De Brouckèreplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Brouckèreplein
De Brouckèreplein in 2021
Geografische informatie
Locatie       Brussel
Algemene informatie
Genoemd naar Charles de Brouckère
De Brouckèreplein, eind 19de eeuw: Anspachfontein en Hotel Continental vóór de brand.

Het De Brouckèreplein of Brouckèreplein (Frans: Place de Brouckère) is een plein in het centrum van Brussel, genoemd naar Charles de Brouckère (junior). Het plein ligt op een van de belangrijkste verkeersassen van de Brusselse binnenstad, die ontstond door de overwelving van de Zenne. Het Brouckèreplein nam de plaats in van de in 1893 gesloopte Augustijnenkerk.

Het De Brouckèreplein wordt gedomineerd door panden uit het fin de siècle, maar sinds de zeventiger jaren zijn er ook moderne kolossen verrezen. Aan de oostzijde van het plein bevinden zich twee ondergrondse winkelgalerijen: het Anspach-center en het Munt-center, doorlopend tot aan het Muntplein. Het plein geldt door de aanwezigheid van theaters, een grote bioscoop, hotels en restaurants als een van de belangrijkste trefpunten en uitgaanscentra in de stad. Jacques Brel bezong het roerige plein in Bruxelles, een van zijn bekendste chansons.

Voor de komst van de voetgangerszone, op initiatief van het toenmalige Brusselse stadsbestuur onder wie Els Ampe, schepen van Mobiliteit, was het de Brouckèreplein een belangrijk knooppunt voor het autoverkeer – de drukke Anspachlaan, komend uit het zuiden, splitst zich hier in de naar de Kleine Ring leidende Emile Jacqmainlaan en Adolphe Maxlaan.[1] Het is nog steeds een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. Onder het plein ligt namelijk een van de drukste stations van de Brusselse metro: De Brouckère. Hier kruisen de oost-westlijnen 1 en 5 de lijnen 3 en 4 van de noord-zuidas van de premetro. Het busstation in de Bisschopsstraat is daarnaast begin- en eindpunt voor diverse stads- en streekbuslijnen.

Aan de westkant van het plein werd in 2021 begonnen met het samenvoegen van historische panden tot een groot complex met appartementen, kantoren, studentenkamers en handelsruimte. Het volgende jaar werden de werken stilgelegd omdat de bouwvergunning door de Raad van State was opgeschort.[2] De uitspraak verweet het Brussels gewest dat het uitgesproken ongunstige adviezen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen had genegeerd, zonder in te gaan op de kritiek dat het complex boven de historische gevels uit zou reiken.

Wetenswaardig[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de discussies over de sloop van de Augustijnenkerk presenteerde Henri Cassiers in 1888 een plan om het nieuwe plein te behoeden voor de 'banaliteit' van kiosken en fonteinen door een belfort met beiaard te bouwen. Zijn ontwerp werd niet gerealiseerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Brouckèreplein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.