Tuibrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het principe van een tuibrug
De Erasmusbrug gezien vanaf de Veerhaven
De tuibrug in Godsheide (Hasselt)
De tuibrug in Mỹ Tho (Vietnam)
De tuibrug in Bangkok (Thailand)

Een tuibrug of (tui)kabelbrug is een veelvoorkomend type brug bij middelgrote tot grote overspanningen.

Beschrijving en toepassing[bewerken]

Dit type brug kenmerkt zich door een rijdek (weg of spoorlijn) dat is opgehangen aan dikke kabels (de tuien). In de tuien is sprake van trekkracht. De kabels zijn rechtstreeks bevestigd aan de pylonen. De pylonen voeren het gewicht van de brug vervolgens af naar de fundering; in de pylonen is sprake van drukkracht.

Tuibruggen worden in het algemeen toegepast bij wat grotere overspanningen. Bij kleine overspanningen zijn andere typen, zoals liggerbruggen of plaatbruggen vaak efficiënter. Een voordeel van het gebruik van een tuibrug boven een ligger- of plaatbrug is dat de dikte van het dek beperkter is. Door de vorm van de brug, (meestal vlakker), dient er minder hoogteverschil te worden overwonnen.

Tuibruggen moeten niet worden verward met hangbruggen. Bij een hangbrug is er geen sprake van kabels die direct van de pilonen naar het brugdek lopen, maar van een boogvormige kabel waaraan kleinere kabels ('hangers') bevestigd zijn die aan het brugdek vast zitten. Bij hangbruggen zijn nog grotere overspanningen mogelijk, maar de brug is minder stabiel.

Bekende tuibruggen[bewerken]

Nederland[bewerken]

België[bewerken]

Overige landen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]