Omroep MAX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MAX
MAX Logo.svg
Volledige naam Omroepvereniging MAX
Opgericht 2002
3 september 2005 (op televisie & radio)
Doelgroep Ouderen/50+
Voorzitter Jan Slagter
Leden 345.685 (1 juli 2014)[1]
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) NPO 1 en 2
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO Radio 4, NPO Radio 5
Status A
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
ledenwerffilm 2018
Studio 23 van MAX op het Media Park in Hilversum

Omroep MAX is een Nederlandse publieke omroep. De omroep werd in het najaar van 2002 door Jan Slagter opgericht en startte met uitzenden op zaterdag 3 september 2005 op zowel radio als televisie.

De omroepvereniging voor mensen van 50 jaar en ouder leverde in 2004 haar beleidsplan in bij het Commissariaat voor de Media. Men wilde kwalitatief hoogwaardige programma’s maken gericht op informatie, cultuur, verstrooiing en educatie en op integratie van zowel ouderen in de samenleving als, vanuit de levenservaring van rijpere mensen, van jongeren en allochtonen. Er waren op dat moment geen programma’s specifiek gemaakt voor vijftigplussers en volgens MAX baseren de bestaande publieke omroepen zich nog steeds op de achterhaalde waarneming dat mensen van boven de 50 minder actief en minder productief zijn.

Eerste programma's[bewerken]

Op de radio werd MAX actief met het programma Easy Listening op NPO Radio 2 van Meta de Vries en Imme Schade van Westrum. Op de televisie startte men met het kleine 25 minuten durende programma Van nul naar MAX op Nederland 1, dat 465.000 kijkers wist te trekken.[2] Later die avond volgde nog het programma Super Senioren, waar 617.000 mensen naar keken.[2]

MAX zond geruime tijd het succesvolle programma MAX & Catherine uit, dat dagelijks meer dan 700.000 kijkers trok.[2] Martine van Os had tijdelijk het stokje overgenomen, maar sinds maart 2007 was de presentatie van het programma weer in handen van Catherine Keyl. Op 1 mei 2007 werd bekend dat Loretta Schrijver het programma, dat Max & Loretta ging heten, definitief overneemt van Keyl. Intussen heet het programma Tijd voor Max en wordt het gepresenteerd door Martine van Os en Sybrand Niessen.

Daarnaast zond de omroep Appeltje voor de Dorst uit, een programma over allerlei geldzaken, gepresenteerd door Martine van Os. Dit programma trok de eerste aflevering 950.000 kijkers.[2]

In 2008 startte MAX met een grootscheepse ledenwerfcampagne. Zij moest voor 1 april 2009 minimaal 150.000 leden hebben om te mogen blijven uitzenden. Op die datum maakte Jan Slagter bekend dat MAX op dat moment 240.192 leden had. Op 12 oktober 2015 vierde MAX haar tienjarig bestaan.

Televisie[bewerken]

Programma's[bewerken]

Huidige programma's[bewerken]

Vroegere programma's[bewerken]

Televisiepresentatoren en -presentatrices[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van presentatoren van MAX voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Radio[bewerken]

Programma's[bewerken]

Radiomakers[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]