Naar inhoud springen

Parelrivierdelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parelrivierdelta
Parelrivierdelta
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 珠江三角洲
Traditioneel 珠江三角洲
Pinyin Zhūjiāng sānjiǎozhōu
Standaardkantonees Chuu Kôong Saam Kwôk Chauw

De Parelrivierdelta (Chinees: 珠江三角洲; pinyin: Zhūjiāng sānjiǎozhōu) is de delta van de Parelrivier in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Het is het snelst groeiende gebied van het land qua inwonertal en aandeel in het bruto nationaal product.

Het sterk verstedelijkte gebied van de delta telt anno 2024 70,1 miljoen inwoners op 17.573 km² (bij benadering een derde van de oppervlakte van Nederland). Volgens de Wereldbank heeft het de positie van grootste metropool ter wereld in 2015 officieel overgenomen van Tokio.[1] Dit metropoolgebied omvat de steden Dongguan, Shenzhen, Zhongshan en gedeelten van Foshan, Huizhou, Guangzhou en Jiangmen. Ook Macau en Hongkong maken deel uit van het deltagebied maar worden vanwege hun autonome status hier niet meegerekend. Tevens laten satellietbeelden zien dat inmiddels ook de nabijgelegen steden Qingyuan en Zhuhai vastgegroeid zijn. Het gehele, aaneengegroeide verstedelijkte gebied telt naar schatting 80 miljoen inwoners.[2]

Eind 2009 is de bouw gestart van de Hongkong-Zhuhai–Macau-brug. De brug en tunnel gaat over de Parelrivierdelta en verbindt Macau en Hongkong. In oktober 2018 ging de verbinding open, de reistijd tussen de twee steden ging dan van circa 4 uur naar zo'n 40 minuten. De tunnel kwam te liggen onder een belangrijke scheepvaartroute naar de havens van Kanton (op twee na grootste ter wereld) en Shenzen en zorgt ervoor dat het scheepvaartverkeer niet gehinderd wordt.