Universiteit van Oslo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Oslo
Universitetet i Oslo
Universiteit van Oslo
Latijnse naam Universitas Osloensis
Motto -
Locatie Oslo, Noorwegen
Opgericht 1811
Type Openbare universiteit
Rector Professor Geir Ellingsrud
Studenten 32.000 (2004)
Personeel 4600 (2004)
Lid van EBHL
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Oslo (Universitetet i Oslo, tot 1924: Universitetet i Christiania), gevestigd in Oslo, is de grootste, meest prestigieuze en oudste universiteit in Noorwegen. De universiteit werd opgericht in 1811 als Universitas Regia Fredericiana (Koninklijke Frederik-Universiteit, Noors Kgl. Frederiks Universitet), die naar de kort daarvoor gevestigde Friedrich-Wilhelms-Universität in Berlijn werd gemodelleerd. De universiteit heeft anno 2014 ruim 27.000 studenten en er werken ruim 6.000 stafleden.

De universiteit heeft faculteiten Theologie, Rechten, Geneeskunde, Letteren, Sociale wetenschappen, Wiskunde en Natuurwetenschappen, Tandheelkunde en Pedagogiek. De faculteit Rechten is nog gevestigd op de oude campus, dicht bij het Nationale Theater, het Koninklijk Paleis, het Hooggerechtshof en het parlement, terwijl de meeste andere faculteiten op een modern campusgebied genaamd Blindern zijn gevestigd. Het huidige hoofd (2006-2009) van de universiteit is professor Geir Ellingsrud. Daarvoor (2002-2005) was deze functie weggelegd voor Arild Underdal, professor in politieke wetenschappen.

Centrale campus van de universiteit van Oslo

Nobelprijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Vijf onderzoekers aan de Universiteit van Oslo zijn beloond met de Nobelprijs:

* De universiteit heeft geen eigen economische faculteit, de vakgroep economie is ondergebracht bij de faculteit der sociale wetenschappen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Universiteit van Oslo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.