Ossegem (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Perron van station Ossegem
Opening 6 oktober 1982
Netwerk Brusselse metro
Exploitant MIVB
Lijn(en)
Constructie
Bouwtype Viaductstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Metro
Lijn Richting Volgend station
Elisabeth Beekkant
Simonis Simonis
Elisabeth Beekkant
Koning Boudewijn Simonis
Aansluitingen
Bus
De Lijn
Ligging
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 20′ OL
Ossegem (metro van Brussel)
Ossegem
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Brussel

Ossegem (Frans: Osseghem) is een station van de Brusselse metro, gelegen in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Ossegem werd geopend op 6 oktober 1982 samen met Bockstael, Pannenhuis, Belgica en Simonis ter verlenging van metrolijn 1A vanuit Beekkant naar Bockstael. Sinds de herziening van het metronet in 2009 bedient metrolijn 6 dit station. Station Ossegem is vernoemd naar de wijk Ossegem die deze doorkruist.

In de perronbekleding zijn een aantal verbindingstrappen gevestigd naar een ongebruikt deel van het station zichtbaar. Dit station bevindt zich één niveau onder de straat (of twee niveaus onder het gebruikte perron). Dit deel werd gebouwd voor een oorspronkelijk geplande tak van de oost-westlijn vanuit Zwarte Vijvers naar het westen: metrolijn 1A. Deze lijn had de noordwesttak richting Koning Boudewijn (metrolijn 2) bij station Ossegem moeten kruisen. Er zijn momenteel geen plannen om de ruwbouw in gebruik te nemen.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het metrostation bevindt zich op een viaduct over de Gentsesteenweg evenwijdig met spoorlijn 28. Het perronniveau wordt aan de oostzijde begrensd door een blinde muur, waar zich de spoorlijn bevindt, aan de westzijde zijn er grote ramen aangebracht, waardoor er licht op het eilandperron valt.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Aan een muur in de stationshal op straatniveau bevindt zich een abstracte sculptuur van koper, getiteld Stop the run. De kunstenaar Reinhoud D'Haese beeldt hiermee een groep gehaaste reizigers uit die elkaar verdringen. Midden in de hal is een beeldhouwwerk van Hilde Van Sumere geplaatst. Haar Driehoek in beweging, gehakt uit Carrara-marmer, bestaat uit een dikke cirkel met gelaagd aangebrachte driehoeken.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]