Joop Schaminée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

prof. dr. Joop H.J. Schaminée (Wessem, 17 februari1957) is een Nederlandse botanicus die is gespecialiseerd in de vegetatiekunde. Hij is verbonden aan Wageningen UR, Radboud Universiteit Nijmegen en Alterra.

Levensloop[bewerken]

Schaminée is een leerling van de vegetatiekundige Victor Westhoff en bezet op dit moment de Westhoff-leerstoel aan de Radboud Universiteit als bijzonder hoogleraar. Vanuit deze positie organiseert hij elk jaar de Westhofflezing waarin prominente sprekers met elkaar in discussie gaan en jonge vegetatiekundigen hun visie kunnen tonen in een essaywedstrijd.

Samen met Victor Westhoff richtte Joop Schaminée de Plantensociologische Kring Nederland (PKN) op.

In 2009 werd de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs toegekend aan Joop Schaminée voor zijn verdiensten voor de Nederlandse vegetatiekunde en natuurbehoud.

Werk[bewerken]

Zijn bijdragen aan de vegetatiekunde en plantensociologie zijn aanzienlijk. De publicatiereeks Vegetatie van Nederland wordt gezien als standaardwerk binnen de Nederlandse vegetatiekunde. De recent verschenen reeks Europese Natuur in Nederland, over Natura 2000-gebieden in Nederland en het digitale kennissysteem SynBioSys zijn mede het werk van Schaminée.

Daarnaast zet Schaminée zich in voor vernieuwend onderwijs waarin de relatie tussen studenten en het vakgebied centraal staat. Zo heeft hij de reeks Vegetation Monographs opgestart, waarin Master-studenten, samen met een expert uit het vakgebied, een hoofdstuk uit een boek schrijven.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]