HUMAN (omroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf HUMAN)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HUMAN
HUMAN
Volledige naam HUMAN
Opgericht 1989
Voorzitter Magdeleen Sturm
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3
Radiozender(s) NPO Radio 1 en 3FM
Status aspirant-omroep
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

HUMAN, voorheen Humanistische Omroep Stichting (HOS), is een Nederlandse publieke omroep die programma's maakt vanuit een humanistische visie.

Identiteit[bewerken | brontekst bewerken]

De omroep zegt ongeveer 23 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder, die het humanisme en de daarbij behorende kernwaarden van groot belang vinden, te vertegenwoordigen.[1]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen stond HUMAN bekend als Humanistische Omroep Stichting (HOS). Nadat de regering in 2013 had besloten om de levensbeschouwelijke omroepen (2.42-omroep) af te schaffen per 1 januari 2016, besloot HUMAN als ledenomroep verder te gaan.  

HUMAN heeft sindsdien een aspirant-status. Dit betekent dat HUMAN voorlopige erkenning heeft gekregen als publieke omroep. Om volwaardig erkend te worden als publieke omroep, dient de omroep zijn toegevoegde waarde aan te tonen, een samenwerkingsomroep te vormen met een bestaande omroep en conform de in voorbereiding zijnde Mediawet op 31 december 2020 50.000 leden te tellen.[2] HUMAN werkt samen met de VPRO en werft nieuwe leden. In 2022 zal definitief blijken of HUMAN de overstap zal maken van aspirant-omroep naar vaste omroep.  

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

HUMAN is zowel gehuisvest in de Majellakerk in Amsterdam als op het Hilversumse Media Park in Villa VPRO, een kantoorpand ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, dat een verzameling van elf door Hilversum verspreide villa's vervangt.  

De omroep wordt dagelijks bestuurd door Willemien van Aalst. De raad van toezicht, onder leiding van voorzitter Magdeleen Sturm, is aangesteld om toe te zien op het beleid van de omroep.

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

HUMAN maakt programma’s over onderwerpen die naar eigen zeggen terug te voeren zijn tot vijf thema’s:  

  1. De vorming van de publieke opinie (Medialogica, Medialogica in de klas),  
  2. Systeempijn (De Publieke Tribune, Thuis op Zuid, In De Leeuwenhoek, Klassen, Schuldig),  
  3. Filosofie (Brainwash, Dus ik ben, Het Filosofisch Kwintet, De vloer op, 3FM Special),  
  4. Actief burgerschap (De vrouwen van Venserpolder, Holwerd aan zee) en
  5. Klimaat (De staat van het klimaat, Brainwash Talks).  

Het humanisme is bij ieder programma het levensbeschouwelijke ijkpunt.  

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

HUMAN zendt voornamelijk programma’s uit op NPO 2. Jaarlijks terugkomende programma’s zijn onder andere Brainwash Talks, Dus ik ben van filosoof/schrijver Stine Jensen, De Publieke Tribune o.l.v. Coen Verbraak, Medialogica en Het Filosofisch Kwintet met Clairy Polak.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

HUMAN zendt uit via NPO Radio 1 en NPO 3FM. Momenteel worden er verschillende radioprogramma’s van de omroep uitgezonden, zoals De Publieke Tribune gepresenteerd door Coen Verbraak en het programma Argos dat in samenwerking met de VPRO wordt gemaakt. Op 3FM is er iedere laatste zondag van de maand een 3FM Special, in samenwerking met de EO.

Online[bewerken | brontekst bewerken]

HUMAN maakt ook programma's die alleen online te zien zijn, voornamelijk gericht op een jonge doelgroep. Zo vormt Human de maatschappelijke redactie van 3FM en maakt daarmee het online items onder de naam 3FM Human. Ook maakt Human korte documentaires onder de titel 2Doc kort.[3] en de Spoken Word sessies.

Buiten de media[bewerken | brontekst bewerken]

HUMAN organiseert jaarlijks in samenwerking met The School of Life het Brainwash festival in Amsterdam en tweejaarlijks, met de Humanistische Alliantie, het Mag het Licht aan festival. Als omroep is het betrokken bij evenementen als de Parade, Oerol, het Nederlands Theaterfestival. Verder is Human ook actief voor het onderwijs. Samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft Human een masterclass Medialogica in de klas ontwikkeld. In samenwerking met Schooltv is bovendien een groot aantal programma's geschikt gemaakt en voorzien van een lesbrief voor het onderwijs.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Omroep Human van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.