Universiteit van Keulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Keulen
Universität zu Köln
Universitaet zu Koeln-Siegel.jpg
Locatie Keulen, Duitsland
Opgericht 1388, 1919
Rector Axel Freimuth
Studenten 45.606 (2012/2013)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Keulen (Duits: Universität zu Köln) is een universiteit in de Duitse stad Keulen. De oorspronkelijke universiteit werd opgericht in het jaar 1388, waarmee zij tot de oudste universiteiten van Europa behoorde. Deze universiteit bleef bestaan tot 1798. De nieuwe, in 1919 opgerichte, universiteit is tegenwoordig met meer dan 45.000 studenten de grootste van Duitsland.

Geschiedenis[bewerken]

De Universiteit van Keulen werd op 21 mei 1388 als vierde universiteit van het Heilige Roomse Rijk opgericht. Alleen de Karelsuniversiteit (Praag, 1348), de Universiteit Wenen (Wenen, 1365) en de Ruprecht Karl Universiteit (Heidelberg, 1386) gingen de Keulse universiteit voor. Het initiatief voor een universiteit kwam van het bestuur van de stad Keulen, dat ook de kosten voor zijn rekening nam. Op 28 april 1798 werd de universiteit door de Fransen gesloten; zij richtten de nieuwe Université de Cologne op.

In de loop van de 19e eeuw mislukten pogingen van de stad en haar burgers om een nieuwe universiteit te stichten. Pas in 1919 lukte het de Pruisische regering te overtuigen. De universiteit zou de plaats gaan innemen van de in 1901 opgerichte Handelshogeschool, de in 1904 opgerichte Academie voor Praktische Geneeskunde en de in 1912 opgerichte Hogeschool voor Gemeentelijke en Sociale Administratie. In 1929 begon de bouw van het nieuwe hoofdgebouw van de universiteit.

Reeds in 1925 was de Universiteit van Keulen na de Humboldt Universiteit Berlijn de op een na grootste universiteit van Duitsland. Tegenwoordig is ze met een kleine voorsprong op de Ludwig Maximilian Universiteit in München de grootste van het land.

Faculteiten[bewerken]

De universiteit bestaat uit zes faculteiten:

  • Faculteit der economische en sociale wetenschappen
  • Faculteit voor rechten
  • Geneeskundige faculteit
  • Filosofische faculteit
  • Faculteit voor wiskunde en natuurwetenschappen
  • Faculteit voor menswetenschappen

Bekende docenten en studenten[bewerken]

Bekende (oud)docenten[bewerken]

Bekende (oud)studenten[bewerken]