Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen
RWTH Aachen
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule
Motto Zukunft beginnt bei uns (Toekomst begint bij ons)
Locatie Aken, Duitsland
Opgericht 1870
Type technisch onderwijs
Rector Ulrich Rüdiger
Studenten 45.256 (2018/2019)
Personeel 8.529 (2018/2019)
Lid van IDEA, CESAER, TIME netwerk, TU9
Website
Afbeeldingen
Hoofdgebouw
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (meestal afgekort tot RWTH of RWTH Aachen (Nederlands: RWTH Aken)) in Aken behoort met meer dan 45.000 studenten tot de grootste en meest gerenommeerde technische universiteiten in Duitsland en Europa.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De RWTH werd in 1870 opgericht als de "Königlich Rheinisch-Westphälische Polytechnische Schule zu Aachen" met het doel om ingenieurs op te leiden voor de opkomende industrie in het Ruhrgebied. De keuze voor Aken was mede ingegeven door het idee dat de stad ver was gelegen van het Ruhrgebied, waardoor revolutionaire en socialistische ideeën van fabrieksarbeiders minder snel zouden kunnen overslaan op de studenten. Bovendien zorgde financiële steun van lokale banken en een verzekeringsmaatschappij ervoor dat de keuze op Aken viel en niet op andere mededingers zoals Keulen of Koblenz.

In 1880 werd de school opgewaardeerd tot een technische hogeschool. In 1899 verkreeg de RWTH het recht om doctoraten te verlenen. De jaren erna maakte de RWTH een bloeiperiode door, die kortstondig werd geremd door de Eerste Wereldoorlog. Een aantal aan de RWTH verbonden professoren, waaronder de Nederlander Peter Debye, ontving in de eerste helft van de twintigste eeuw de Nobelprijs voor hun wetenschappelijk onderzoek. Na 1933 werden communistische of Joodse professoren, in het kader van de Gleichschaltung in het Derde Rijk, ontheven van hun functie. Veel van de vrijgekomen functies werden vervolgens ingevuld door wetenschappers die lid waren van de NSDAP.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de RWTH uitgebreid met een aantal niet-technische faculteiten, zoals filosofie in 1965 en geneeskunde in 1966. Later volgden nog tandheelkunde en geesteswetenschappen zoals economie, psychologie en sociologie. Het studentenaantal groeide navenant, van ca. 10.000 studenten in de jaren zestig tot meer dan 37.000 in 1990.

Heden en toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

SuperC gebouw van de RWTH, de warmte in het gebouw wordt verkregen door geothermie

De universiteit geniet een grote reputatie op een aantal gebieden, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica en de natuurwetenschappen scheikunde en natuurkunde. Ongeveer 16 procent van de studenten is afkomstig uit het buitenland. Er zijn verder nauwe samenwerkingsverbanden met het nabijgelegen Forschungszentrum Jülich en een aantal op het RWTH-terrein gelegen Fraunhofer-instituten. Met haar ca. 38.000 studenten, 8.000 werknemers en haar begroting van € 794 miljoen (2012) is de RWTH van grote economische betekenis voor Aken en haar omgeving. Een aantal ondernemingen, zoals Ford, Ericsson, Microsoft, Philips, Siemens en United Technologies heeft onderzoekscentra in de buurt van de RWTH. Verder zorgt de universiteit voor veel "spin-off" bedrijven, die op basis van aan de RWTH ontwikkelde technologieën, worden opgericht. Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis, gelegen op de grens van Aken en de Nederlandse gemeente Heerlen, is ontwikkeld met het doel om hiervan te profiteren.

In de toekomst wordt de RWTH verder uitgebreid met een campus aan de westzijde van Aken. Het plan is om een geïntegreerd onderzoekscluster te creëren dat naar verwachting 10.000 banen zal opleveren en ca. € 3 miljard zal kosten. Samen met de Universiteit Maastricht heeft de RWTH ook besloten tot de oprichting van een "Cardiovascular Centre of Excellence", een gezamenlijk universiteitsziekenhuis met een specialisatie in hart- en vaatziektes, dat zal worden gevestigd op het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis.

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Universitair Ziekenhuis Aken
  1. Wiskunde, Informatica en Natuurwetenschappen
  2. Bouwkunde
  3. Civiele techniek
  4. Werktuigbouwkunde
  5. Geologie en Materiaalkunde
  6. Elektrotechniek en Informatie- en Communicatietechnologie
  7. Geesteswetenschappen
  8. Economie
  9. Pedagogie, opgeheven in 1989
  10. Geneeskunde (inclusief Universitair Ziekenhuis Aken en Tandheelkunde)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]