Joop Schaminée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joop Schaminée (mei 2017)

Johannes Hendrikus Jacques (Joop) Schaminée (Wessem, 17 februari 1957) is een Nederlandse botanicus die gespecialiseerd is in de vegetatiekunde. Hij is verbonden aan Wageningen University & Research en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Schaminée tijdens een lezing in Pinetum Blijdenstein in Hilversum (mei 2017)

Schaminée was een leerling van de vegetatiekundige Victor Westhoff en bezet sinds 2006 de Westhoff-leerstoel: een gecombineerde leerstoel als bijzonder hoogleraar aan Wageningen University & Research en de Radboud Universiteit te Nijmegen.[1] Vanuit deze positie organiseert hij elk jaar de Westhofflezing, waarin prominente sprekers met elkaar in discussie gaan en jonge vegetatiekundigen hun visie kunnen tonen in een essaywedstrijd.

Samen met Victor Westhoff richtte Joop Schaminée de Plantensociologische Kring Nederland (PKN) op. Het doel van deze stichting is de bevordering van kennis en onderzoek omtrent vegetatiekunde in Nederland en omstreken. Schaminée regelt onder andere excursies en symposia voor deze stichting.

In 2009 werd de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor natuurbehoud toegekend aan Joop Schaminée voor zijn verdiensten voor de Nederlandse vegetatiekunde en natuurbescherming. Met deze prijs ontving hij een bedrag van 50.000 euro. De prijsuitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Op 26 april 2019 werd Schaminée gedecoreerd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij werd benoemd vanwege zijn aanzienlijke bijdrage aan de vegetatiekunde en natuurbehoud in Nederland. Het lintje werd uitgereikt door burgemeester Hubert Bruls.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Schaminée tijdens een lezing op Van Hall Larenstein in Velp (februari 2020)

De bijdragen van Schaminée aan de vegetatiekunde zijn aanzienlijk. De publicatiereeks De vegetatie van Nederland wordt gezien als standaardwerk binnen de Nederlandse vegetatiekunde. De recent verschenen reeks Europese Natuur in Nederland, over Natura 2000-gebieden in Nederland en het digitale kennissysteem SynBioSys zijn mede het werk van Schaminée.

Daarnaast zet Schaminée zich in voor vernieuwend onderwijs waarin de relatie tussen studenten en het vakgebied centraal staat. Zo heeft hij de reeks Vegetation Monographs opgestart, waarin masterstudenten, samen met een expert uit het vakgebied, een hoofdstuk uit een boek schrijven.

In 2018 presenteerde professor Schaminée samen met zijn vriend professor Pieter van Vollenhoven het televisieprogramma Professors op Pad voor Omroep MAX.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Joop Schaminée van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.