Loránd Eötvös-universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loránd Eötvös-universiteit
Loránd Eötvös-universiteit
Afkorting ELTE
Latijnse naam Universitas Budapestinensis de Rolando Eötvös nominata
Locatie Boedapest, Hongarije
Opgericht 1635
Type Openbaar
Rector László Borhy
Studenten 30.455 (2010/11)[1]
Personeel 2151 (2010/11)[1]
Lid van Coimbragroep, Utrecht Network, UNICA
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Loránd Eötvös-universiteit (Hongaars: Eötvös Loránd Tudományegyetem, afgekort ELTE[2]) is met ruim 30.000 studenten (2010) de grootste universiteit van Boedapest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige universiteit gaat terug op de Universitas Tyrnaviensis, die in 1635 door de aartsbisschop van Esztergom, Péter Pázmány, werd gesticht in zijn toenmalige residentie, het huidige Trnava in Slowakije. Voorloper was het jezuïetencollege, dat Nicolaus Olahus (Miklós Oláh) in 1544 in dezelfde plaats had gesticht. De universiteit werd eveneens bestuurd door de jezuïeten en was een bolwerk van de contrareformatie. Aanvankelijk had de instelling twee faculteiten: theologie en letteren. In 1667 kwam er een rechtenfaculteit bij.

In 1777 werd de universiteit, die inmiddels en met steun van keizerin Maria Theresia tot koninklijke Hongaarse universiteit was omgevormd en uitgebreid met een medische faculteit, overgebracht naar Boeda. In 1784 volgde de oversteek naar Pest. De echte bloei van deze universiteit begon na 1850, toen wetenschappers van naam en faam er studeerden, doceerden en onderzoek verrichtten. Vanaf 1844 werd er niet in het Latijn, maar in het Hongaars gedoceerd.

De Universiteit van Boedapest (Budapesti Tudományegyetem), zoals de instelling na de vereniging van de beide stadsdelen was gaan heten, kreeg in 1921 de naam van de stichter en heette toen voluit Hongaarse Koninklijke Péter Pázmány-Universiteit (Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem). In 1950, ten tijde van het communistische regime, kreeg de universiteit haar huidige naam, naar Loránd Eötvös, een vooraanstaande Hongaarse natuurwetenschapper. In deze periode werden achtereenvolgens de faculteiten theologie (1950) en geneeskunde (1951) van de instelling afgesplitst: dit zijn tegenwoordig respectievelijk de Katholieke Péter Pázmány-Universiteit en de Semmelweis-Universiteit.

Bibliotheek[bewerken | brontekst bewerken]

De bibliotheek van de ELTE is ouder dan de universiteit zelf: aartsbisschop Nicolaus Olahus stichtte hem in 1561 ten behoeve van het jezuïetencollege.

De bibliotheek is gehuisvest aan het Franciscanerplein (Ferenciek tere), in een door Antal Skalnitzky ontworpen gebouw uit 1876, waarin zich eerder de eerste openbare bibliotheek van Boedapest bevond. De collectie omvat ruim 1,5 miljoen gedrukte boeken en tijdschriften. Tot de bijzondere stukken behoren veertien codices uit de Bibliotheca Corviniana en een 8ste-eeuws handschriftfragment van Beda.

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit, grotendeels gevestigd in het Pest-deel van Boedapest, heeft in de 21ste eeuw acht faculteiten:

Binnen de Letterenfaculteit van ELTE neemt de vakgroep Nederlands een speciale plaats in. Het is de grootste vakgroep Nederlands in Hongarije.

Albanië: Universiteit van Tirana, Technische Hogeschool van Tirana · België: Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles · Bulgarije: Sofia Universiteit St. Kliment Ohridski · Cyprus: Universiteit van Cyprus · Duitsland: Vrije Universiteit Berlijn, Humboldtuniversiteit · Denemarken: Universiteit van Kopenhagen · Estland: Technische Universiteit Tallinn, Universiteit van Tallinn · Finland: Universiteit van Helsinki · Frankrijk: Sorbonne Université, Université Sorbonne-Nouvelle, Universiteit Paris-Dauphine · Griekenland: Universiteit van Athene · Hongarije: Loránd Eötvös-universiteit · Ierland: Nationale Universiteit van Ierland, Dublin · Italië: Universiteit Sapienza Rome, Universiteit van Rome Tor Vergata, Roma Tre-universiteit · Kroatië: Universiteit van Zagreb · Letland: Universiteit van Letland · Litouwen: Universiteit van Vilnius · Nederland: Universiteit van Amsterdam · Noord-Macedonië: Universiteit van Skopje · Noorwegen: Universiteit van Oslo · Oostenrijk: Universiteit van Wenen · Polen: Universiteit van Warschau · Portugal: Universiteit van Lissabon · Roemenië: Universiteit van Boekarest · Rusland: Staatsuniversiteit van Moskou · Slowakije: Comenius Universiteit Bratislava · Slovenië: Universiteit van Ljubljana · Spanje: Autonome Universiteit van Madrid, Complutense-universiteit van Madrid · Tsjechië: Karelsuniversiteit Praag · Verenigd Koninkrijk: University College London · IJsland: Universiteit van IJsland · Zweden: Universiteit van Stockholm · Zwitserland: Universiteit van Lausanne

Zie de categorie Eötvös Loránd University van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.