Belgica (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(STIB-MIVB) Panneau Belgica.png
Perron van station Belgica
Perron van station Belgica
Opening 6 oktober 1982
Perronsporen 2
Lijn(en) 1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 6.svg
Aansluitingen
Tram 1Brussels tramway icon.svg 1STIB-MIVB Line 51.svg
Bus 1Brussels bus icon.svg 1STIB-MIVB Line 14.svg
Localisatie
Coördinaten 50° 52′ NB, 4° 20′ OL
Belgica (metrostation) (metro van Brussel)
Belgica (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Belgica is een station van de Brusselse metro, gelegen op de grens van de gemeenten Jette en Sint-Jans-Molenbeek.

Geschiedenis[bewerken]

Station Belgica werd geopend op 6 oktober 1982 samen met Bockstael, Pannenhuis, Simonis en Ossegem ter verlenging van metrolijn 1A vanuit Beekkant naar Bockstael. Sinds de herziening van het metronet in 2009 bediend metrolijn 6 dit station.

In 2009 werd dit metrostation grondig verbouwd tot een soort permanente tentoonstelling in verband met het klimaat gekoppeld aan de Zuidpoolexpeditie van het schip Belgica. De oude perronstructuren en wandmozaïeken werden verwijderd. Nieuwe betegeling en perroninfrastructuur werd aangebracht terwijl de wanden in de lengte bekleed werden met grote informatieborden.

Situering[bewerken]

Het metrostation bevindt zich parallel aan een spoorlijn, nabij de Belgicalaan en het Philippe Werrieplein. Bovengronds is er aansluiting voorzien met tramlijn 51 en twee buslijnen van de MIVB.

Kunst[bewerken]

Onder de titel Belgica ontwierp Camiel Van Breedam een stalen beeldhouwwerk naast een van de toegangen van het station. Het werk verwijst naar het gelijknamige schip. Boven een van de toegangen zijn zeven bogen in de kleuren van de regenboog geplaatst. Door een lichtkoepel over de gehele lengte van het dak valt er daglicht op het eilandperron. De kleurstelling van het station verwijst sinds de verbouwing van 2009 naar de polen, waarbij op de wanden een schildering met als thema de Zuidpoolexpeditie van het schip de Belgica te zien is. Voor de verbouwing had het station met een mosgroene beschildering een veel donkerdere uitstraling.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]