Rijksoverheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijksoverheid
Logo rijksoverheid met beeldmerk.svg
Jurisdictie Nederlandse overheid
Hoofdkantoor Den Haag
Website http://www.rijksoverheid.nl/

De Rijksoverheid, vaak kortweg het Rijk genoemd, is een onderdeel van de Nederlandse overheid en wel het onderdeel van de overheid dat werkt op landelijk niveau: de 'centrale overheid'. Het Belgische equivalent is de Belgische Staat, en in Suriname spreekt men van "de Overheid".[1]

Ook in Nederland zeggen mensen soms 'de overheid' als ze de landelijke overheid (het Rijk) bedoelen, maar dit is onjuist. Nederland kent verschillende bestuurslagen op landelijk, regionaal (provincies en waterschappen) en gemeentelijk niveau. Al die lagen ('overheden') samen vormen de overheid.

De Rijksoverheid is de bestuurslaag op landelijk niveau en wordt gevormd door alle ministeries en de uitvoeringsorganisaties die onder de verantwoordelijkheid van een ministerie vallen. De Rijksoverheid houdt zich bezig met de voorbereiding en de uitvoering van plannen van de regering en het parlement.

Uitvoeringsorganisaties[bewerken]

Naast de ministeries telt de Rijksoverheid ruim tweehonderd uitvoeringsorganisaties die landelijk werken. Deze uitvoeringsorganisaties ontvangen hun inkomsten via het ministerie waar ze onder vallen. Voorbeelden van uitvoeringsorganisaties zijn:

De ministeries zijn te vinden in Den Haag, de uitvoeringsorganisaties zitten door het hele land verspreid.

Informatiekanalen[bewerken]

In het jaar 2010 werden alle websites van de ministeries samengevoegd op een nieuwe website, www.rijksoverheid.nl. In de loop van dat jaar waren alle verschillende logo's van de ministeries al vervallen en vervangen door één rijkslogo voor de gehele Nederlandse Rijksoverheid. Op 16 december 2010 werd bekendgemaakt dat voor de website van de Rijksoverheid open standaarden en opensourcesoftware wordt gebruikt. Het gaat hierbij om de vrijheid programma’s te gebruiken, te wijzigen, te verbeteren en verder te verspreiden. Ook is gekozen voor open data en open content. De informatie van Rijksoverheid.nl mag sinds dat moment worden gekopieerd, bewerkt en verspreid.[2][3]

Mensen kunnen voor vragen aan de Rijksoverheid ook bellen met telefoonnummer 1400. Dit sluit aan bij de reeks telefoonnummers voor overheden en andere diensten van bijzonder maatschappelijk belang die beginnen met 14.

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1 juli 2012 verstrekte de Rijksoverheid informatie aan burgers via informatiekanalen met de naam "Postbus 51".

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]