Technische Universiteit Tallinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Technische Universiteit Tallinn
Tallinna Tehnikaülikool
TUT Main entrance.jpg
Motto Mente et manu
Locatie Tallinn, Estland
Opgericht 17 september 1918
Type Openbaar
Rector Andres Keevallik
Studenten 12.041
Lid van EUA, Universitas 21, CESAER
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Technische Universiteit Tallinn (Estisch: Tallinna Tehnikaülikool) is de enige Estische universiteit gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van technologie. Het is tevens een van de drie belangrijkste instellingen voor hoger onderwijs in Estland. De universiteit ligt in Tallinn.

De universiteit is niet verbonden met de Universiteit van Tallinn, die in 2005 werd opgericht. Ze heeft naast haar vestiging in Tallinn ook colleges in Kuressaare en Kohtla-Järve.

Geschiedenis[bewerken]

Begin 20e eeuw ontstond in Estland het besef dat er behoefte was aan lokaal opgeleide technische specialisten, wier opleiding aan zou sluiten op de lokale omstandigheden en behoeften. Tot dan toe kregen inwoners van Estland hun opleiding hiervoor in Sint-Petersburg, Duitsland, of Riga.

Op 17 september 1918 werd de eerste Estische techniekschool geopend. Hoewel deze school pas later de status van universiteit kreeg, wordt deze datum toch gezien als de oprichtingsdatum van de Technische Universiteit Tallinn. Er werden opleidingen aangeboden in mechanische, elektrische, civiele en hydraulische technologie, scheepsbouwkunst en architectuur. In 1920 werd de school een overheidsinstelling.

Op 15 september 1936 kreeg de school de status van universiteit en de nieuwe naam werd het Tallinn Technisch Instituut. Dit instituut kende twee faculteiten: civiele en mechanische techniek, en chemie en mijnbouw. In 1938 kreeg de universiteit haar huidige naam. In 1940 werd de faculteit economie opgericht, gevolgd door de faculteit elektrotechniek in 1958 en de faculteit controletechniek in 1965.

Op 1 juli 2008 fuseerde de universiteit met de Internationale Universiteit Audentes (IUA).[1].

Faculteiten[bewerken]

Instituten[bewerken]

Externe link[bewerken]

Albanië: Universiteit van Tirana, Technische Hogeschool van Tirana · België: Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles · Bulgarije: Sofia Universiteit St. Kliment Ohridski · Cyprus: Universiteit van Cyprus · Duitsland: Vrije Universiteit Berlijn, Humboldtuniversiteit · Denemarken: Universiteit van Kopenhagen · Estland: Technische Universiteit Tallinn, Universiteit van Tallinn · Finland: Universiteit van Helsinki · Frankrijk: Sorbonne Université, Université Sorbonne-Nouvelle, Universiteit Paris-Dauphine · Griekenland: Universiteit van Athene · Hongarije: Loránd Eötvös-universiteit · Ierland: Nationale Universiteit van Ierland, Dublin · Italië: Universiteit Sapienza Rome, Universiteit van Rome Tor Vergata, Roma Tre-universiteit · Kroatië: Universiteit van Zagreb · Letland: Universiteit van Letland · Litouwen: Universiteit van Vilnius · Nederland: Universiteit van Amsterdam · Noord-Macedonië: Universiteit van Skopje · Noorwegen: Universiteit van Oslo · Oostenrijk: Universiteit van Wenen · Polen: Universiteit van Warschau · Portugal: Universiteit van Lissabon · Roemenië: Universiteit van Boekarest · Rusland: Staatsuniversiteit van Moskou · Slowakije: Comenius Universiteit Bratislava · Slovenië: Universiteit van Ljubljana · Spanje: Autonome Universiteit van Madrid, Complutense Universiteit van Madrid · Tsjechië: Karelsuniversiteit Praag · Verenigd Koninkrijk: University College London · IJsland: Universiteit van IJsland · Zweden: Universiteit van Stockholm · Zwitserland: Universiteit van Lausanne