Station Brussel-West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Brussel-West
Weststation 3.jpg
Opening 1 juni 1871
Sluiting 3 juni 1984
Heropening 14 december 2009
Telegrafische code FBOW
Lijn(en) 28
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
78
28
28
Beheerder NMBS
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
(STIB-MIVB) naambord Weststation.png
Weststation muur.JPG
Opening 6 oktober 1982
Perronsporen 5
Lijn(en) 1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 1.svg 1STIB-MIVB Line 2.svg 1STIB-MIVB Line 5.svg 1STIB-MIVB Line 6.svg
Aansluitingen
Tram 1Brussels tramway icon.svg 1STIB-MIVB Line 82.svg
Bus 1Brussels bus icon.svg 1STIB-MIVB Line 86.svg
De Lijn 1DeLijn icon 126.svg 1DeLijn icon 127.svg 1DeLijn icon 128.svg 1DeLijn icon 129.svg 1DeLijn icon 620.svg
Localisatie
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 19′ OL
Station Brussel-West
Station Brussel-West

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Brussel-West (Frans: Bruxelles-Ouest) is een metro- en spoorwegstation langs spoorlijn 28 (Schaarbeek - Brussel-Zuid) in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Dit was vroeger een omvangrijk goederenstation waar enige reizigerstreinen stopten. Het stationsgebouw was gelegen ter hoogte van het huidige metrostation Beekkant aan de oostzijde. Later is het goederenemplacement gesloten en is het reizigersperron zuidelijker op de huidige plaats aangelegd. In 1984 werd het treinstation gesloten. Op 14 december 2009 werd het weer in gebruik genomen, voornamelijk in het kader van het GEN-project. Sinds de heropening is het een stopplaats geworden.

Ondanks de centrale locatie in het Brussels vervoersnetwerk en goede overstapmogelijkheden met alle metrolijnen zijn de reizigerscijfers nog laag: slechts 91 instappende reizigers op een gemiddelde werkdag (2013). Er wordt van uitgegaan dat de lage frequenties en de eenzijdige bestemming (enkel de lijn naar Dendermonde stopt in Brussel-West) hier verantwoordelijk voor zijn.

Treindienst[bewerken]

Sinds 13 december 2015

Treintype Verbinding Dienstregeling
S10 Dendermonde - Brussel - Aalst Dagelijks: 1x/u

Reizigerstellingen[bewerken]

Jaar Weekdag Zaterdag Zondag
2012 88 0 0
2013 91 0 0
2015 78 28 28

Metrostation[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Sinds 6 oktober 1982 heeft de metro van Brussel hier een halte: Weststation (Frans: Gare de l'Ouest). Het station lag oorspronkelijk aan de zuidwestelijke tak (lijn 1B) van de oost-westlijn. Tegenwoordig is het een van de drie Brusselse metrostations waar alle lijnen (1, 2, 5, 6) samenkomen; voor lijn 1 is het Weststation bovendien eindpunt. Het station ligt parallel aan de spoorlijn, onder een viaduct in de Ninoofsesteenweg; de aansluitende sporen van de metrolijn liggen bovengronds.

Kunst[bewerken]

In de lokettenzaal boven de perrons bevindt zich een veelkleurig raam van gebrandschilderd glas van de kunstenaar Guy Vandenbranden. Het kunstwerk beslaat de gehele breedte van een van de wanden en dient zowel ter decoratie als ter bevordering van de lichtinval in het station.

Herziening[bewerken]

Begin 2009 bereikte metrolijn 2, die eerst nog eindigde in station Delacroix, het Weststation. Met de opening van dit nieuwe traject op 4 april 2009 werd het metronet geherstructureerd, waarbij het Weststation als eindpunt van de nieuwe lijn 1 (voorheen 1B) is gaan dienen. Het traject van het Weststation naar Erasmus werd overgenomen door lijn 5. Lijn 2 rijdt vanaf het Weststation via Beekkant door naar Simonis (Leopold II), lijn 6 volgt hetzelfde tracé maar rijdt verder door naar Koning Boudewijn.

Het Weststation kan zich daardoor tot een belangrijk overstappunt van het Brusselse openbare vervoer ontwikkelen. Om deze reden werd het station volledig gerenoveerd; metro- en spoorwegstation werden hierbij geïntegreerd in eenzelfde gebouw. Het nieuwe metrostation werd ingehuldigd op 2 april 2009 door Koning Albert II.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Weststation (Brussels).
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.