Geografische pool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A=Geografische polen, B=Geomagnetische polen, C=Magnetische polen

De geografische pool van een hemellichaam (als een ster, een planeet of een maan) is het punt waar de uiteinde van de omwentelingsas het oppervlak snijdt. Bij de Aarde spreken we van de aardas die het aardoppervlak snijdt bij de Noord- en Zuidpool. De noordpool ligt 90 graden ten noorden van de evenaar en de Zuidpool ligt 90 graden ten zuiden van de evenaar.

De geografische polen bevinden zich niet op dezelfde locatie als de geomagnetische polen en de (natuurkundige) magnetische polen. De afwijking hierin wordt de magnetische declinatie genoemd. Anno 2007 is deze hoek ongeveer 11,5°.

De geografische pool verschilt van de astronomische pool in dat bij de astronomische pool naar het snijpunt van de omwentelingsas met de hemelbol wordt gekeken, en bij de geografische pool naar het snijpunt met het oppervlak van het hemellichaam zelf.

Onderzoek[bewerken]

Door middel van geofysisch onderzoek is vastgesteld dat de geografische polen veranderen door schommelingen in de aardas. Deze schommelingen, die bekendstaan als obliquiteit en precessie (twee Milankovitch-parameters), hebben invloed op het klimaat op Aarde.

Zie ook[bewerken]