B2B

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een straat in Guangzhou, waar bedrijven elektronische halffabricaten verkopen aan andere bedrijven, die er vervolgens voor de consument bruikbare apparaten van maakt.

B2B is een internationale aanduiding voor Business-to-Business: bedrijven aan bedrijven. Meestal betreft het hier bedrijven die specifiek zaken doen met andere bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn zakenbanken en hostingbedrijven die niet op de particuliere markt actief zijn.

In het Nederlands is de standaardnotitie echter b2b, net zoals het b2a en b2c is.

Een bekende retailer die enkel zaken doet met andere bedrijven is de zelfbedieningsgroothandel Makro. Andere voorbeelden zijn Sligro, Staples Office Centre en Bouwmaat. Men kan bij dit bedrijf slechts inkopen doen als men staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en beschikt over een speciale inkooppas welke door de zelfbedieningsgroothandel is verstrekt aan de ondernemer. Gewone consumenten kunnen bij b2b-bedrijven géén inkopen doen.

Ook wordt de term gebruikt om binnen ondernemingen een bepaalde sectie aan te duiden. Hierbij is dan de b2b-afdeling gericht op de zakelijke dienstverlening, terwijl elders in hetzelfde bedrijf evengoed aan particulieren verkocht kan worden.

Naast business-to-businessmarketing is het tevens mogelijk om gebruik te maken van sociale media.

Zie ook[bewerken]

  • F2C factory-to-consumer
  • b2c business-to-consumer
  • c2b consumer-to-business
  • b2a business-to-administration, bedrijven die specifiek aan de overheid leveren
  • b2e business-to-employee
  • c2c of p2p consumer-to-consumer, respectievelijk peer-to-peer