Naamsepoort (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(STIB-MIVB) naambord Naamsepoort.png
Toegangsgebouw op de hoek Naamsepoort / Elsensesteenweg (bsubway.net)
Toegangsgebouw op de hoek Naamsepoort / Elsensesteenweg (bsubway.net)
Opening 2 oktober 1988
Perronsporen 2
Lijn(en) 1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 2.svg 1STIB-MIVB Line 6.svg
Aansluitingen
Bus 1Brussels bus icon.svg 1STIB-MIVB Line 34.svg 1STIB-MIVB Line 54.svg 1STIB-MIVB Line 64.svg 1STIB-MIVB Line 71.svg 1STIB-MIVB Line 80.svg 1STIB-MIVB Line N06.svg 1STIB-MIVB Line N08.svg 1STIB-MIVB Line N11.svg
Localisatie
Coördinaten 50° 50′ NB, 4° 22′ OL
Naamsepoort (metrostation)
Naamsepoort (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Naamsepoort (Frans: Porte de Namur) is een station van de Brusselse metro, gelegen onder het plein Naamsepoort in de Kleine Ring om het centrum van Brussel. De stadspoort die zich ooit op deze plaats bevond is echter al lang verdwenen. Het ondergrondse metrostation wordt bediend door de lijnen 2 en 6 en maakte aanvankelijk deel uit van een premetrolijn die in 1970 in gebruik werd genomen. Naamsepoort was het laatste station van deze tramtunnel totdat hij in 1985 werd doorgetrokken naar het Louizaplein. Aan het eind van de jaren 1980 werd de premetrolijn omgebouwd tot een volwaardige metrolijn, die op 2 oktober 1988 in gebruik kwam.

In de oorspronkelijke metroplannen van 1969 zou Naamsepoort een kruisingsstation zijn met lijn 4, welke het zuiden van Elsene via Naamsepoort met het stadscentrum zou verbinden.

Aan de wanden van de stationshal zijn op vier plaatsen kunstwerken van Octave Landuyt te vinden, die samen de cyclus Het uiteindelijke Verkeer vormen. De ronde bas-reliëfs stellen verschillende stadia in het leven van de mens voor: de geboorte, de liefde, de volwassen wereld en de dood.

Externe links[bewerken]

Perrons (bsubway.net)