Vrije Universiteit Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrije Universiteit Brussel
Renaat Braem Rectoraat VUB.JPG
Afkorting VUB
Latijnse naam Universitas Libera Bruxellensis
Motto Scientia vincere tenebras (Door wetenschap de duisternis overwinnen)
Locatie Vlag van België Brussel, België
Opgericht 1970
Type vrij onderwijs
Rector Caroline Pauwels (vanaf september 2016)
Studenten 15.865[1] (2017)
Personeel 3.257 (2017)
Lid van EUA, TIME netwerk, UNICA, UAB
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Vrije Universiteit Brussel is een Nederlandstalige universiteit in Brussel, oorspronkelijk gesticht als de Université libre de Bruxelles in 1834. De VUB ontstond door de splitsing van de tweetalige universiteit in een afzonderlijke Nederlandstalige (VUB) en Franstalige universiteit (Université libre de Bruxelles - ULB) in 1969. Anno 2011 omvat de universitaire VUB-gemeenschap meer dan 10.000 studenten, bijna 1000 hoogleraren en assistenten, 900 wetenschappelijke medewerkers en nog eens evenveel administratieve en technische medewerkers. Daarnaast telt de VUB een medische campus en het UZ Brussel met een personeelsbestand van in totaal 4500 personen.

Geschiedenis[bewerken]

De ULB werd op 20 november 1834 door de Brusselse advocaat Pierre-Théodore Verhaegen opgericht als reactie op de oprichting te Mechelen door het episcopaat op 4 november 1834 van de nieuwe Katholieke Universiteit van Mechelen. De bedoeling van de bisschoppen was inderdaad, in tegenstelling van de drie nog bestaande Rijksuniversiteiten van Luik, van Gent en van Leuven, een universiteit op te richten die onafhankelijk zou zijn van Staat en waar alleen de zuiver katholieke leer[2] zou heersen.

De aankondiging van de oprichting van de Katholieke Universiteit van Mechelen door de bisschoppen veroorzaakte ernstig oproer[3] in de steden Gent, Leuven en Luik die vreesden dat het openbaar onderwijs in het gedrang zou komen.

De stichting van deze hogeschool verontrustte de liberale opinie en de loge Les Amis Philanthropes, waarvan Verhaegen de leiding had.[4] Het was zijn bedoeling een universiteit op te richten die onafhankelijk zou zijn van Staat en Kerk en waar academische vrijheid zou heersen.

De Vrije Universiteit Brussel heeft als belangrijkste Vlaamse universiteit in Brussel het principe van vrij onderzoek in haar statuten ingeschreven. De spreuk "scientia vincere tenebras" (door wetenschap de duisternis overwinnen) in het schild van de VUB verwijst hiernaar. Andere verwijzingen in het vroegere embleem van de VUB: de bedeltas, de samengeslagen handen en het oranje-wit-blauwe schild (de kleuren van de prinselijke vlag van Oranje) zijn naar de strijd van de protestantse Geuzen en de Prins van Oranje tegen de Spaanse overheersing en de inquisitie in de 16de eeuw.[5]

De eerste lessen in het Nederlands aan de ULB werden gegeven in 1935 aan de faculteit Rechtsgeleerdheid. Geleidelijk aan groeide het Nederlandstalige onderwijs aan de ULB uit tot een volwaardig opleidingsaanbod. In 1969 werd overgegaan tot de splitsing in een Nederlandstalige universiteit (VUB) en een Franstalige universiteit (ULB). Deze splitsing werd bij wet bekrachtigd in 1970. Het was een compensatie (wafelijzerpolitiek) voor de splitsing van de Katholieke Universiteit Leuven. De eerste rector van de Nederlandstalige afdeling was Aloïs Gerlo.

Campussen[bewerken]

De campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel
 • Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus: Campus Etterbeek, in Elsene op de grens met Oudergem en Etterbeek, waar het rectoraat, alle faculteiten behalve de Geneeskunde en Farmacie en de administratieve en technische diensten zijn gevestigd. Het rectoraat is gevestigd in het beroemde ellipsvormige gebouw van de architect Renaat Braem, ook wel 'de sigaar' genoemd. Hier zijn ook de sporttereinen van de VUB gelegen en is er tevens ook een Basic-Fit.
 • Brussels health campus: Medische Campus Jette nabij het Laarbeekbos, dat de thuisbasis is van de faculteit Geneeskunde en Farmacie en het UZ Brussel van de VUB. Verder is er onder andere het departement Gezondheidszorg van de Erasmushogeschool Brussel, en het sportcomplex Basic Fit gevestigd.
 • Brussels technology campus: Campus Kaai in Anderlecht, de gebouwen van het departement Industriële Wetenschappen & Technologie met het bijhorende FabLab Brussel, maar ook de afdeling Musical van het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Centrale diensten van de EhB.
 • Brussels Photonics Campus in Gooik.

Associaties en samenwerkingsverbanden[bewerken]

Eredoctoraten werden door de VUB toegekend aan onder meer Nelson Mandela,[6] Hans Blix, Noam Chomsky, Dario Fo, Natan Ramet, Richard Stallman, Johann Olav Koss, Jan Terlouw, Herman van Veen, Eddy Merckx[7] en Richard Dawkins.

In mei 2004 werd de VUB Alumni Association of America (VUBAAA) opgericht.

Faculteiten[bewerken]

 • Faculteit Recht en Criminologie
 • Faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School
 • Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen
 • Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen
 • Faculteit Geneeskunde en Farmacie
 • Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
 • Faculteit Ingenieurswetenschappen
 • Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie

Daarnaast fungeert een "Interdisciplinaire vakgroep lerarenopleiding (IDLO)" voor de specifieke lerarenopleidingen.

Het Institute for European Studies fungeert als bijzonder kenniscentrum rond Europese Studies. Het richt eveneens twee eigen master na master programma's in, een LL.M. in Europees en Internationaal Recht en een Master in de politieke wetenschappen die zich specialiseert in migratie.

Vesalius College is een onafhankelijke instantie onder de vleugels van de Vrije Universiteit Brussel en specialiseert zich bachelors studies in het Engels, gestoeld op Amerikaans model.

Rectoren[bewerken]

Sedert de organieke splitsing

Voorzitters van de raad van bestuur[bewerken]

Media[bewerken]

De Moeial, het studentenblad van de VUB

De VUB beschikt over een eigen nieuwsorgaan, VUBtoday, waarop regelmatig nieuws verschijnt over de universiteit en het studentenleven. Daarnaast beschikt de universiteit sinds 2015 ook over een eigen magazine genaamd Henri (naar Henri Poincaré) waarin zowel Nederlands als Engelstalige artikelen verschijnen.

Naast de officiële mediaorganen van de universiteit beschikt de VUB ook over een onafhankelijk studentenblad, De Moeial, dat volledig door vrijwillige studenten geschreven wordt. Dit blad bestaat al sinds 1983 en kenmerkt zich door een meer kritische blik op het universiteitsgebeuren.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. http://www.vub.ac.be/sites/vub/files/vub_facts_and_figures_2017.pdf
 2. William Bourton, "1834. Soustraire la science à la foi", dans Le Soir, jeudi 19 novembre 2009, p. 19: L'épiscopat avait, en effet, décidé de créer une université "pour accueillir toute doctrine émanant du Saint-Siège apostolique et pour faire répudier tout ce qui ne découlait pas de cette source auguste".
 3. John Bartier, Guy Cambier, Libéralisme et socialisme au XIXe siècle, Université libre de Bruxelles, Institut d'histoire du christianisme, 1981, p. 17.
 4. Nieuwste tijden (1848-1955), Geschiedenis van België, G. Gysels en M. Van den Eynde, Sciences et Lettres, Luik, 1955
 5. http://www.vub.ac.be/home/historiek.html
 6. Eredoctoraten 1993
 7. Eredoctoraten 2011

Vlag van België België: Faculté polytechnique de Mons · Université catholique de Louvain · Université libre de Bruxelles · Université de Liège · Vrije Universiteit Brussel · Vlag van Denemarken Denemarken: Danmarks Tekniske Universitet · Vlag van Brazilië Brazilië: Universiteit van São Paulo · Escola Politécnica da Universidade de São Paulo · Vlag van Duitsland Duitsland: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule · Technische Universiteit Berlijn · Technische Universität Darmstadt · Technische Universität Dresden · Technische Universität München · Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg · Universiteit van Stuttgart · Vlag van Finland Finland: Teknillinen Korkeakoulu · Vlag van Frankrijk Frankrijk: École Centrale de Lille · École centrale de Lyon · École centrale de Marseille · École centrale de Nantes · École centrale Paris · École nationale des ponts et chaussées · École nationale supérieure de techniques avancées · Institut supérieur de l'aéronautique et de l'espace · École Supérieure d'Électricité · Vlag van Griekenland Griekenland: Aristoteles-universiteit van Thessaloniki · Ethniko Metsovio Polytechnio Athina · Vlag van Hongarije Hongarije: Budapest University of Technology and Economics · Vlag van Italië Italië: Politecnico di Milano · Politecnico di Torino · Universiteit van Padua · Università degli Studi di Trento · Vlag van Noorwegen Noorwegen: Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk: Technische Universiteit Wenen · Vlag van Polen Polen: Wroclaw University of Technology · Vlag van Portugal Portugal · Instituto Superior Técnico · Vlag van Rusland Rusland: Technische Staatsuniversiteit van Moskou · Moscow State Technical University of Radio Engineering · Tomsk Polytechnic University · Vlag van Spanje Spanje: Universidad Politécnica de Madrid · Universitat Politècnica de València · Universidad Pontificia Comillas · Universidad de Sevilla · Universitat Politècnica de Catalunya · Vlag van Tsjechië Tsjechië: Tsjechische Technische Universiteit · Vlag van Turkije Turkije: Technische Universiteit Istanboel · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk: Queen's Universiteit van Belfast · Vlag van Zweden Zweden: Technische Universiteit Chalmers · Kungl. Tekniska Högskolan · Lunds Tekniska Högskola · Vlag van Zwitserland Zwitserland: Eidgenössische Technische Hochschule · Technische Universiteit van Lausanne

Albanië: Universiteit van Tirana, Technische Hogeschool van Tirana · België: Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles · Bulgarije: Sofia Universiteit St. Kliment Ohridski · Cyprus: Universiteit van Cyprus · Duitsland: Vrije Universiteit Berlijn, Humboldtuniversiteit · Denemarken: Universiteit van Kopenhagen · Estland: Technische Universiteit Tallinn, Universiteit van Tallinn · Finland: Universiteit van Helsinki · Frankrijk: Sorbonne Université, Universiteit Sorbonne Nouvelle, Universiteit Paris-Dauphine · Griekenland: Universiteit van Athene · Hongarije: Loránd Eötvös-universiteit · Ierland: Nationale Universiteit van Ierland, Dublin · Italië: Universiteit Sapienza Rome, Universiteit van Rome Tor Vergata, Roma Tre-universiteit · Kroatië: Universiteit van Zagreb · Letland: Universiteit van Letland · Litouwen: Universiteit van Vilnius · Macedonië: Universiteit van Skopje · Nederland: Universiteit van Amsterdam · Noorwegen: Universiteit van Oslo · Oostenrijk: Universiteit van Wenen · Polen: Universiteit van Warschau · Portugal: Universiteit van Lissabon · Roemenië: Universiteit van Boekarest · Rusland: Staatsuniversiteit van Moskou · Slowakije: Comenius Universiteit Bratislava · Slovenië: Universiteit van Ljubljana · Spanje: Autonome Universiteit van Madrid, Complutense Universiteit van Madrid · Tsjechië: Karelsuniversiteit Praag · Verenigd Koninkrijk: University College London · IJsland: Universiteit van IJsland · Zweden: Universiteit van Stockholm · Zwitserland: Universiteit van Lausanne