NPO Start

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NPO Start
Logo
Type Video on demand
Taal Nederlands
Eigenaar Nederlandse Publieke Omroep
Opgericht 2003 (als Uitzending Gemist)
Status Actief
Link Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Jongetje kijkt naar de intocht van Sinterklaas in Nederland op Uitzending Gemist op een computerscherm in Noord-Ierland

NPO Start (voorheen Uitzending Gemist en NPO Gemist) is de gratis video-on-demanddienst van de Nederlandse Publieke Omroep. Het biedt de mogelijkheid eerder uitgezonden televisieprogramma's alsnog of opnieuw te kijken. Op de website worden bijna 20.000 uitzendingen aangeboden.

Voor zowel Android- als iOS-tablets en smartphones is een app beschikbaar, net als voor veel smart-tv-platforms zoals die van Samsung. Daarnaast is NPO Start beschikbaar als app voor Apple TV en Android TV.

De online dienst werd in 2003 opgestart onder de naam Uitzending Gemist, later werd dit NPO Gemist. In 2014 werd de betaalde video-on-demanddienst NPO Plus opgericht. In 2017 werd NPO Gemist omgedoopt tot NPO Start, waarbij het platform zich meer ging richten op on-demand-video; een soort Netflix voor programma's van de publieke omroep waarbij de gebruiker op basis van zijn voorkeuren nieuwe programma's krijgt aangeraden.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De site van NPO Start bevat de tv-programma's die uitgezonden zijn op de publieke omroep. Ook kan er live gekeken worden naar NPO 1, 2 en 3 en de themakanalen NPO 1 Extra, NPO 2 Extra en NPO Politiek en Nieuws. De website bevat in principe alleen de eigen producties die permanent beschikbaar blijven. Daarnaast worden soms gekochte programma's tijdelijk beschikbaar gesteld via de portal.

Sterreclame[bewerken | brontekst bewerken]

Afhankelijk van het programma dat de bezoeker wil bekijken, kan er voorafgaand aan het programma een reclamespotje van de Ster worden afgespeeld. Dit is een aparte stream: het is niet een onderdeel van het Sterblokje dat op tv werd uitgezonden. Bij het bekijken van een stream op de site kan men 'doorspoelen' naar elk willekeurig moment in de uitzending, maar dat geldt niet voor een Sterblokje: men moet de hele stream bekijken - een Sterblokje duurt echter slechts enkele tientallen seconden. Op een 'klokje' rechtsonder in beeld kan gezien worden hoelang de reclame duurt.

Mediaformaat[bewerken | brontekst bewerken]

De gratis streams worden aangeboden in maximaal 540p kwaliteit. Voor NPO Plus abonnees is er de optie om in 720p en 1080p te kijken. Er is ook de optie om ondertiteling te tonen.

Rechten[bewerken | brontekst bewerken]

In principe bevat de portal alleen de eigen producties van de publieke omroep en Nederlandse bewerkingen van internationale documentaires. Als een programma geen (geheel) eigen productie is, kan het voorkomen dat de stream alleen vanuit Nederland bekeken kan worden. Deze beperking is vaak van toepassing als het programma sportfragmenten bevat of bij bewerkingen van internationale documentaires.[1] De website checkt hiertoe het IP-adres van de bezoeker. Via een VPN-tunnel of een webproxy in Nederland kan een bezoeker de blokkade eventueel omzeilen.

Navigatie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse mogelijkheden om de site te doorzoeken. Op de homepage krijgt de bezoeker een overzicht van de op dat moment meest bekeken programma's en een overzicht van de meest recent toegevoegde programma's. Op de homepage zijn links te vinden naar toegevoegde inhoud van die dag en de voorgaande week (opgedeeld per dag) in chronologische volgorde. Als er een bepaald programma bekeken wordt, geeft de site links naar andere afleveringen van dat programma, programma's in dezelfde categorie en programma's van dezelfde omroep. De site biedt daarnaast een scala aan zoekopties: per categorie, per omroep, op naam enzovoort.

DRM[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 28 februari 2019 zijn alle NPO streams voorzien van Digital rights management (DRM).

Een neveneffect daarvan is dat hierdoor downloadtools als YouTube-dl, BatchGemist, GemistDownloader en DownloadGemist niet meer werken voor de video's van NPO Start.

NPO Gemist Awards[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werden de zogeheten NPO Gemist Awards uitgereikt voor de meest bijzondere en spraakmakende televisieprogramma’s en audiofragmenten van het afgelopen jaar.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

De uitzendingen worden over het algemeen vlak nadat een programma op de betreffende zender is uitgezonden op de site beschikbaar gesteld. Er zijn ook uitzonderingen hierop zoals bijvoorbeeld De Wereld Draait Door; dit programma werd pas na de (vaste) herhaling laat op de avond op de site gepubliceerd. Uitzendingen kunnen ook meteen op de betaalde dienst NPO Plus beschikbaar worden gesteld.

YouTube[bewerken | brontekst bewerken]

Op YouTube heeft NPO Start een eigen kanaal (partner channel), waarop fragmenten van de uitzendingen zijn te zien. Volledige uitzendingen zijn te zien via de website en app van NPO Start.

Partner channels worden normaal gesproken in gezamenlijkheid geëxploiteerd door Google en de media-eigenaar (revenue sharing). Omdat de publieke omroep vanuit de mediawet niet dienstbaar mag zijn aan winsten door derden, worden rondom video's van NPO Start geen advertenties van derden getoond (wel advertenties voor de omroepen zelf).

Mobiel[bewerken | brontekst bewerken]

Uitzendingen kunnen tevens via mobiel internet worden bekeken, via de mobiele applicaties en mobiele website. Er is tevens een applicatie voor iOS ontwikkeld, welke op 17 september 2009 in de App Store verscheen. Ook is er een voor Android beschikbaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. NPO Start in het buitenland. NPO. Gearchiveerd op 4 juli 2018. Geraadpleegd op 3 juli 2018.