Naamsepoort (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(STIB-MIVB) naambord Naamsepoort.png
Perrons van het station Naamsepoort
Opening 21 december 1970 (premetro)
2 oktober 1988 (metro)
Netwerk Brussels Metro Logo.svg Brusselse metro
Exploitant MIVB
Lijn(en) Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 2.svg 1STIB-MIVB Line 6.svg
Constructie
Type Doorgangsstation
Bouwtype Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 2
Perronsporen 2
Metro Brussels metro icon.svg
Lijn Richting Volgend station
STIB-MIVB Line 2.svg Elisabeth Troon
STIB-MIVB Line 2.svg Simonis Louiza
STIB-MIVB Line 6.svg Elisabeth Troon
STIB-MIVB Line 6.svg Koning Boudewijn Louiza
Aansluitingen
Bus Brussels bus icon.svg 1STIB-MIVB Line 33.svg 1STIB-MIVB Line 34.svg 1STIB-MIVB Line 54.svg 1STIB-MIVB Line 64.svg 1STIB-MIVB Line 71.svg 1STIB-MIVB Line 80.svg 1STIB-MIVB Line N06.svg 1STIB-MIVB Line N08.svg 1STIB-MIVB Line N11.svg
Ligging
Coördinaten 50° 50′ NB, 4° 22′ OL
Naamsepoort (metro van Brussel)
Naamsepoort
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Brussel

Naamsepoort (Frans: Porte de Namur) is een station van de Brusselse metro, gelegen in Brussel vlak bij de grens met de gemeente Elsene.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Naamsepoort werd geopend op 21 december 1970 als premetrostation van de Kleine ringas en onderdeel van de premetrotunnel tussen Madou en Naamsepoort. Dit station werd bediend door tramlijnen 101, 102 en 103.

In 1985 werd de premetrotunnel doorgetrokken tot het Louizaplein en werd het station Louiza geopend, wat het einde betekende van de tunnelingang gelegen in de Gulden-Vlieslaan. Geen drie jaar nadien werd op 2 oktober 1988 de premetrolijn omgebouwd tot metrolijn 2, waardoor de perrons werden verhoogd tot het huidig niveau.

In de jaren 2000-2010 werd dit station voorzien van een lift ter hoogte van elk perron, en werd de ingang vlak bij de aansluiting met bussen 54 en 71 richting centrum volledig vernieuwd. Sinds de herziening van het metronet in 2009 rijden metrolijnen 2 en 6 in dit station.

Volgens de oorspronkelijke metroplannen van 1969 had Naamsepoort een kruisingsstation moeten zijn met lijn 4, welke het zuiden van Elsene via Naamsepoort met het stadscentrum had moeten verbinden. De bouw van een tweede niveau is er echter nooit gekomen, in tegenstelling tot het station Louiza.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het station bevindt zich onder het plein Naamsepoort waar oorspronkelijk een stadspoort stond en waar de steenweg in de richting van Namen begon. Het tracé van de stadspoorten van Brussel is vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar door de Kleine Ringas (R20). Ter hoogte van het metrostation Naamsepoort bevindt zich het kruispunt tussen de Elsensesteenweg en de Gulden-Vlieslaan, waaronder de Naamsepoorttunnel loopt.

In de Elsensesteenweg is er aansluiting voorzien met de bussen 54 en 71 van de MIVB ter hoogte van de halte Matonge-Naamsepoort, gelegen aan de rand van de Congoleese wijk Matonge. De eindhalte van de overige buslijnen is gelegen in de Marnixstraat op de Kleine Ringas (R20).

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de wanden van de stationshal zijn op vier plaatsen kunstwerken van Octave Landuyt te vinden, die samen de cyclus Het uiteindelijke Verkeer vormen. De ronde bas-reliëfs stellen verschillende stadia in het leven van de mens voor: de geboorte, de liefde, de volwassen wereld en de dood.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]