De Brouckèreplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Brouckèreplein
Zicht op de noordkant van het De Brouckèreplein
Zicht op de noordkant van het De Brouckèreplein
Geografische informatie
Locatie       Brussel
Algemene informatie
Genoemd naar Charles de Brouckère
De Brouckèreplein, eind 19de eeuw.

Het De Brouckèreplein of Brouckèreplein (Frans: Place de Brouckère) is een plein in het centrum van Brussel, genoemd naar Charles de Brouckère (junior). Het plein ligt op een van de belangrijkste verkeersassen van de Brusselse binnenstad, die ontstond door de overwelving van de Zenne. Het Brouckèreplein nam de plaats in van de in 1893 gesloopte Augustijnenkerk.

Het De Brouckèreplein wordt gedomineerd door panden uit het fin de siècle, maar sinds de zeventiger jaren zijn er ook moderne kolossen verrezen. Aan de oostzijde van het plein bevinden zich twee ondergrondse winkelgalerijen: het Anspach-center en het Munt-center, doorlopend tot aan het Muntplein. Het plein geldt door de aanwezigheid van theaters, een grote bioscoop, hotels en restaurants als een van de belangrijkste trefpunten en uitgaanscentra in de stad. Jacques Brel bezong het roerige plein in Bruxelles, een van zijn bekendste chansons.

Het De Brouckèreplein is niet alleen een belangrijk knooppunt voor het autoverkeer – de drukke Anspachlaan, komend uit het zuiden, splitst zich hier in de naar de Kleine Ring leidende Emile Jacqmainlaan en Adolphe Maxlaan – maar ook voor het openbaar vervoer. Onder het plein ligt namelijk een van de drukste stations van de Brusselse metro: De Brouckère. Hier kruisen de oost-westlijnen 1 en 5 de lijnen 3 en 4 van de noord-zuidas van de premetro. Het busstation in de Bisschopsstraat is daarnaast begin- en eindpunt voor diverse stads- en streekbuslijnen.

Zie ook[bewerken]