Nationale Universiteit van Ierland, Galway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationale Universiteit van Ierland, Galway
National University of Ireland, Galway
Ollscoil na hÉireann, Gaillimh
Het hoofdgebouw van de universiteit
Afkorting NUI Galway
Motto Deo Favente (Met de gunst van God)
Locatie Galway,
Vlag van Ierland Ierland
Opgericht 1845
Rector James J. Browne
Studenten 17000
Personeel 526 (academisch personeel)
Lid van AUA, Coimbragroep, EUA, NUI, IUA, UI
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De National University of Ireland, Galway (NUI, Galway) (Iers: Ollscoil na hÉireann, Gaillimh of OÉ, Gaillimh) is voortgekomen uit het Queen's College, Galway dat in 1845 werd opgericht. Tot voor kort was de universiteit bekend als University College, Galway (UCG) (Iers: Coláiste na hOllscoile, Gaillimh of COG). De universiteit is gevestigd in Galway (Ierland).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het instituut opende in 1849 als Queen's College, Galway met 37 hoogleraren en 91 studenten. Een jaar later werd het onderdeel van de Queen's University of Ireland. Onder de Irish Universities Act, 1908 werd het een college van de nieuwe National University of Ireland, en vervolgens werd de naam gewijzigd in University College, Galway. Ingevolge de University College, Galway Act, 1929 werd Iers de op het college gehanteerde taal. In 1997 werd het college een onderdeel van de Nationale Universiteit van Ierland. De naam werd toen gewijzigd in National University of Ireland, Galway.

De universiteit is nabij het centrum van Galway gevestigd, langs de Corrib die door de stad stroomt. Het oudste deel, de Quadrangle, is ontworpen door John Benjamin Keane en is een replica van Christ Church, een van de colleges van de Universiteit van Oxford. Het is gebouwd van stenen die plaatselijk werden gewonnen. In de jaren zeventig zijn nieuwere delen bijgebouwd, naar een ontwerp van Scott Tallon Walker. Ook in de jaren negentig is de universiteit uitgebreid. Onder meer werd een oude fabriek omgebouwd tot studentencentrum en sporthal.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]