Erasmus (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(STIB-MIVB) naambord Erasmus.png
M5 metrostel in station Erasmus.
M5 metrostel in station Erasmus.
Opening 15 september 2003
Perronsporen 2
Lijn(en) 1Brussels metro icon.svg 1STIB-MIVB Line 5.svg
Aansluitingen
De Lijn 1DeLijn icon 141.svg 1DeLijn icon 142.svg 1DeLijn icon 620.svg
Localisatie
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 16′ OL
Erasmus (metrostation)
Erasmus (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Erasmus (Frans: Erasme) is een station van de Brusselse metro, gelegen in de gemeente Anderlecht, nabij het universitaire ziekenhuis Erasmus. Het bovengrondse station werd geopend op 15 september 2003 en is het zuidwestelijke eindpunt van lijn 5. De toegang tot het station gebeurt via een voetgangerstunnel dat onder de sporen. Er bevindt zich op het einde van het station een achterstation waar de verschillende manoevers kunnen gebeuren om terug te keren.

Geschiedenis[bewerken]

De locatie van het metrostation werd gebruikt tot 12 januari 1998 als het eindpunt van de sneltramlijn 103 en nadien tramlijn 56. Toen de werken ter verlenging van de metro in 1998 van start gingen werd besloten om de trams te beperken tot de halte Sint-Niklaas en een pendeldienst onder de vorm van een bus in te zetten tussen Erasmus en Sint-Niklaas. De eigen bedding in de Bergensesteenweg werden ook buiten dienst gesteld, terwijl de trams van lijn 56 nog steeds bleven rijden met bestemming "Erasmus [H]". Op 15 september 2003 werd het metrostation in dienst gezet en tramlijn 56 beperkt tot Debussy. [1]

Kunst[bewerken]

Het metrostation kenmerkt zich door een opmerkelijke architectuur. Het ontwerp van de Belgische architect Philippe Samyn bestaat uit een in de middenberm van de Lenniksebaan gelegen eilandperron, overspannen door een doek van kunststof. Het dak rust op de zijportalen en vormt elf hele en twee halve zadels. Het perron kan bereikt worden door tunnels aan beide uiteinden van het station.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

  1. Ancienne ligne du tram 56 de Bruxelles