Polytechnische Universiteit van Madrid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Polytechnische Universiteit van Madrid
Universidad Politècnica de Madrid
Zegel aan het rectoraat van de UPM
Afkorting UPM
ES-UPM
Motto "Technica impendi nationi"
Locatie Madrid, Vlag van Spanje Spanje
Opgericht 1971
Type openbaar
Studenten 35.291 (2016)
Personeel 2.969
Lid van CESAER, TIME
EUA, PEGASUS
upm.es Website
Afbeeldingen
Polytechnische Universiteit van Madrid
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Polytechnische Universiteit van Madrid (Spaans: Universidad Politécnica de Madrid, afgekort: ES-UPM) is een technische universiteit met hoofdzetel in Madrid (Spanje). Ze werd opgericht in 1971. De universiteit is gevestigd in de wijk Ciudad Universitaria de Madrid, waar de UPM de campus deelt met de Complutense Universiteit van Madrid. De UPM heeft satellietcampussen in Vallecas en Boadilla del Monte.

Volgens de jaarlijkse universitaire ranglijst van de krant El Mundo is de Universidad Politécnica de Madrid de beste technische universiteit van Spanje, en tweede algemeen.[bron?] Het merendeel van de ingenieursdepartementen van de UPM worden consequent gerangschikt als toonaangevende academische instellingen in Spanje in hun vakgebied, en behoren tot de beste van Europa. Bekend is de architectuuropleiding, de Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid (ETSAM).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit is een fusie van meerdere technische instituten en hogescholen, waarvan de oudste uit de 18e eeuw stammen. In 1968, nog onder de dictatuur van Francisco Franco, werden die alle gegroepeerd onder de noemer van "Hoger Polytechnisch Instituut" (Institut Politècnic Superior) en in maart 1971 volgde na een fusie de nieuwe aanduiding "Polytechnische Universiteit van Madrid" (Universidad Politécnica de Madrid), die na de democratische overgang in 1984 werd bevestigd.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Universidad Politécnica de Madrid op Wikimedia Commons.