IDEA League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De IDEA League is een samenwerkingsverband van Europese technische universiteiten. Tussen 2006 en 2012 telde het verband de volgende leden:

Het samenwerkingsverband is gestart op 6 oktober 1999. In 2006 is ParisTech toegetreden.

De IDEA League is een strategisch samenwerkingsverband van vijf leidende technische universiteiten in Europa. De IDEA League werd opgericht op 6 oktober 1999 door het tekenen van een Memorandum of Understanding van 4 technische universiteiten: Imperial College London, TU Delft, ETH Zürich and RWTH Aachen. De naam komt voort uit de beginletters van de vier universiteiten. Alle vier de universiteiten hadden een research georiënteerd profiel en elk van de universiteiten was de grootste leverancier van afgestudeerden op het gebied van engineering in de respectieve landen. In 2006 voegde ParisTech zich bij de alliantie.

Het Imperial College London nam echter onlangs de beslissing zich met ingang van december 2012 uit de IDEA League terug te trekken.[1] Het samenwerkingsverband bestaat dus sinds december 2012 weer uit 4 leden zoals het oorspronkelijk ook het geval was. De naam werd echter niet naar DEAP gewijzigd en het samenwerkingsverband zal dus ook in de toekomst de naam IDEA League dragen.

De IDEA League heeft in de uitwerking van Bologna (bachelor/master) een groot aantal opleidingen onderling vergeleken om op basis daarvan een serie qualification profiles voor haar bachelor en haar masteropleidingen te definiëren. Daarnaast heeft zij een aantal quality management principles geformuleerd en wordt onderling systematisch informatie over onderwijs en onderzoek uitgewisseld.

Een van de belangrijkste ambities van de IDEA League is het bundelen van academische resources en de kennis om een duidelijke bijdrage te leveren aan het herbevestigen van het wetenschappelijk en technologisch leiderschap van Europa.

Gezamenlijke master[bewerken]

In september 2006 zijn de ETH, de RWTH en de TU Delft begonnen met een gezamenlijke master toegepaste geofysica. De deelnemers studeren daarbij achtereenvolgens in Delft, Zürich en Aken, waarna de student zelf de locatie kan bepalen waar hij zijn afstudeerproject verricht. Uniek is dat het om een volledig gezamenlijke opleiding gaat, met één examenreglement en één curriculum.

Externe link[bewerken]