Université catholique de Louvain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Université catholique de Louvain
University of Louvain
UCLouvain logo.svg
Afkorting UCLouvain
Latijnse naam Universitas Catholica Lovaniensis
Motto Sedes Sapientiae
Locatie Vlag van België Louvain-la-Neuve; Brussel; Doornik; Bergen; Charleroi, België
Opgericht 1425 (oorspronkelijke universiteit)

1834 te Mechelen door de bisschoppen van België volgens brief van Gregorius XVI gegeven op 13 december 1833

Type Katholieke universiteit
Rector Vincent Blondel
Studenten 31130
Personeel 5073
Lid van Coimbragroep
TIME netwerk
AUF
Académie Louvain
CESAER
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Paus Gregorius XVI, medestichter[1] met de bisschoppen van België door brief gegeven op 13 december 1833 van de Katholieke Universiteit van Mechelen en daarna van Leuven

De Université catholique de Louvain of UCLouvain (tot 2018 afgekort tot UCL) is een katholieke universiteit in België. Het is de grootste Franstalige universiteit van België, met ongeveer 30.000 studenten. Vanaf september 2018 gebruikt de universiteit de benaming UCLouvain, in de context van een fusie met de Universiteit Saint-Louis - Bruxelles.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Leuven Vlaams voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie KU Leuven voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De vernederlandsing van de Katholieke Universiteit Leuven greep plaats in 1930, toen België zijn 100-jarig bestaan vierde. In 1971 werd de Franstalige afdeling van die Katholieke Universiteit Leuven overgeheveld van Leuven in het Nederlandse taalgebied, naar een nieuwe, speciaal hiervoor gestichte stad 25 kilometer ten zuiden van Leuven in het Franse taalgebied, die de naam Louvain-la-Neuve kreeg. Dat is nu in Waals-Brabant, maar in die tijd was ook de tweetalige provincie Brabant nog niet gesplitst. Sinds die overheveling wordt de Nederlandse naam verder gebruikt voor de universiteit in Leuven, en de Franse naam voor de universiteit in Louvain-la-Neuve. Beide universiteiten zijn in gelijke mate de voortzetting van de Universitas Catholica Lovaniensis.
Vanaf 1 september 2010 voorziet de overheid (Franse gemeenschap) strengere subsidievoorwaarden, zodat de kleinere universitaire instellingen verplicht worden samen te werken of te fuseren. Zo ontstond de Académie Louvain, een samenwerkingsverband, vergelijkbaar met de universitaire associatie in Vlaanderen, wat later zou moeten uitgroeien tot één universiteit met meerdere vestigingsplaatsen. De vier instellingen van katholieke strekking die in 2010 tot de Académie Louvain behoorden waren:

Een voorstel uit 2010 om de vier onderdelen van de Académie Louvain te fuseren haalde het niet, wegens tegenstand vanuit Namen. De naam van de nieuwe faculteit zou Université catholique de Louvain of kortweg UCLouvain geweest zijn. De Facultés universitaires catholiques de Mons te Bergen ging echter eenzijdig door met de fusieplannen en vormt sinds september 2018 als UCLouvain Campus Bergen een afdeling van de UCLouvain in Bergen.

Vanaf 2018 gebruiken de universiteit van Louvain en de Université Saint-Louis - Bruxelles de gemeenschappelijke benaming UCLouvain.

Beschrijving[bewerken]

De stad Louvain-la-Neuve werd opgebouwd door de universiteit. Voordien was het een ruraal gebied, vandaag de dag is de stad in volle expansie.

De universitaire gebouwen bevinden zich verspreid over de hele stad: het administratief centrum bevindt zich naast het station, waar de ondergronds toekomende treinen de reizigers tot in het centrum van de stad brengen. Rond de Grote Markt bevinden de faculteiten humane wetenschappen, die van theologie, filosofie en letteren, rechten, politiek, economie en psychologie.

Het sportcentrum bevindt zich in Blocry. Aan de andere kant van de stad, in Biéreau, bevinden zich de wetenschappelijke campussen, de burgerlijk en bio-ingenieurs.

De campus 'Louvain-en-Woluwe', die onder andere de faculteit geneeskunde huisvest, bevindt zich in het Brussels gewest, te Sint-Lambrechts-Woluwe.

De universiteit heeft ook een campus in Bergen, de UCLouvain FUCaM Mons (Louvain School of Management en faculteit economische, sociale, politieke en communicatiewetenschappen), een campus in Charleroi, en de faculteit architectuur gelegen in Doornik (Henegouwen) en Sint-Gillis (Brussel).

Begin november 2011 kwam de universiteit in opspraak toen zij een gastcollege van Bart De Wever verbood omdat hij volgens de raad van bestuur een te grote verantwoordelijkheid draagt voor de Belgische politieke chaos.

De Musée L is het universitair museum van de instelling, gevestigd in Louvain-la-Neuve met een collectie van 32.000 stukken.

Groepen en Faculteiten[bewerken]

De faculteiten theologie en humane wetenschappen, en de algemene bibliotheek

De Université catholique de Louvain is een algemene universiteit. Ze heeft 14 faculteiten die verdeelt zijn in 53 departementen (of scholen).

Rectoren[bewerken]

Vanaf Pierre Macq worden de rectoren voor een verlengbaar mandaat van 5 jaar benoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Vlag van België België: Faculté polytechnique de Mons · Université catholique de Louvain · Université libre de Bruxelles · Université de Liège · Vrije Universiteit Brussel · Vlag van Denemarken Denemarken: Danmarks Tekniske Universitet · Vlag van Brazilië Brazilië: Universiteit van São Paulo · Escola Politécnica da Universidade de São Paulo · Vlag van Duitsland Duitsland: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule · Technische Universiteit Berlijn · Technische Universität Darmstadt · Technische Universität Dresden · Technische Universität München · Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg · Universiteit van Stuttgart · Vlag van Finland Finland: Teknillinen Korkeakoulu · Vlag van Frankrijk Frankrijk: École Centrale de Lille · École centrale de Lyon · École centrale de Marseille · École centrale de Nantes · École centrale Paris · École nationale des ponts et chaussées · École nationale supérieure de techniques avancées · Institut supérieur de l'aéronautique et de l'espace · École Supérieure d'Électricité · Vlag van Griekenland Griekenland: Aristoteles-universiteit van Thessaloniki · Ethniko Metsovio Polytechnio Athina · Vlag van Hongarije Hongarije: Budapest University of Technology and Economics · Vlag van Italië Italië: Politecnico di Milano · Politecnico di Torino · Universiteit van Padua · Università degli Studi di Trento · Vlag van Noorwegen Noorwegen: Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk: Technische Universiteit Wenen · Vlag van Polen Polen: Wroclaw University of Technology · Vlag van Portugal Portugal · Instituto Superior Técnico · Vlag van Rusland Rusland: Technische Staatsuniversiteit van Moskou · Moscow State Technical University of Radio Engineering · Tomsk Polytechnic University · Vlag van Spanje Spanje: Universidad Politécnica de Madrid · Universitat Politècnica de València · Universidad Pontificia Comillas · Universidad de Sevilla · Universitat Politècnica de Catalunya · Vlag van Tsjechië Tsjechië: Tsjechische Technische Universiteit · Vlag van Turkije Turkije: Technische Universiteit Istanboel · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk: Queen's Universiteit van Belfast · Vlag van Zweden Zweden: Technische Universiteit Chalmers · Kungl. Tekniska Högskolan · Lunds Tekniska Högskola · Vlag van Zwitserland Zwitserland: Eidgenössische Technische Hochschule · Technische Universiteit van Lausanne