis en Brussel-stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ondergrondse premetrostation opende op 19 augustus 1985 onder de naam Louizaplein/Place Louise ter verlenging van de premetrolijn vanuit het station Naamsepoort. Op 2 oktober 1988 werden de perrons verhoogd en het premetrostation omgebouwd tot een volwaardige metrostation terwijl de naam van het station gewijzigd werd naar Louiza/Louise.

Sinds de herziening van het metronet in 2009 rijden metrolijnen 2 en 6 in dit station.

Op de verdieping -3 is een spookstation aanwezig voor de nooit gebouwde metrolijn 4 samen met een stukje metrotunnel. Dit gedeelte is uiteraard niet toegankelijk voor de gewone reiziger.[1]

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het station gelegen onder het Louizaplein in de Kleine Ring van Brussel, nabij het Justitiepaleis, het Poelaertplein en de Louizalaan gekend als een exclusieve winkelstraat.

Bovengronds is de halte Louiza het zwaartepunt van de tramlijnen van de Koningsstraat, 92 en 93. Bovendien is het de eindhalte van tramlijn 8 en 97, die het centrum verbinden met respectievelijk de halte Roodebeek en Dieweg. Het begin van de Louizalaan, tussen de haltes Louiza en Stefania, is een grote flessenhals voor het verkeer: de drie tramlijnen komen er samen en er is ook een hoop autoverkeer. Er worden vaker plannen geuit om deze flessenhals aan te pakken; in sommige plannen zou het begin/einde van de Louizalaan autovrij gemaakt worden om de trams vrij te kunnen laten rijden; in andere plannen zou het bovengenoemde stukje ongebruikte metrotunnel uitgebreid worden en gebruikt om de flessenhals te vermijden, een kort stukje premetro dus.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De tussen straat- en perronniveau gelegen stationshal kent diverse uitgangen. Een daarvan, leidend naar de Waterloolaan (binnenring), wordt bereikt via een diepe voetgangerstunnel onder een van de vele autotunnels die de kleine ring rijk is. Deze toegang is versierd met het kunstwerk La Terre en fleur van de Belgische kunstenaar Edmond Dubrunfaut. Het wandtapijt en de keramische panelen verwijzen naar de bedreiging van de natuurlijke diversiteit. In de stationshal bevindt zich de wandschildering Droom van Poelaert van de Vlaming Marcel Maeyer, een tweetalige tekst die verwijst naar de omgeving van het station.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]