Universiteit van Dublin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Dublin
University of Dublin
Ollscoil Átha Cliath'
Wapen van de universiteit
Latijnse naam Universitas Dubliniensis
Locatie Dublin, Ierland
Opgericht 1592
Rector Dr Mary Robinson
Studenten 15.428 (2003/2004)
Lid van EUA
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Dublin (Iers: Ollscoil Átha Cliath, Engels: University of Dublin) is de oudste universiteit van Ierland. Anders dan de beroemde Britse universiteiten als Oxford en Cambridge bestaat de universiteit maar uit één college: Trinity College. In de praktijk geldt Trinity College dan vaak ook als synoniem voor Universiteit van Dublin.

De universiteit was een Protestantse instelling maar vanaf 1793 werden ook katholieken toegelaten maar alleen als student. Vanaf 1873 mochten katholieken ook professor worden, fellow en een beurs krijgen. Het zou echter tot aan de jaren zeventig van de twintigste eeuw duren voordat katholieken in groten getale toetraden omdat ze voor die tijd altijd toestemming moesten vragen aan de kerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit is in 1592 opgericht door koningin Elizabeth I. In 1661 wordt het Book of Kells door de Bisschop van Meath aan Trinity College geschonken en is sindsdien onderdeel van de collectie. In 1689 worden de gebouwen tijdelijk gebruikt als kazerne. In de periode van 1712 tot 1761 worden de Old library en de Dining hall gebouwd. In 1853 wordt de campanile gebouwd. Deze toren werd hét symbool van de universiteit. In 1984 wordt de Dining hall door brand beschadigd.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

The long room in de Trinity College Library.

Het complex van de universiteit beslaat een gebied van negentien hectare en ligt aan het plein College Green in het centrum van de Ierse hoofdstad Dublin. Binnen het complex zijn drie pleinen waaraan de gebouwen staan.

  • Het meest bekend is de Trinity College Library, ook wel de Old library genoemd. In dit gebouw is de Long room te vinden met meer dan 200.000 oude drukken, marmeren bustes van geleerden en de oudste harp van Ierland. De belangrijkste boeken zijn het Book of Kells en het Book of Durrow, die beiden in The Treasury bewaard worden.
  • De Campanile, deze klokkentoren uit 1853 is het symbool van de universiteit.
  • De kapel aan Parliament Square was de eerste universiteitskapel in Ierland die door alle gezindten werd gebruikt.
  • The Douglas Hyde Gallery, een expositieruimte die in 1970 werd gebouwd.

Beroemde studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie University of Dublin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.