Humanistisch Verbond (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Humanistisch Verbond
Logohvnew.gif
Geschiedenis
Opgericht 17 februari 1946[1]
Structuur
Voorzitter Boris van der Ham[2]
Werkgebied Nederland
Plaats Amsterdam
Type ANBI
Doel Bevordering van vrije meningsuiting, gelijke behandeling en zelfbeschikkingsrecht
Aantal leden 13.000[2]
Media
Website http://www.humanistischverbond.nl/

Het Humanistisch Verbond (HV) is een Nederlandse vereniging op humanistische grondslag.

Uitgangspunten[bewerken]

Het uitgangspunt van het Verbond is dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen handelen maar daarnaast ook medeverantwoordelijkheid heeft voor de omgeving en voor anderen. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor waarden als zelfbeschikking, gelijke behandeling en verdraagzaamheid. Daarbij staat de keuzevrijheid van individuen en eigen verantwoordelijkheid centraal.

Het Humanistisch verbond afficheert zich o.a. met uitspraken als:

  • Zelf denken, samen leven
  • Het Humanistisch Verbond wil een inspiratiebron en ontmoetingsplaats zijn. Het behartigt tevens de belangen van mensen die zich in het humanisme herkennen

De diensten die het Humanistisch Verbond aanbiedt, zijn onder meer spreken bij uitvaarten, humanistische geestelijke verzorging en relatie-viering.

Nederland[bewerken]

Het Humanistisch Verbond (HV) werd opgericht in februari 1946 als reactie op het 'geestelijk nihilisme' - dat mede had geleid tot de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog - en de achterstelling van ongodsdienstigen in Nederland. Initiatiefnemers waren onder meer J.P. (Jaap) van Praag, Garmt Stuiveling en Jan Brandt Corstius. Ook de weduwe van de vooraanstaande vrijdenker en humanist Leo Polak, Henriette Polak, was nauw bij de oprichting betrokken. Zij wordt wel de "moeder van het Humanistisch Verbond" genoemd. Doelstelling van het HV is het verenigen van alle humanisten en het verdiepen, verbreiden en verdedigen van de humanistische levensovertuiging. Tegenwoordig concentreert het HV zich onder het motto 'Zelf denken samen leven' op twee kerntaken:

  1. Het formuleren van humanistische perspectieven op actuele levensbeschouwelijke en persoonlijke vragen;
  2. De versterking en profilering van humanistische diensten, waaronder humanistische geestelijke verzorging, humanistische uitvaartbegeleiding en Humanistisch Vormingsonderwijs

Het Humanistisch Verbond is een van de oprichters van de Nederlandse humanistische koepelorganisatie de Humanistische Alliantie.

Voorzitters van het Humanistisch Verbond waren:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]