Omwentelingsas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Illustratie van een rotatie-as zoals bij een globe-op-standaard

De omwentelingsas of rotatie-as is de denkbeeldige as waaromheen een lichaam roteert (zowel met rotatie in de zin van beweging als in de zin van afbeelding).

Algemeen[bewerken]

De rotatie-as is de verzameling van punten die in rust zijn, en tot een bewegend lichaam behoren. Die punten kunnen eventueel buiten het lichaam liggen, dan heeft men een uitwendige rotatie-as.

Hemellichamen[bewerken]

Meer specifiek wordt de term gebruikt in verband met hemellichamen zoals planeten, sterren of de maan. De plaatsen waar de rotatie-as het oppervlak van het hemellichaam snijdt, noemt men de polen. Zo is bijvoorbeeld de aardas de rotatie-as van de Aarde.

De hoek die de rotatie-as maakt met het vlak waarin een planeet zich rond de zon beweegt bepaalt de seizoenen. Bij een kleine hoek zijn de verschillen tussen de seizoenen klein, bij een grote hoek zijn de verschillen groot. Het heeft ook (kleine) gevolgen voor getijdenbewegingen.

Naast de rotatie-as hebben sommige planeten en sterren ook een magnetische as, die trouwens niet hoeft samen te vallen met de rotatie-as.