Kanton (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kanton
廣州
Stad in de Volksrepubliek China Vlag van China
Kanton (stad)
Kanton (stad)
Situering
Provincie (zìzhìqū) Guangdong
Coördinaten 23° 7′ NB, 113° 15′ OL
Portaal  Portaalicoon   China
Kanton (stad)
Kanton (stad)
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 廣州
Vereenvoudigd 广州
Hanyu pinyin Guǎngzhōu
Wade-Giles Kuang-chou
Jyutping (Standaardkantonees) gwong2 zau1
Standaardkantonees Kwôong Chauw
Yale (Standaardkantonees) Gwóngjaū
Dapenghua Kwôong Chauw
Andere benamingen Kwang-tsjau (historische Nederlandse naam)
Kaart van Kanton, from Johan Nieuhof (1618-1672); Jean-Baptiste Le Carpentier (1606-ca. 1670): L'ambassade de la Compagnie Orientale des Provinces Unies vers l'Empereur de la Chine, 1665
De Dertien Factorijen aan de rivier (1806)
De Parelrivier in Kanton

Kanton of Guangzhou (Chinees: 广州市, Pinyin: Guǎngzhōu Shì; Kantonees IPA: [kʷɔ̌ːŋ2tsɐ̂u1]; Mandarijn IPA: [gwɑŋ21ʈʂɔw5]) is een miljoenenstad in China, en tevens de provinciehoofdstad en een stadsprefectuur in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Kanton is sinds 2005 een van de vijf nationale centrale steden.

Er wonen meer dan 14 miljoen mensen in de stad zelf[1]. Het aaneengegroeide verstedelijkte gebied rondom Kanton, de Parelrivierdelta, telt 47,7 miljoen inwoners op 17.573 km². Volgens de Wereldbank heeft het de positie van grootste metropool ter wereld in 2015 overgenomen van Tokio.[2] De agglomeratie omvat o.a. de steden Dongguan, Shenzhen, Zhongshan en gedeelten van Foshan, Jiangmen en Huizhou. Ook Macau en Hongkong zijn inmiddels vastgegroeid, maar worden vanwege hun autonome status niet gerekend tot de metropool.

De internationale naam van de stad was oorspronkelijk Canton, waaruit de Nederlandse naam "Kanton" is voortgekomen. Hiervan is ook de naam afgeleid voor de aldaar gesproken taal, het Kantonees.

De stad is een belangrijke havenstad. De haven is sinds 2006 de op 4 na grootste van de wereld. De Internationale luchthaven Guangzhou Baiyun is een van de belangrijkste luchthavens van China.

Geschiedenis[bewerken]

Kanton is vanouds een van de belangrijkste Chinese havensteden. De Portugezen waren in 1514 de eerste Europeanen die Kanton bereikten via de zee. De Portugezen hadden een monopolie op de handel in China totdat de Nederlanders arriveerden in de 17e eeuw. In 1728 opende de Vereenigde Oostindische Compagnie een factorij in Kanton. In de periode dat het Kantonsysteem (1757-1842) fungeerde, waren de Dertien Factorijen in Kanton de enige plaats waar buitenlanders handel mochten drijven met China. Na de Eerste Opiumoorlog (1839-1842) werd Kanton een van de vijf havens die opengesteld werden voor buitenlandse handelaren.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Kanton is verdeeld in tien districten en twee stadsarrondissementen.

naam vereenvoudigd en traditioneel Chinees hanyu pinyin
districten
Yuexiu 越秀區 Yuèxiù Qū
Liwan 荔灣區 Lìwān Qū
Haizhu 海珠區 Hǎizhū Qū
Tianhe 天河區 Tiānhé Qū
Baiyun 白雲區 Báiyún Qū
Huangpu 黃埔區 Huángpǔ Qū
Huadu 花都區 Huādu Qū
Panyu 番禺區 Pānyú Qū
Nansha 南沙區 Nánshā Qū
Luogang 蘿崗區 Luógǎng Qū
stadsarrondissementen
Zengcheng 增城市 Zēngchéng Shì
Conghua 從化市 Cónghuà Shì

Demografie[bewerken]

Een meerderheid van de inwoners van Kanton spreekt het lokale dialect Guangzhouhua, dat door de Kantonezen als Standaardkantonees wordt beschouwd.

Een zeer klein deel van de bevolking behoort tot het vissersvolk Danjia.

Openbaar vervoer[bewerken]

Kanton beschikt over een metrosysteem, de metro van Kanton. Het systeem bestaat uit acht lijnen en er zijn verschillende lijnen in aanbouw, of zijn gepland.

Stedenbanden[bewerken]

Geboren in Kanton[bewerken]

  • Ieoh Ming Pei (I. M. Pei) (28 april 1917), Chinees-Amerikaans architect
Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Kanton.