De Brouckère (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(STIB-MIVB) Panneau DE BROUCKERE.png
Toegang tot het station op de De Brouckèreplein
Toegang tot het station op de De Brouckèreplein
Opening 17 december 1969 (Premetro)
20 september 1976 (1A)
Lijn(en)  1  -  5 
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
De Brouckère (metrostation)
De Brouckère (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Rollend trottoir tussen metro en premetro; aan de wanden een kunstwerk van Jan Vanriet
Premetrostation gezien vanaf de mezzanine
De Brouckère metro station

De Brouckère is een station van de Brusselse metro en premetro, gelegen in het centrum van de stad Brussel.

Ligging[bewerken]

Het metrostation bevindt zich onder het De Brouckèreplein, nabij de Koninklijke Muntschouwburg, de Anspachlaan en de Nieuwstraat. Station De Brouckère wordt bediend door de metrolijnen 1 en 5 en de noord-zuidas van de Brusselse premetro.

Het premetro- en het metrostation liggen op enige afstand van elkaar. De perrons van de lijnen 1 en 5 liggen aan het zuidelijke uiteinde van het De Brouckèreplein, onder de Bisschopsstraat, terwijl het station aan de noord-zuidas midden onder het plein ligt. Om de overstap tussen beide lijnen te vergemakkelijken is er een rollend trottoir tussen beide delen van het station aanwezig. Het metrostation is verbonden met een ondergronds winkelcentrum aan het Muntplein.

Bovengronds is De Brouckère een knooppunt van verschillende buslijnen, die de halte meestal als begin- en eindhalte hebben. Naast MIVB-bussen stoppen er ook een paar bussen van De Lijn.

Opening[bewerken]

Op 17 december 1969 opende het station als westelijk eindpunt van de eerste Brusselse premetrolijn, die het centrum verbond met station Schuman in de Europese wijk. De oorspronkelijk geplande naam Munt/Monnaie werd nog voor de opening gewijzigd. De lijn werd later omgebouwd, zodat op 20 september 1976 de eerste echte Brusselse metrolijn in gebruik kon worden genomen, van De Brouckère naar Tomberg en Beaulieu in het oosten van de stad. In hetzelfde jaar opende ook de premetrolijn tussen Lemonnier en het Noordstation.

Aankleding[bewerken]

Voor de wanden van de smalle gang waarin zich de rollende trottoirs bevinden creëerde Jan Vanriet een beeldverhaal waarin diverse thema's samenvloeien. Naar een gedicht van Benno Barnard kreeg het werk de titel La ville bouge au creux de ma main. Naast elkaar geplaatste stalen panelen met zeefdruk laten de voorbijganger over een lengte van 103 meter onder andere de wereld van het bovenliggende plein en elementen uit de metrobouw zien, vermengd met details als terrasstoelen en putdeksels. Ook de eerste stap op de maan speelt een rol in het kunstwerk. Ten slotte zijn er tekstfragmenten in de voorstelling geïntegreerd; zo vindt men de versregel van Barnard die het werk zijn titel leende en enkele woorden uit het lied Bruxelles van Jacques Brel, waarin hij onder meer het De Brouckèreplein bezingt.

Metrolijnen[bewerken]

    1 - Weststation - Stokkel
    5 - Erasmus - Hermann-Debroux

Tramlijnen[bewerken]

    3 - Esplanade - Churchill
    4 - Noordstation - Stalle P
    32 - Da Vinci - Drogenbos Kasteel

Buslijnen[bewerken]

    29 - De Brouckère - Hof Ten Berg
    47 - De Brouckère - Vilvoorde Station
    66 - De Brouckère - Tol
    71 - De Brouckère - Delta
    86 - Centraal Station - Machtens
    88 - De Brouckère - Heizel
    126 - Brussel-Noord - Ninove (snelbus) (De Lijn)
    127 - Brussel-Noord - Dilbeek - Liedekerke - Ninove (De Lijn)
    128 - Brussel-Noord - Dilbeek - Ninove (De Lijn)

Externe links[bewerken]