Transnationale Universiteit Limburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De transnationale Universiteit Limburg (tUL) is een onafhankelijke transnationale universiteit, gestart als samenwerkingsverband tussen de Universiteit Maastricht en de Universiteit Hasselt. De tUL kent standplaatsen te Hasselt, Diepenbeek en Maastricht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 startte het eerste tUL-initiatief: een gezamenlijke opleiding Informatica/Kennistechnologie. In 2001 kwam er een officieel oprichtingsverdrag en werd er een tweede studierichting gestart: Biomedische wetenschappen. In 2002 werd hier ook Moleculaire levenswetenschappen aan toegevoegd. Met ingang van het academiejaar 2008-2009 is er ook de opleiding in de rechten van start gegaan (in samenwerking met de KU Leuven).

Al vanaf het moment van oprichting kampte de tUL met problemen. De samenwerking tussen Maastricht en Diepenbeek verliep moeizaam, er waren problemen met nationale verschillen (oa. juridische kwesties) en aan de Nederlandse zijde werd de tUL vooral als een prestigeproject van Karl Dittrich, voormalig voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, gezien. Ondanks deze problemen blijft de tUL bestaan als een derde universiteit naast de Universiteit Hasselt en de universiteit Maastricht. De naam van de tUL zal wel veranderen naar Universiteit Hasselt-Maastricht.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In een eerder stadium was er ook sprake van het grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen universitaire instellingen ALMA: Aken, Luik, Maastricht - Alliantie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]