Bio-ingenieur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een bio-ingenieur (of Master in de Bio-ingenieurswetenschappen; vroeger landbouwkundig ingenieur genoemd) is een academisch gevormde ingenieur, afgestudeerd aan een van de faculteiten bio-ingenieurswetenschappen (Faculteit wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen).

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De nadruk ligt in de opleiding op de levende materie. De vier basiswetenschappen (biologie, fysica, chemie en wiskunde) worden geïntegreerd waardoor bio-ingenieurs bekendstaan als zeer polyvalent. Dit wordt vertaald in het Engels tot Bioscience Engineering.

De benaming bio-ingenieur vervangt sedert de beginjaren 1990 de vroegere titels landbouwkundig ingenieur en ingenieur voor de scheikunde en de landbouwindustrieën. Door het afnemend belang van de landbouw binnen het gevoerde onderzoek en de latere tewerkstelling van de afgestudeerden weerspiegelden deze titels de opleiding niet meer. Een bio-ingenieur mag de wettelijk beschermde titel ir. dragen.

Deze opleiding bestaat aan de universiteiten van Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel. Een vergelijkbare opleiding bestaat ook in Wageningen. De vier Vlaamse universiteiten bieden de bacheloropleiding in de bio-ingenieurswetenschappen aan.

Masteropleidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Masteropleiding UGent[1] KU Leuven[2] VUB[3] UA[4]
Agro- and Ecosystems Engineering Ja Ja
Bio-informatics Ja Ja Ja Ja
Biosysteemtechniek Ja Ja
Bos- en natuurbeheer Ja Ja
Cel- en genbiotechnologie Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Chemie- en bioprocestechnologie Ja Ja Ja Ja
Chemie & voedingstechnologie
Katalytische technologie Ja Ja
Landbouwkunde Ja Ja Ja Ja
Land- en bosbeheer Ja Ja
Land- en waterbeheer Ja Ja
Levensmiddelentechnologie Ja Ja
Levensmiddelenwetenschappen en voeding Ja Ja
Milieutechnologie Ja Ja Ja Ja
Sustainable Urban Bioscience Engineering[5] Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Deze lijst geeft, in 2017, de masteropleidingen aan de respectievelijke universiteiten. Na het succesvol afronden van één van deze masteropleidingen behaalt men de titel van bio-ingenieur (ir.).

De afstudeerrichtingen Levensmiddelentechnologie aan de KU Leuven en Levensmiddelenwetenschappen en voeding aan de UGent verschillen enkel in naam. De opleiding is analoog. De afstudeerrichting Land- en Bosbeheer bestaat aan de UGent enkel in de derde bachelor. Deze splitst zich in de masterrichting op in de richtingen Bos- en Natuurbeheer en Land- en Waterbeheer.

Sinds 2023 bieden UAntwerpen (coördinator), UGent en KU Leuven gezamenlijk de Master of Bioscience Engineering: Sustainable Urban Bioscience Engineering aan.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Andere Vlaamse academische ingenieurs(titels):

Volgende richting wordt ook ingenieur genoemd, maar draagt de titel ing in plaats van ir bij bovenstaanden:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]