Ottenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ottenburg
Deelgemeente in België Vlag van België
Ottenburg (België (hoofdbetekenis))
Ottenburg
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Huldenberg Huldenberg
Coördinaten 50° 45′ NB, 4° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,54 km²
Inwoners (01/01/2006) 1.993
(305 inw./km²)
Overig
Postcode 3040
Netnummer 016
Detailkaart
Ottenburg (Vlaams-Brabant)
Ottenburg
Portaal  Portaalicoon   België

Ottenburg (Frans: Ottembourg) is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Huldenberg. Ottenburg ligt vlak bij de taalgrens en telt ongeveer 2000 inwoners.

Geografie[bewerken]

De geografie is licht heuvelachtig met akkers en weideland, er is ook redelijk wat bebossing (waaronder het Rodebos en het Rondebos). Deze verscheidenheid zorgt ervoor dat er een aantal mooie landschappen zijn, die typerend zijn voor de streek van de Brabantse Ardennen.

Geschiedenis[bewerken]

Onder het ancien régime was Ottenburg een zelfstandige heerlijkheid, die juridisch onder de meierij van Lubbeek viel, in het kwartier van Leuven van het hertogdom Brabant. Na de Franse invasie werd Ottenburg als gemeente ingedeeld bij het kanton Zoutleeuw van het Dijledepartement.[1] De gemeente bleef zelfstandig tot ze in 1977 bij Huldenburg gevoegd werd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Sint-Nicolaaskerk uit 1777. De toren dateert uit 1840

Ottenburg is een landelijk dorp en telt nog een aantal typische Brabantse vierkantshoeves of -boerderijen. Daarnaast is er de Sint-Nicolaaskerk met ommuurd kerkhof. Het dorp herbergt tevens het grootste archeologische monument van Vlaanderen, de Tomme, een door mensen aangelegde verhevenheid in het landschap. Destijds sprak men soms van het Romeins graf maar deze langwerpige heuvel, mogelijks een 'long barrow'[2], is veel ouder. Men dateerde hem in het recente verleden als zijnde uit de Michelsbergcultuur. sommige archeologen spraken zich in het verleden uit als was er sindsdien lokaal permanente bewoning in dit dorp. Deze wijk van Ottenburg herbergt tevens nog minstens een aarden wal die nog deels zichtbaar is in het Krakelbos waar hij tevens over de huidige taalgrens heen op Grez-Doiceau (in het Nederlands Graven en Duitsceel) ligt.

Cultuur[bewerken]

Dialect[bewerken]

De officiële taal is uiteraard het Nederlands maar vele geboren en getogen Ottenburgenaars kiezen voor het Ottenburgs om met elkaar te communiceren. Dit is het plaatselijke Brabantse dialect, waarover reeds een boek is geschreven.

Lokale specialiteiten[bewerken]

De Ottenburgse kaastaart is vrij gekend. Enkele van haar ingrediënten: rum, amandeltinctuur en een dun laagje appelmoes (lokaal: appelspijs). De kaastaart is zowel in Vlaams-Brabant als Waals-Brabant als streekproduct erkend. In Wallonië zijn er zelfs gekende confreriën rond dit culinaire lekkers. Een zeer gekende kaastaart was destijds deze uit Wavre, van bij Fin Bec.

Sport[bewerken]

Voetbalclub SK Ottenburg is aangesloten bij de KBVB en actief in de provinciale reeksen.

Bekende inwoners[bewerken]