Universiteit voor Humanistiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit voor Humanistiek
Universiteit voor Humanistiek logo.jpg
Afkorting UvH
Locatie Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht, Nederland
Opgericht 1989
Type universiteit
Rector Gerty Lensvelt-Mulders
Studenten ca. 550 studenten (2014)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
De Universiteit voor Humanistiek in de Utrechtse binnenstad.

De Universiteit voor Humanistiek (UvH) is een Nederlandse universiteit op levensbeschouwelijke grondslag in Utrecht.

Geschiedenis[bewerken]

In 1962 startte het Humanistisch Verbond een opleiding voor geestelijk raadslieden in de strijdkrachten. Twee jaar later werd het Humanistisch Opleidings Instituut (HOI) opgericht, dat aanvankelijk een tweejarige opleiding, later een vierjarige opleiding verzorgde. Het was een hogere beroepsopleiding die bij afronding een tweedegraads bevoegdheid voor humanistisch vormingsonderwijs (HVO) opleverde. Deze opleiding werd door de ministers van Defensie en Justitie erkend.

In mei 1986 richtte het Humanistisch Verbond een instituut voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op; voor dit instituut werd al spoedig de naam Universiteit voor Humanistiek vastgelegd. Een opleiding op wetenschappelijk niveau werd noodzakelijk geacht vanuit maatschappelijke ontwikkelingen en de hoge eisen die aan de geestelijk werkers werden gesteld. Ook zou de beoogde universiteit beter in staat zijn om, door middel van wetenschappelijk onderzoek, de theoretische basis voor het geestelijk werk verder te ontwikkelen.

In januari 1989 werd het principebesluit tot aanwijzing van de UvH door de minister van Onderwijs en Wetenschappen aan de Tweede Kamer voorgelegd. In juli 1991 werd de aanwijzing van de UvH een feit. De universiteit wordt grotendeels bekostigd door het Rijk. De opleiding heeft het karakter van een wetenschappelijke beroepsopleiding, vergelijkbaar met de door theologische universiteiten verzorgde kerkelijke opleidingen.

In de zomer 2009 is de UvH verhuisd van twee locaties op de Drift en de Van Asch van Wijckskade naar een historisch pand aan de Kromme Nieuwegracht in de binnenstad van Utrecht.

In fases vanaf 2012 verhuisde de vakgroep zorgethiek van Tilburg University naar de UvH.

De studie humanistiek[bewerken]

De studie Humanistiek is een multidisciplinaire wetenschappelijke beroepsopleiding. Zij bevat onderdelen uit de filosofie, psychologie en sociologie, religie- en cultuurwetenschappen, en wetenschapstheorie en methodologie. De humanistische tradities en waarden vormen een belangrijke inspiratiebron.

Humanistiek heeft twee zwaartepunten: zingeving en humanisering. Bij zingeving gaat het om de manier waarop mensen hun houding tegenover het leven en de samenleving bepalen. Centraal staan vragen als: ‘wat is de zin van het leven?’’en ‘overkomt het mij of kan ik zelf mee de richting bepalen?’

Bij humanisering richt de studie zich op het bevorderen van meer humane maatschappelijke verhoudingen en omstandigheden: Hoe kunnen we geweld en onrechtvaardigheid tegengaan? Hoe kunnen wij bevorderen dat de wereld waarin wij leven voor alle mensen duurzaam menswaardig wordt?

De studie biedt naast een bachelorprogramma een driejarige master aan met daarin vier specialisaties:[1]

Eredoctoraten[bewerken]

Enkele bekende alumni en medewerkers[bewerken]

Een aantal bekende personen is alumnus en/of (voormalig) medewerker van de UvH:

Externe link[bewerken]

  • Website van de Universiteit voor Humanistiek
  • Website van Zorgethiek.nu