Station Etterbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Etterbeek
Etterbeek-station.JPG
Opening 25 september 1880
Sluiting 1992 (goederen)
Telegrafische code MTB
Aantal perrons 4
Lijn(en) 26 - 161
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 23′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2014)
4.766
399
269
Beheerder NMBS
Station Etterbeek
Station Etterbeek
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Etterbeek is een NMBS-station en MIVB-tram-/bushalte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gelegen aan de lijn 161 van Brussel naar Namen. Ondanks zijn naam ligt het station niet in Etterbeek, maar net over de grens in de gemeente Elsene. Hoewel het station dichter bij het centrum van Elsene dan bij dat van Etterbeek lag, werd het station naar Etterbeek genoemd omdat die plaats in het verleden een hogere status had gehad dan het landelijke "gehucht" Elsene.

Station Etterbeek werd in gebruik genomen op 25 september 1880. In de onmiddellijke nabijheid van station ligt de universiteitscampus van de VUB en die van de ULB.

Kenmerken[bewerken]

Locatie van het station binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De vier perrons van station Etterbeek bevinden zich direct ten zuiden van de tunnel onder de Generaal Jacqueslaan, vanwaar ze door middel van overdekte trappenhuizen te bereiken zijn. Het stationsgebouw staat dwars op de sporen, maar uiteraard een niveau hoger. De loketten van dit station zijn enkel open op weekdagen tussen 6 u. en 20.15 u.

Station Etterbeek wordt op weekdagen bediend door trein naar Brussel-Zuid, Binche, Louvain-la-Neuve, Aalst, Eigenbrakel, Vilvoorde (via lijn 26) en Halle (via lijn 26).

De treinen naar Halle en Vilvoorde keren na aankomst in het station om hun weg te vervolgen in de richting van station Delta respectievelijk Boondaal. Tot en met 7 december 2007 bedienden elk uur twee treinen van lijn 26 het station Etterbeek, gezien de werken die thans in uitvoering zijn (waarbij onder andere het perron van spoor 4 wordt hernieuwd), werd de bediening (tijdelijk) teruggeschroefd tot één trein per uur; de overige twee treinen op lijn 26 rijden rechtstreeks van Delta naar Boondaal. Tevens werd de bediening van Etterbeek door een aantal P-treinen afgeschaft.

In het weekend is er slechts eenmaal per uur de stoptrein Brussel-Zuid-Louvain-la-Neuve.

Per tram is station Etterbeek te bereiken met de lijnen 7 en 25 van de grote ring. Verder stopt de drukke buslijn 95 aan het kruispunt van de Generaal Jacqueslaan en Kroonlaan. Aan de VUB-campus (Pleinlaan) stoppen ook een paar buslijnen van De Lijn en de TEC.

Geschiedenis [2][bewerken]

Het kleine witte gebouw in eclectische stijl op perron 4 werd gebouwd na de opening van de lijn Brussel - Tervuren, tussen 1877 en 1882. De plannen van het station werden voorgesteld op 21 juni 1879 en werden goedgekeurd op 19 juli in hetzelfde jaar.

Het station werd geopend op 25 september 1880 voor passagiers, en op 15 oktober 1881 voor goederen.

De lijn Brussel - Tervuren was bedoeld als een voorstadsmetro naar Frans model. Initieel was Etterbeek een landelijke gemeente. Dit veranderde sterk met de aanleg van de Rolinkazerne en het oefenplein. Het station werd voornamelijk gebruikt als militair station voor troepen. Hiervoor liepen de peronnen tot aan de Ruiterijlaan.

In 1906 werd het eerste station vervangen door een nieuw station, gelegen op de nieuwe ringlanen. De monumentale aanblik van het station moest de prestige van deze ringlanen bevestigen. Dit gebouw werd gebouwd met twee tunnels voor de sporen en een sokkel in neo-Vlaamse renaissancestijl. Het werd in gebruik genomen in 1906.

Dit laatste gebouw werd beschadigd in 1943 tijdens een bombardement.Het bleef in gebruik tot de jaren 1950, toen besloten werd om het stationsgebouw van 1906 en de lijn Brussel - Tervuren af te breken. Op het einde van de jaren 1950 beslist de NMBS om de huidige lokettenzaal te bouwen.

Treindienst[bewerken]

Sinds 4 april 2016

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling
S8 Brussel-Zuid - Ottignies 1x/u

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 17 Schaarbeek - Dinant 1x/u
IC 27 Schaarbeek - Etterbeek - Charleroi-Zuid 1x/u
S4 Aalst - Etterbeek - Vilvoorde 1x/u, tijdens de daluren beperkt tot Merode.
S5 Mechelen - Etterbeek - Brussel-Luxemburg - Halle 1x/u
S8 Brussel-Zuid - Louvain-la-Neuve-Université 1x/u

Tram en bus[bewerken]

MIVB-Tramlijnen[bewerken]

    7 - Heizel - Vanderkindere
    25 - Rogier - Boondaal station

MIVB-buslijnen[bewerken]

    95 - Beurs - Wiener

De Lijn/TEC-buslijnen (VUB-campus)[bewerken]

    341 - Etterbeek station - Ottenburg - Waver (De Lijn)
    343 - Etterbeek station - Hoeilaart - Maleizen (De Lijn)
    348 - Etterbeek station - Maleizen - Terhulpen (De Lijn)
    349 - Etterbeek station - Huldenberg - Ottenburg (De Lijn)
    Conforto - Etterbeek station - Waver - Louvain-la-Neuve (TEC, snelbus)

Plaatsen en straten in de omgeving[bewerken]

  • De VUB- en ULB-campus
  • De politiekazerne van Etterbeek
  • De Generaal Jacqueslaan, Kroonlaan en Pleinlaan