Makro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Makro
Logo van Makro
Opgericht 1968[1]
Eigenaar/onderdeel METRO Group
Vestigingen 17 (Nederland), 6 (België)
Land(en) Vlag van Nederland Nederland, Vlag van België België, etc.
Makrologo op vestiging Amsterdam
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Makro is een Duitse zelfbedieningsgroothandel (een groothandel opgezet als een supermarkt). Het bedrijf is opgezet door de Nederlandse Steenkolen Handelsvereniging (SHV) in 1968. Per 1 januari 1998 heeft SHV de Europese Makro's verkocht aan de Duitse METRO Group, grootaandeelhouder (78,38%) van onder andere Media Markt. SHV is anno 2016 nog eigenaar van de Makro-vestigingen in Zuid-Amerika.[2]

Conform het principe van groothandels kan er bij Makro Nederland alleen gewinkeld worden met een Makro-pas, die wordt verstrekt aan bedrijven, stichtingen en verenigingen die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf organiseert een groot deel van de inkoop via MAXXAM cv.

Ongeveer een miljoen Nederlanders bezitten een Makro-pas die nodig is voor toegang tot de groothandel. Zonder deze pas zou het bedrijf volgens de vestigingswetten onder de detailhandel vallen en zou het in principe niet op de (relatief goedkope) industrieterreinen gevestigd kunnen zijn waar het zich nu bevindt, omdat detailhandel daar verboden is.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Makro Beverwijk
Makro te Groningen
Aardappels, groente en fruit
Bezorgdienst

De Makro startte als eerste in Europa en veel andere landen met het idee van een zelfbedieningsgroothandel die zich zou richten op kleine zelfstandigen. De Makro ontwikkelde zich van foodgroothandel met een sterke binding aan de horeca tot een algemene groothandel voor detaillisten. Decennialang hield de Makro de afdelingen food en non-food streng gescheiden en was het nodig daarvoor aparte pasjes te bezitten. Bij de uitbreiding naar het buitenland werd dit opgegeven. De groothandel profiteerde van wat wel 'one stop shopping' wordt genoemd. In de jaren 1990 vestigde de Makro zich ook in Oost-Europa.

Aanslagen[bewerken | bron bewerken]

Tussen 1985 en 1987 was Makro Nederland het slachtoffer van bomaanslagen door de terroristische organisatie RaRa. Op vijf vestigingen werden aanslagen gepleegd. De Makro was het mikpunt van de terreur omdat het bedrijf vestigingen had in Zuid-Afrika ondanks de apartheid; tegen dat land gold als sanctie een economische boycot. Nadat in december 1986 de Makro in Duiven en in januari 1987 de Makro in Nuth in vlammen waren opgegaan, besloot de SHV zich terug te trekken uit Zuid-Afrika. De daders van de aanslagen zijn nooit gepakt.

Nederland[bewerken | bron bewerken]

Op 31 oktober 1968 werd het eerste Makro-filiaal geopend in Amsterdam. In Nederland heeft Makro vestigingen in Amsterdam (Duivendrecht), Best, Beverwijk, Breda, Delft, Duiven, Dordrecht, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Nijmegen, Nuth, Vianen, Wateringen, Barendrecht, 's-Hertogenbosch, en Nieuwegein. Er werken zo'n 4000 mensen en in 2013 behaalde het bedrijf een geschatte omzet van 1,1 miljard euro.[3] In Nederland werken er ongeveer 5.400 mensen bij de Makro, waarvan 300 op het hoofdkantoor. De rest werkt bij de verschillende filialen.[4] In februari 2016 werd er bekendgemaakt dat in de komende jaren 600 banen zouden verdwijnen. Daarnaast wordt het assortiment gehalveerd.[5] Concurrenten in Nederland zijn Sligro en Hanos.

Kerstpakketten[bewerken | bron bewerken]

Makro Nederland levert al sinds de oprichting in 1968 kerstpakketten. Dat gebeurt vanuit Inpak Centrale Nedema (ICN) onder de formulenaam Makro Kerstpakketten. Makro Nederland Kerstpakketten heeft een eigen inkooporganisatie en productiebedrijf in Duiven en 16 feestpakkettenshowrooms in het land, voor het merendeel in Makro-vestigingen.

België[bewerken | bron bewerken]

Makro heeft in Vlaanderen vier filialen en in Wallonië twee filialen, gevestigd te Eke (bij Gent), Deurne (bij Antwerpen), Sint-Pieters-Leeuw (bij Brussel), Machelen (bij Brussel), Alleur en Lodelinsart.

Het bedrijf opende zijn eerste winkel in 1970 te Deurne.[bron?] In tegenstelling tot Nederland zijn particulieren hier toegelaten aankopen te doen. De identiteitskaart wordt getoond aan de klantenreceptie van de Makro-winkel. Aan de hand van bepaalde gegevens wordt een Makro-kaart aangemaakt. Werknemers houden aan de ingang controle op het bezit van deze kaart. METRO Cash & Carry Belgium is voorbehouden voor horeca-professionals en handelaars.

Externe links[bewerken | bron bewerken]