Naar inhoud springen

NPO Radio 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Radio 2 is de opvolger van Hilversum 1.
NPO Radio 2
Logo
Voormalige namen Hilversum 1, Radio 2
Slagzin Er is maar één NPO Radio 2
Lancering Hilversum 1: 1947
Radio 2: 1 december 1985
NPO Radio 2: 19 augustus 2014
Eigenaar Nederlandse Publieke Omroep
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied landelijk op FM, DVB-T en DAB+
In Europa via de satelliet
Wereldwijd via internet
Frequenties (FM) FM

Zendmast
Hulsberg
IJsselstein
Markelo
Roermond
Smilde
Westdorpe
Wieringermeer

frequentie
93.4 MHz
92.6 MHz
104.6 MHz
88.2 MHz
88.0 MHz
97.8 MHz
92.9 MHz

Steunzenders
Amsterdam
Arnhem
Den Haag
Eys
Goes
Hoorn
Hulst
Mierlo
Roosendaal
Rotterdam

frequentie
92.3 MHz
92.9 MHz
92.9 MHz
97.2 MHz
94.4 MHz
105.1 MHz
107.1 MHz
92.3 MHz
95.9 MHz
92.9 MHz

DVB-T
Bouquet 1 (NPO mux)

DAB+
VHF-kanaal 12C (227,36 MHz)
Satelliet
Astra 23,5°O 12,188 GHz/H Gecodeerd, via abonnement Canal Digitaal te horen

Website
Portaal  Portaalicoon   Media

NPO Radio 2 is een nationale radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep. Het station richt zich in de eerste plaats op de doelgroep 35 tot en met 55 jaar, maar wordt ook goed beluisterd door de doelgroepen Business-to-Business en boodschappers 25-62 jaar. Er wordt voornamelijk muziek uit de jaren 80, 90, 00 en 10 met aanvullend recentere, Mega Top 30 hits, Nederlandstalige platen en nationale dan wel internationale gouwe ouwe uit de jaren 60 en jaren 70 uitgezonden. De volgende omroepen zenden uit op NPO Radio 2: BNNVARA, AVROTROS, KRO-NCRV, EO en PowNed. Het nieuws wordt verzorgd door de NOS.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de landelijke zenderprofilering en herindeling van de publieke radiozenders veranderde de naam van Hilversum 1 per zondag 1 december 1985 in Radio 2. Het toenmalige Hilversum 2 heet nu Radio 1. Sinds dinsdag 19 augustus 2014 heet de radiozender officieel NPO Radio 2.

Radio 2 heeft sinds 2007 een marktaandeel van ruim 10% en was in 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024 enige tijd marktleider.[1]

Verticale programmering[bewerken | brontekst bewerken]

Elke omroep kreeg, tot 1995, iedere week een gehele dag ter beschikking om te mogen uitzenden. Deze zogenaamde verticale programmering zorgde voor afwisseling, immers klonk iedere omroep anders.

Veronica zond vanaf mei 1982 op woensdag uit, en daar luisterden veel mensen naar die op de andere dagen van de week naar Hilversum 3 (vanaf 1 december 1985: Radio 3) luisterden, omdat op woensdag de EO en de VPRO op die zender te horen waren. Bekende programma's in die tijd waren: Ook goeiemorgen (met Bart van Leeuwen), Muziek terwijl u werkt (met Hans Mondt), Kletskop (met Annette van Trigt), Will wil wel (met Will Luikinga), Terug in de tijd (met Bart van Leeuwen) en Nederland Muziekland (met Chiel van Praag). Tijdens de zomermaanden toerde Veronica tussen 1982 en 1993 door het land met De grote zomertruuk. In het kader van Veronica komt naar je toe deze zomer werd er iedere woensdag live vanaf locatie uitgezonden.

In oktober 1992 wilde men de zender een eigen gezicht geven met het motto De warmste zender van Nederland. Op de doordeweekse middag werd vanaf nu het programma Hart van Twee uitgezonden, dat iedere dag verzorgd werd door een andere omroep met een andere presentator. Vast onderdeel was een spelletje met zanger Albert West als middelpunt. De rest van de zender bleef verticaal geprogrammeerd.

Horizontale programmering[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2 januari 1995 kwam er van maandag t/m vrijdag een horizontale programmering met één jinglepakket (gecomponeerd door Ferry Maat) en één stem (onder anderen Ron Stoeltie, zie ook de station-voices van Radio 2) voor Radio 2. Ook werd de mascotte, hond "Decibello" geïntroduceerd die niet alleen te horen was in de jingles, maar ook de zien in de reclame spots op de publieke televisie zenders.

Doordeweeks werden programma's uitgezonden zoals De gouden uren (met Karel van Cooten), Tijd voor Twee (met Frits Spits), Nederland Muziekland (met Peter Schuiten; vanaf 1 september 1995 vervangen door Maat in de middag met Ferry Maat), Van Staa tot Zeven (met Jetske van Staa) en De gouden greep (met Ron Stoeltie). De slogan die tot dan toe werd gebruikt was Je voelt je thuis, een slogan die vanaf 2006 wordt gebruikt voor NPO Radio 5. In eerste instantie bleef de horizontale programmering beperkt tot de middaguren, maar later kwamen daar de avonduren bij. In de avond werd door de verschillende omroepen beurtelings het programma De avond van 2 verzorgd. De KRO gaf het programma als ondertitel Het theater van het sentiment mee. Later kreeg het programma in de avond, dat alleen verzorgd wordt door de KRO, als titel Theater van het sentiment.

Slogans[bewerken | brontekst bewerken]

Het station gebruikte tot half augustus 2008 de slogan Je hoort nog eens wat, daarna Radio 2 is overal. Vanaf januari 2011 was de slogan De muziek zegt alles en in 2013 werd het Come together. Op 5 oktober 2015 werd de slogan NPO Radio 2 is AAN geïntroduceerd en per 1 november 2018 luidt de slogan Er is maar één NPO Radio 2.

Acties[bewerken | brontekst bewerken]

De invoering van de zogenaamde themaweken draagt bij aan de populariteit. Voorbeelden zijn de Week van de jaren 60, de Week van de jaren 80, de Album top 100 aller tijden, De week van het Nederlandse lied, de Top 80's in de eerste week van februari, de Top 90's in de tweede week van oktober, de Album 2 daagse op Eerste en Tweede Paasdag, sinds 2022 de Koninklijke 500 in de week van Koningsdag, de Dag van de Nederlandse Popmuziek, de Songfestival Top 50, de Kerst Top 50 op 24 december. De absolute topper[2] is echter de NPO Radio 2 Top 2000, die sinds december 1999 tussen kerst en oud en nieuw wordt uitgezonden. Sinds 2010 wordt hiervoor jaarlijks een "Top 2000 Café" opgebouwd in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Dit café is via het online reserveren en betalen (€7,50 per kaart) toegankelijk voor publiek, zodat mensen die dat willen de radio uitzending live kunnen bijwonen. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via de website van NPO Radio 2. Hier is tijdens de uitzending ook de complete lijst te vinden.

Ook is er sinds 2019 een samenwerkingsverband met de Stichting Nederlandse Top 40 (o.l.v. oud Veronica en TROS dj Erik de Zwart) om één keer per jaar de reclame-en de filmmuziek Top 40 uit te zenden en in de maanden juli en augustus van maandag t/m donderdag tijdens de uren van voorheen Wout2Day (18:00 - 20:00 uur) het Top 40 Hitdossier XL uit te zenden.

Sinds 2020 wordt in de eerste week van februari de "Top 80's" uitgezonden en sinds 2022 in de tweede week van oktober de "Top 90's", na keuze stemmen (25 platen) door de luisteraars.

Op de dag van de finale van het Eurovisiesongfestival wordt tussen 17:00 en 21:00 uur de Songfestival Top 50 uitgezonden, een door de luisteraars samengestelde lijst van de 50 beste Songfestival platen. Voor deze lijst kan vanaf begin mei worden gestemd via de site van NPO Radio 2. In 2024 werd de lijst niet uitgezonden vanwege de diskwalificatie van Joost Klein tijdens het Eurovisiesongfestival van dat jaar. Hij werd gediskwalificeerd omdat hij een cameravrouw zou hebben bedreigd die hem tegen afspraken in filmde. Vanwege deze diskwalificatie werd de lijst dat jaar vervangen door een programma waarin mensen hierop konden reageren.[3]

Sinds 2022 wordt op de derde vrijdag van maart jaarlijks vanuit de Zwitsalhal in Apeldoorn De Nationale Popquiz uitgezonden, waarin de muziekkennis van diverse teams (bestaande uit o.a. diverse NPO Radio 2 dj's, collega dj's van andere publieke radiozenders en NOS nieuwslezers) wordt getest. Deze quiz bestaat uit vijf rondes met open vragen over verschillende categorieën in de popmuziek. Ronde 1: De jaren '90, Ronde 2: Muziek van eigen bodem, Ronde 3: Covers en originelen, Ronde 4: De jaren '80 en Ronde 5: NPO Radio 2 Top 2000. Tijdens elke ronde is er ook een bekende artiest die een vraag mag stellen en beantwoorden. Het winnende team krijgt een "Gouden Plaat" en mag het volgende jaar terugkomen om de titel te verdedigen. Ook de luisteraars thuis kunnen meedoen met de quiz om hun muziekkennis te testen. Hiervoor kunnen ze via de website of de app een antwoordformulier downloaden en/of uitprinten. De quiz wordt van 20:30 tot 22:30 uur niet alleen rechtstreeks op NPO Radio 2 uitgezonden, maar is ook te zien op het digitale televisiekanaal NPO 1 Extra. De quiz wordt gepresenteerd door de NPO Radio 2 dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte en wordt muzikaal ondersteund door een band, in 2022 Remme en in 2023 en 2024 Voltage. Alle antwoorden en de scores zijn na afloop van de popquiz terug te vinden op de site van NPO Radio 2, zodat luisteraars die mee hebben gedaan kunnen zien hoe goed ze het hebben gedaan. Mensen die via NPO 1 Extra hebben meegedaan, weten na afloop van de quiz meteen hoe goed ze het hebben gedaan aangezien zij de vragen en antwoorden ook kunnen zien tijdens de uitzending. De uitzending is na afloop terug te vinden op de site van NPO Radio 2, zodat mensen die de quiz hebben gemist deze op een ander moment kunnen bekijken. Hierbij kunnen ze dan alsnog meespelen en hun popkennis testen. Hiervoor kunnen ze dan ook nog het antwoordformulier downloaden.

NPO Radio 2 doet sinds enkele jaren in de eerste week van september mee met de collecteweek voor KWF. De zender houdt in deze week een Nationale Radiocollecte. Luisteraars kunnen in deze week zelf platen aanvragen in ruil voor een donatie aan het KWF, net zoals in december bij 3FM Serious Request op NPO 3FM. Daarnaast rijden de NPO Radio 2-dj's de hele week door Nederland met een bus vol luisteraars om geld op te halen op plekken waar niet door anderen gecollecteerd wordt voor het KWF.

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Door de jaren heen zijn er veel verschillende programma's op NPO Radio 2 geweest. Hieronder staat een overzicht van de programma's per eind januari 2024.

Programma's overdag en avond doordeweeks:

Programma's overdag en avond weekeinde:

Nachtprogramma's maandag tot zaterdag, sinds eind januari 2024:

Overig:

Soul Night[bewerken | brontekst bewerken]

In de avond van zaterdag op zondag wordt vanaf 18:00 uur Soul Night uitgezonden. In de eerste jaren werden de nachtelijke uitzendingen vooraf opgenomen en gepresenteerd door o.a. Wouter van der Goes, Frank van 't Hof, Jeroen Kijk in de Vegte en Andrew Makkinga. Sinds 27 januari 2024 is van 18:00 tot 00:00 uur gepresenteerde blokken van twee maal drie uur door Corne Klijn en Shay Kreuger te horen en van 00:00 tot 7:00 uur non-stop het Soul Night Hitdossier te horen.

NOS Journaal[bewerken | brontekst bewerken]

Op NPO Radio 2 wordt ieder heel uur een uitzending van het NOS Journaal uitgezonden, hiervoor heeft de zender een eigen nieuwsredactie. De vaste nieuwslezers zijn Carmen Verheul (6.30 tot en met 11.30 uur) en Matijn Nijhuis (12.00 tot en met 18.30 uur). Invallers zijn onder meer Liselot Thomassen, Joeri Stubenitsky, Michel Coenen, Clemens Peters en Ewout de Jong. Op doordeweekse dagen is er daarnaast op de halve uren de hele ochtend en middag een kortere nieuwsupdate te horen.

Op zaterdag en zondag worden er tussen 07.30 en 15.00 uur gepresenteerde nieuwsblokken vanuit de studio uitgezonden, de nieuwsupdates op het halve uur zijn dan alleen tussen 07.30 en 09.30 uur (om 12.30 en 13.30 uur alleen op zondag) en om 14.30 uur te horen. Voor de nieuwsblokken in het weekeinde is er geen vaste nieuwslezer, wel is het zo dat de nieuwslezer vaak beide dagen in het weekeinde voor zijn/haar rekening neemt. Ook tijdens de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000 tussen Kerstmis en oud en nieuw zijn er alleen op de hele uren nieuwsuitzendingen te horen. Deze worden gepresenteerd door degenen die meewerken aan de NPO Radio 2 Top 2000.

Op de tijden dat er geen nieuwslezer op de redactie aanwezig is ('s avonds en 's nachts), wordt het normale NOS Journaal uitgezonden.

De NOS Journaals en headlines worden aangevuld met verkeersinformatie, hiervoor wordt verbinding gelegd met een filelezer van de ANWB in Den Haag.

Station-voice[bewerken | brontekst bewerken]

NPO Radio 2 heeft na de invoering van de horizontale programmering ook een centrale "stem", die de aankondiging van elk programma doet en promo's inspreekt. Enkele huidige en voormalige "stemmen":

NPO Radio 2 Top Song[bewerken | brontekst bewerken]

Van maandag 5 oktober 1992 tot en met maandag 19 mei 2008 had Radio 2 de TROS Paradeplaat als wekelijkse tipplaat. Na zes jaar géén tipplaat te hebben gehad, werd op vrijdag 16 mei 2014 de NPO Radio 2 TopSong ingevoerd. Bert Haandrikman draaide rond 18:15 uur de allereerste Top Song "Love Never Felt So Good" van Michael Jackson en Justin Timberlake. Sinds 6 januari 2017 wordt de nieuwe NPO Radio 2 Top Song van de week iedere vrijdagochtend rond 10:45 uur bekendgemaakt in het programma Aan De Slag!.

Beeldmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Slagzinnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De warmste zender van Nederland (1992–1995)
  • Je voelt je thuis (1995–1999)
  • Je hoort nog eens wat (1999–2008)
  • Radio 2 is overal (2008–2011)
  • De muziek zegt alles (2011–2013)
  • Come Together (2013–2015)
  • NPO Radio 2 = AAN (5 oktober 2015 – 31 oktober 2018)
  • Er is maar één NPO Radio 2 (1 november 2018 – heden)

In de nacht van zondag 31 januari op maandag 1 februari 2021 werd tijdens het programma Van Inkel's Choice een nieuw jinglepakket geïntroduceerd met een herziene uuropener en tunes voor o.a. het NOS Nieuws en de ANWB verkeersinformatie. De vorige uuropener, jingles en tunes waren sinds 1 november 2018 in gebruik.