Station Brussel-West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Brussel-West
Weststation 3.jpg
Opening 1 juni 1871
Sluiting 3 juni 1984
Heropening 14 december 2009
Telegrafische code FBOW
Lijn(en) 28
Beheerder NMBS
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
(STIB-MIVB) naambord Weststation.png
Opening 6 oktober 1982
Lijn(en)  1  -  2  -  5  -  6 
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 19′ OL
Station Brussel-West
Station Brussel-West

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Brussel-West is een metro- en spoorwegstation langs spoorlijn 28 (Schaarbeek - Brussel-Zuid) in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Dit was vroeger een omvangrijk goederenstation waar enige reizigerstreinen stopten. Het stationsgebouw was gelegen ter hoogte van het huidige metrostation Beekkant aan de oostzijde. Later is het goederenemplacement gesloten en is het reizigersperron zuidelijker op de huidige plaats aangelegd. In 1984 werd het treinstation gesloten. Op 14 december 2009 werd het weer in gebruik genomen, voornamelijk in het kader van het GEN-project. Sinds de heropening is het een stopplaats geworden.

Ondanks de centrale locatie in het Brussels vervoersnetwerk en goede overstapmogelijkheden met alle metrolijnen zijn de reizigerscijfers nog laag: slechts 91 instappende reizigers op een gemiddelde werkdag (2013). Er wordt van uitgegaan dat de lage frequenties en de eenzijdige bestemming (enkel de lijn naar Dendermonde stopt in Brussel-West) hier verantwoordelijk voor zijn.

Treindienst[bewerken]

Sinds 13 december 2015

Treintype Verbinding Dienstregeling
S10 Dendermonde - Brussel - Aalst Dagelijks: 1x/u

Reizigerstellingen[bewerken]

Jaar Weekdag Zaterdag Zondag
2012 80
2013 91

Metro[bewerken]

Sinds 6 oktober 1982 heeft de metro van Brussel hier een halte: Weststation (Frans: Gare de l'Ouest). Het station lag oorspronkelijk aan de zuidwestelijke tak (lijn 1B) van de oost-westlijn. Tegenwoordig is het een van de drie Brusselse metrostations waar alle lijnen (1, 2, 5, 6) samenkomen; voor lijn 1 is het Weststation bovendien eindpunt. Het station ligt parallel aan de spoorlijn, onder een viaduct in de Ninoofsesteenweg; de aansluitende sporen van de metrolijn liggen bovengronds.

In de lokettenzaal boven de perrons bevindt zich een veelkleurig raam van gebrandschilderd glas van de kunstenaar Guy Vandenbranden. Het kunstwerk beslaat de gehele breedte van een van de wanden en dient zowel ter decoratie als ter bevordering van de lichtinval in het station.

Begin 2009 bereikte metrolijn 2, die eerst nog eindigde in station Delacroix, het Weststation. Met de opening van dit nieuwe traject op 4 april 2009 werd het metronet geherstructureerd, waarbij het Weststation als eindpunt van de nieuwe lijn 1 (voorheen 1B) is gaan dienen. Het traject van het Weststation naar Erasmus werd overgenomen door lijn 5. Lijn 2 rijdt vanaf het Weststation via Beekkant door naar Simonis (Leopold II), lijn 6 volgt hetzelfde tracé maar rijdt verder door naar Koning Boudewijn.

Het Weststation kan zich daardoor tot een belangrijk overstappunt van het Brusselse openbare vervoer ontwikkelen. Om deze reden werd het station volledig gerenoveerd; metro- en spoorwegstation werden hierbij geïntegreerd in eenzelfde gebouw. Het nieuwe metrostation werd ingehuldigd op 2 april 2009 door Koning Albert II.

Tramlijnen MIVB[bewerken]

  • 82 Berchem Station - Drogenbos Kasteel
  • 83 Berchem Station - Montgomery

Buslijnen MIVB[bewerken]

  • 86 Machtens - De Brouckère

Buslijnen De Lijn[bewerken]

  • 126 Brussel-Noord - Ninove (Express)
  • 127 Brussel-Noord - Ninove via Liedekerke
  • 128 Brussel-Noord - Ninove
  • 129 Brussel-Noord - Dilbeek Zuurweide
  • 620 Brussels Airport - Erasmus ziekenhuis

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Weststation (Brussels).