Naar inhoud springen

NPO Spirit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NPO Spirit
Logo
Type Digitaal themakanaal
Land Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar NPO
Uitzendgroep NPO
Startdatum 1 januari 2009
Laatste uitzending december 2015
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NPO Spirit was het levensbeschouwelijke digitale themakanaal en on-demand platform van de Nederlandse Publieke Omroep. Het was een Nederlands themakanaal dat zich richtte op evangelische en aanverwante christenen en behoorde tot het portaal Nederland 4 van de Nederlandse Publieke Omroep.

Het logo van Spirit 24 gebruikt van mei 2009 t/m 10 maart 2014

Het digitale themakanaal begon als Omega TV en was een samenwerking tussen alle levensbeschouwelijke omroepen in Hilversum. De omroepen met een A-status (EO, KRO en NCRV) en de 2.42-omroepen BOS, HUMAN, IKON, Joodse Omroep (JO), OHM, RKK en Zendtijd voor Kerken (ZvK) werkten gezamenlijk aan de programmering van het platform.

In december 2008 moest de EO stoppen met het uitzenden via het themakanaal. Het kanaal werd beheerd door de Evangelische Omroep. Via het themakanaal werden veel oude EO-programma's uitgezonden. Het themakanaal moest stoppen omdat de NPO bepaalde dat de 17 themakanalen van Nederland 4 terug moesten naar 12 themakanalen. De EO reageerde teleurgesteld op het besluit.[1]

NPO Spirit was de voortzetting (in omroep-gezamenlijkheid) van het NCRV-platform '/Geloven'. In 2014 is de naam Spirit 24 veranderd in NPO Spirit. De laatste uitzending van NPO Spirit was in december 2015. Het on-demand themakanaal npospirit.nl is per 1 januari 2016 opgeheven.