Hangbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het principe van een hangbrug
Bouw van een hangbrug over een fjord in Feda (Noorwegen)
Beelden van de Tacoma Narrows Bridge (1940) die als gevolg van resonantie is ingestort
Bouw van Manhattan Bridge, 23 maart 1909

Een hangbrug is een brug die is opgebouwd uit twee (soms één) hoge pijlers of pylonen waartussen een dikke kabel gespannen is. Aan deze dikke kabel worden enkele dunnere kabels gehangen om de weg te dragen en horizontaal te houden.

Door de symmetrie worden de pijlers hoofdzakelijk verticaal belast. Dit laat toe die pijlers uit te voeren als een lichte betonconstructie. Daartussen hangt een 'hoofd'draagkabel, volgens een kettinglijn – een kromme die lijkt op een parabool.

Aan de hoofddraagkabel hangen op regelmatige afstand van elkaar de verticale kabels – 'hangers' genoemd – waaraan het brugdek is opgehangen. In tegenstelling tot de meeste andere brugtypes is dit brugdek zeer licht en buigslap uitgevoerd. Hierdoor blijft de brug betaalbaar. Nadelen hiervan zijn de gevoeligheid voor eigentrillingen en aerodynamische effecten (waardoor de hangbrug bij storm soms wordt afgesloten) en de gevoeligheid voor bewegende geconcentreerde belastingen zoals veroorzaakt door een trein.

In de hoofddraagkabel treden zeer grote trekkrachten op. De combinatie hiervan met de grote werkingsarm aan het begin en einde verklaart hoe de brug de krachten (en momenten) van de zeer lange brugdekken kan opnemen.[bron?] Aan het begin en einde van de brug is de kabel verankerd in de fundering. De kabels zitten daar nagenoeg horizontaal bevestigd, waardoor de grootste krachten op de fundering niet verticaal, maar horizontaal gericht zijn. Dat is ook de reden dat in de Benelux, en bij uitbreiding in Europa, vrijwel geen hangbruggen voorkomen; de bodem is doorgaans te slap om deze grote horizontale krachten te kunnen opvangen. Wanneer de ondergrond bestaat uit rotsen zijn de horizontale krachten wel goed op te nemen.

Met dit type brug is het mogelijk zeer grote overspanningen te overbruggen. Sommige van de langste bruggen ter wereld met overspanningen van meerdere kilometers zijn hangbruggen: de Akashi-Kaikyo-brug in Japan overspant bijna 2000 meter. De langste brug ter wereld is echter geen hangbrug maar een Liggerbrug: de Lake Pontchartain Causeway in de Verenigde Staten is bijna 40 kilometer lang.

Het principe van de hangbrug is enigszins vergelijkbaar met een boogbrug hoewel de boog uiteraard gespiegeld is ten opzichte van de horizontale en er in de boog geen trek maar druk optreedt en de spatkrachten naar buiten gericht zijn. De spatkrachten bij een boogbrug kunnen worden opgenomen door trekbalken onder het brugdek.

Enkele bekende hangbruggen zijn:

Een hangbrug moet niet worden verward met een tuibrug of een zweefbrug.

Resonantie[bewerken]

Op 7 november 1940 is de Tacoma Narrows Bridge in de Amerikaanse staat Washington kort na ingebruikname als gevolg van resonantie ingestort. Resonantie is het verschijnsel waarbij een voorwerp begint mee te trillen met een bepaald geluidssignaal veroorzaakt door bijvoorbeeld de wind. In dit geval zijn duidelijk sinussen te zien bij het bewegen van de brug.

Touwbrug[bewerken]

Hangbrug Geierlay, een van de langste touwbruggen in Europa

Een touwbrug is een hangbrug die geheel is opgebouwd over enkele touwen of kabels. Deze meest eenvoudige vorm van hangbrug vindt men veel in ontwikkelingslanden. Hij is snel en relatief goedkoop te bouwen. Het wegdek volgt de vorm van de onderste touwen en is in de lengterichting niet verstevigd, waardoor het meebeweegt met de verplaatsing van het gewicht van de mensen en voertuigen die er overheen bewegen. Hierdoor is een touwbrug uitsluitend geschikt voor licht verkeer (voetgangers, fietsen en brommers). Om het slingeren op de wind tegen te gaan worden touwbruggen soms met zijwaarts naar beneden hangende touwen aan de grond verankerd.

Zie ook[bewerken]