Wageningen University & Research

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wageningen University & Research
WUR forum building.JPG
Motto For quality of life
Locatie Wageningen, Nederland
Opgericht 1876 als rijkslandbouwschool, verheven tot academische instelling op 9 maart 1918
Rector Prof.dr. Arthur Mol
Studenten 12001 (2017) [1]
Personeel 4840 FTE (2016) [2]
Lid van EUA, EuroLeague of Life Sciences, 4TU
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Lumen, gebouwnummer 100
Arboretum Belmonte
Aula
Bibliotheek der Landbouw Hogeschool“: Ernst & von Spreckelsen, 1874

Wageningen University & Research is de combinatie van een Nederlandse universiteit en een aantal onderzoeksinstituten (Research centres) in de Gelderse stad Wageningen. Wageningen University & Research is derhalve de overkoepelende naam van de universiteit en een aantal verzelfstandigde onderzoeksinstituten van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO) die voorheen onder het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vielen. De onderzoeksinstituten doen toepassingsgericht- en praktijkonderzoek zonder winstoogmerk. Zij werken in opdracht van de overheid, het bedrijfsleven en non-profitorganisaties. Vaak wordt onderzoek verricht in een samenwerkingsverband van meerdere onderzoeksinstituten al dan niet met de universiteit en vaak ook met externe Nederlandse of internationale kennispartners.

De universiteit werd opgericht in 1876 als Rijkslandbouwschool en bestaat sinds 1998 als Wageningen University & Research. Belangrijkste centra van haar activiteiten zijn de oude en nieuwe campus in Wageningen, De Dreijen en Wageningen Campus.

Wageningen University & Research had in het studiejaar 2017/2018 in totaal 12001 studenten, hiervan waren 5659 BSc-studenten, 5821 MSc-studenten en 1975 PhD-studenten uit meer dan 100 landen. In 2016/2017 waren er 297 promoties en studeerden 1.851 master- en 1.095 bachelorstudenten af. [3]

Geschiedenis[bewerken]

Beginjaren[bewerken]

De eerste studenten met vaandel bij het hoofdgebouw van de landbouw hogeschool Wageningen, 1879

In 1876 nam het rijk de gemeentelijke landbouwschool van Wageningen over en vestigde hier een nationale landbouwschool voor de opleiding van leraren aan de landbouwwinterscholen en tuinbouwwinterscholen. Van 1896 tot 1904 werd het de Hoogere Land- en Boschbouwschool en vanaf 1904 luidde de naam Rijks Hoogere Land-, Tuin- en Boschbouwschool.

De school ontwikkelde zich tot academische instelling. In 1918 werd de verdere ontwikkeling tot academische instelling bij wet bekrachtigd en ontstond de Rijks Landbouw Hooge school. Openingsdatum en officiële Dies Natalis was 9 maart 1918.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog liep de universiteit zoveel schade op dat er geen les meer kon worden gegeven.[bron?] Laboratoria waren verwoest (17 september 1944 het laboratorium voor landbouwscheikunde [4]) maar ook de aula, waarin zich de bibliotheek bevond.[bron?] Studieboeken en schei- en natuurkundige instrumenten waren verwoest of gestolen.[bron?] Het arboretum van de Landbouwhoogeschool werd door granaatvuur beschadigd en de meeste planten in de tropische kassen overleefden de laatste winter niet.[bron?]

1945-1999[bewerken]

De Landbouwhogeschool kwam in 1980 in het nieuws toen studenten het bestuurscentrum aan het Salverdaplein een maand lang bezet hielden. Deze bezettingsactie werd bekend als de Wageningse Lente[5].

Overeenkomstig een herziening van de wet op het wetenschappelijk onderwijs, waarbij de vier Nederlandse hogescholen (drie technische en de landbouwhogeschool) de status van universiteit kregen, heette de Landbouwhogeschool vanaf 1986 Landbouwuniversiteit. In tegenstelling tot de huidige hogescholen, die toen als hogere school bekendstonden, waren dit instellingen voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Na instemming van de Tweede Kamer met het eindrapport van de commissie-Peper gaf op 1 september 1997 Jozias van Aartsen als minister van LNV het startsein voor een operationele fusie van de Wageningse Landbouwuniversiteit met de Dienst Landbouwkundig Onderzoek door de benoeming van één Raad van Bestuur. Deze bestond uit professor dr. Cees Veerman (voorzitter), rector magnificus professor dr. Cees Karssen en directeur ir. Kees van Ast van de DLO.

21e eeuw[bewerken]

De naam Landbouwuniversiteit Wageningen werd in 2000 veranderd in Wageningen Universiteit. In 2004 fuseerde de Hogeschool Van Hall Larenstein met Wageningen Universiteit. In de zomer van 2009 besloot de Raad van Bestuur om naast Wageningen Universiteit per 1 september 2009 alleen nog de Engelstalige benaming Wageningen University (& Research Centre) te gebruiken. Vanaf november 2012 is de Hogeschool Van Hall Larenstein weer zelfstandig geworden. In 2016 besloot de Raad van Bestuur om per 1 september 2016 de Engelstalige benaming Wageningen University & Research te gebruiken.

Wageningen University & Research was een van de eerste universiteiten in Nederland die het bachelor-mastersysteem heeft ingevoerd. De BSc- en MSc-opleidingen bestaan sinds 2002.

Organisatie[bewerken]

Wageningen University & Research[bewerken]

Het universiteitsgedeelte bestaat uit één faculteit, verdeeld in vijf departementen:

 • Agrotechnologie & Voedingswetenschappen (Engels: Agrotechnology and Food Sciences Group)
 • Dierwetenschappen (Animal Sciences Group)
 • Omgevingswetenschappen (Environmental Sciences Group)
 • Plantenwetenschappen (Plant Sciences Group)
 • Maatschappijwetenschappen (Social Sciences Group)

Deze departementen werken binnen de kenniseenheden van Wageningen University & Research samen met de gespecialiseerde onderzoeksinstituten van de vroegere DLO.

Onderzoeksinstituten[bewerken]

Wageningen University & Research kent 9 gespecialiseerde researchinstituten (de voormalige DLO):

 • Wageningen Centre for Development Innovation
 • Wageninen Bioveterinary Research
 • Wageningen Economic Research
 • Wageningen Environmental Research
 • Wageningen Food & Biobased Research
 • Wageningen Livestock Research
 • Wageningen Marine Research
 • Wageningen Plant Research
 • RIKILT

Bestuur[bewerken]

De raad van bestuur van Wageningen University & Research bestaat uit:

Opleidingen[bewerken]

Wageningen University & Research biedt opleidingen aan op het gebied van voeding en leefomgeving. Wageningen University richt zich daarbij op drie kernthema’s: Health, Lifestyle & Livelihood, Food & Food Production en Living Environment.

Het wetenschappelijk onderwijs van Wageningen University & Research omvat 20 Bachelor of Science opleidingen (BSc) en 28 Master of Science (MSc) opleidingen. De driejarige BSc-opleidingen zijn grotendeels in het Engels, het eerste jaar bij de meeste in het Nederlands. De tweejarige MSc-opleidingen zijn volledig Engelstalig.

Bekende alumni en docenten[bewerken]

Hieronder een lijst van bekende mensen die aan de Wageningen University en haar voorlopers gestudeerd (alumni) of gedoceerd hebben:

1rightarrow blue.svg Zie ook de volledige lijst van rectores magnifici van de universiteit te Wageningen

Studentenleven[bewerken]

Het studentenleven speelt zich af bij studie- en studenten(sport)verenigingen. Zie voor een opsomming:

Externe link[bewerken]