Rijkslogo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijkslogo
Het Rijkslogo op het ministerie van VROM.

Het Rijkslogo is het logo dat behoort bij de rijkshuisstijl van de rijksoverheid van Nederland.

Het logo wordt sinds 2008 op kantoorartikelen, spreekgestoelten, bedrijfskleding, vlaggen, gevels en websites van de ministeries en veel rijksdiensten gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse Rijksoverheid opgedeeld in ministeries. Op het briefpapier van al deze afzonderlijke departementen prijkten varianten van het rijkswapen. Vanaf de jaren zeventig begonnen de ministeries zich echter van elkaar te onderscheiden.

In 2007 besluit het kabinet Balkenende IV een einde te maken aan de gefragmenteerde presentatie die daardoor is ontstaan. Het rijkswapen maakte een rentree in het ontwerp van een nieuw logo.

Het logo bestaat uit een beeldmerk en een woordmerk. Het woordmerk is opgesteld in Rijksoverheid Serif.

Rijksoverheid serif

Met de invoering van het nieuwe logo en bijbehorende rijkshuisstijl was tussen 2008 en 2011 in totaal ongeveer 15 miljoen euro gemoeid. Het door Studio Dumbar ontworpen logo, een vereenvoudigde uitvoering van het Rijkswapen in wit en blauw, kostte 60.000 euro. Het Ministerie van Algemene Zaken berekende dat met het nieuwe logo jaarlijks 5 miljoen euro wordt bespaard.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hestia Bavelaar (red.), De stijl van het Rijk: de visuele identiteit van de Rijksoverheid, Design Den Haag : Ministerie van Algemene Zaken, Den Haag, 2010

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]