Parelrivierdelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parelrivierdelta
Parelrivierdelta
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 珠江三角洲
Vereenvoudigd 珠江三角洲
Hanyu pinyin Zhūjiāng sānjiǎozhōu
Standaardkantonees Chuu Kôong Saam Kwôk Chauw

De Parelrivierdelta (Engels: Pearl River Delta of Pearl River Megacity) is de delta van de Parelrivier in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Het is het snelst groeiende gebied van het land qua inwonertal en aandeel in het bruto nationaal product.

Het sterk verstedelijkte gebied van de delta telt anno 2015 46,5 miljoen inwoners op 17.573 km². Volgens de Wereldbank heeft het de positie van grootste metropool ter wereld in dat jaar overgenomen van Tokio.[1] Het metropoolgebied omvat de steden Dongguan, Shenzhen, Zhongshan en gedeelten van Foshan, Kanton, Jiangmen en Huizhou. Ook Macau en Hongkong maken deel uit van het verstedelijkte deltagebied maar worden vanwege hun autonome status niet meegerekend.

Eind 2009 is de bouw gestart van de Hongkong-Zhuhai–Macau-brug. De brug en tunnel gaat over de Parelrivierdelta en verbindt Macau en Hongkong. In 2016 moet het geheel klaar zijn, de reistijd tussen de twee steden gaat dan van ruim 3 uur naar zo'n 30 minuten. De tunnel komt te liggen onder een belangrijke scheepvaartroute waardoor het scheepvaartverkeer niet gehinderd zal worden.