Humboldtuniversiteit te Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Humboldtuniversiteit)
Humboldtuniversiteit te Berlijn
Humboldt-Universität zu Berlin
Logo
Latijnse naam Alma Mater Berolinensis
Locatie Berlijn, Duitsland
Opgericht 1810
Voorzitter Sabine Kunst
Studenten 33.033 2014/15
Lid van UNICA
Website
Afbeeldingen
Hoofdgebouw van de Humboldtuniversiteit
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Humboldtuniversiteit te Berlijn (Duits: Humboldt-Universität zu Berlin) is de oudste universiteit van Berlijn.

De universiteit is in 1810 opgericht onder het bewind van de Pruisische koning Frederik Willem III. In 1828 werd de universiteit Friedrich-Wilhelms-Universität genoemd, naar de koning. Zij droeg deze naam meer dan honderd jaar.

Haar huidige naam, Humboldtuniversiteit, draagt de universiteit sinds februari 1949. Deze naam verwijst niet alleen naar de grote drijvende kracht achter de oprichting van de universiteit, de Pruisische staatsman en taalwetenschapper Wilhelm von Humboldt, maar ook naar zijn broer Alexander von Humboldt, de grondlegger van de fysische geografie. De twee marmeren beelden bij de ingang van Paul Otto uit 1883, stellen de broers voor. Verder was ook de theoloog Friedrich Schleiermacher 'Mitbegründer' van de Friedrich-Wilhelms-Universität.

De zetel van de universiteit is al sinds de oprichting gevestigd in het voormalige paleis van prins Hendrik van Pruisen, een jongere broer van koning Frederik II de Grote, aan de beroemde boulevard Unter den Linden. De universiteit lag daardoor na de Tweede Wereldoorlog tot die Wende in Oost-Berlijn; in West-Berlijn werd in 1948 de Vrije Universiteit Berlijn opgericht.

Aan de universiteit werkten befaamde medische wetenschappers als Rudolf Virchow en Robert Koch en natuurkundigen als Max Planck en Albert Einstein. Bovendien studeerden hier Heinrich Heine, Karl Marx en Friedrich Engels.

Aan de Humboldtuniversiteit studeerden of doceerden 29 Nobelprijswinnaars.[bron?] In het collegejaar 2014/2015 waren aan de universiteit ruim 33.000 studenten ingeschreven.[bron?]