Rijksoverheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijksoverheid
Logo rijksoverheid met beeldmerk.svg
Jurisdictie Nederland
Hoofdkantoor Den Haag
Website www.rijksoverheid.nl

De Rijksoverheid, vaak kortweg het Rijk genoemd, is het onderdeel van de Nederlandse overheid dat wettelijke taken heeft op landelijk niveau: de 'centrale overheid'. Het Rijk wordt gevormd door alle ministeries, de uitvoeringsorganisaties die onder de verantwoordelijkheid van een ministerie vallen, inspecties en Hoge Colleges van Staat,[1] en houdt zich bezig met de voorbereiding en de uitvoering van plannen van de regering en het parlement.

Uitvoeringsorganisaties[bewerken]

Naast de ministeries telt de Rijksoverheid ruim tweehonderd uitvoeringsorganisaties die landelijk werken. Deze uitvoeringsorganisaties ontvangen hun inkomsten via het ministerie waar ze onder vallen. Voorbeelden van uitvoeringsorganisaties zijn:

De ministeries zijn te vinden in Den Haag, de uitvoeringsorganisaties zitten door het hele land verspreid.

Informatiekanalen[bewerken]

In het jaar 2010 werden alle websites van de ministeries samengevoegd op een nieuwe website, www.rijksoverheid.nl. In de loop van dat jaar waren alle verschillende logo's van de ministeries al vervallen en vervangen door één rijkslogo voor de gehele Nederlandse Rijksoverheid. Op 16 december 2010 werd bekendgemaakt dat voor de website van de Rijksoverheid open standaarden en opensourcesoftware wordt gebruikt. Het gaat hierbij om de vrijheid programma’s te gebruiken, te wijzigen, te verbeteren en verder te verspreiden. Ook is gekozen voor open data en open content. De informatie van Rijksoverheid.nl mag sinds dat moment worden gekopieerd, bewerkt en verspreid.[2][3]

Mensen kunnen voor vragen aan de Rijksoverheid ook bellen met telefoonnummer 1400. Dit sluit aan bij de reeks telefoonnummers voor overheden en andere diensten van bijzonder maatschappelijk belang die beginnen met 14.

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1 juli 2012 verstrekte de Rijksoverheid informatie aan burgers via informatiekanalen met de naam "Postbus 51".

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]