Parelrivierdelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parelrivierdelta
Parelrivierdelta
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 珠江三角洲
Vereenvoudigd 珠江三角洲
Hanyu pinyin Zhūjiāng sānjiǎozhōu
Standaardkantonees Chuu Kôong Saam Kwôk Chauw

De Parelrivierdelta (Engels: Pearl River Delta of Pearl River Megacity) is de delta van de Parelrivier in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Het is het snelst groeiende gebied van het land qua inwonertal en aandeel in het bruto nationaal product.

Het sterk verstedelijkte gebied van de delta telt anno 2016 47,7 miljoen inwoners op 17.573 km². Volgens de Wereldbank heeft het de positie van grootste metropool ter wereld in 2015 officieel overgenomen van Tokio.[1] Dit metropoolgebied omvat de steden Dongguan, Shenzhen, Zhongshan en gedeelten van Foshan, Kanton en Jiangmen. Ook Macau en Hongkong maken deel uit van het deltagebied maar worden vanwege hun autonome status hier niet meegerekend. Tevens laten satellietbeelden zien dat inmiddels ook de nabijgelegen steden Huizhou, Qingyuan en Zhuhai vastgegroeid zijn. Het gehele, aaneengegroeide verstedelijkte gebied telt naar schatting 120 miljoen inwoners.[2]

Eind 2009 is de bouw gestart van de Hongkong-Zhuhai–Macau-brug. De brug en tunnel gaat over de Parelrivierdelta en verbindt Macau en Hongkong. In 2016 moet het geheel klaar zijn, de reistijd tussen de twee steden gaat dan van ruim 3 uur naar zo'n 30 minuten. De tunnel komt te liggen onder een belangrijke scheepvaartroute waardoor het scheepvaartverkeer niet gehinderd zal worden.