Grote Beltbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Storebæltsbroen
Grote Beltbrug
Algemene gegevens
Locatie Denemarken
Coördinaten 55° 19′ NB, 10° 56′ OL
Overspant Grote Belt
Lengte totaal 18.000 m
Hoogte 254 m
Doorvaarthoogte 65 m
Langste overspanning 1.624 m
Bouw
Opening juli 1998
Gebruik
Weg Fynske Motorvej, Vestmotorvejen, Europese weg 20
Architectuur
Type Hangbrug
Grote Beltbrug (Denemarken)
Grote Beltbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
De autosnelweg over de Grote Beltbrug

De Grote Beltbrug (Deens: Storebæltsbroen) is een hangbrug in Denemarken tussen de eilanden Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør). De brug, als onderdeel van de E20, werd in juli 1998 voor auto's en ander gemotoriseerd vervoer opengesteld. De Grote Beltbrug vervangt de historische veerverbinding van Knudshoved naar Halskov. Door de realisatie van deze brugverbinding, en sinds de opening van de Sontbrug, kan het verkeer uit West-Europa over de weg heel Scandinavië bereiken. Het alternatief met de veerdienst tussen Puttgarden in Duitsland en Rødby in Denemarken wordt echter nog steeds vaak gekozen voor het verkeer tussen Duitsland en het eiland Seeland omdat de reisafstand korter is dan de wegverbinding via de Grote Beltbrug.

De verbinding bestaat uit twee bruggen van 6,6 en 6,8 kilometer lengte, die beide op het eilandje Sprogø uitkomen. De lengte van de verbinding is 18 kilometer. Ook het treinvervoer maakt sinds 1997 gebruik van de brug (ten westen van het eilandje) en de 8 kilometer lange spoortunnel tussen Sprogø en Seeland.

Om de internationale scheepvaart niet te hinderen, hangt de brug aan de oostzijde voor het wegverkeer hoog boven de Grote Belt. De bouwkosten bedroegen circa 4,2 miljard euro, en om deze terug te verdienen wordt tol geheven. De kosten voor deze verbinding zijn tussen de 16 en 51 euro, afhankelijk van de grootte van het voertuig (prijzen 2018).[1] Voetgangers en fietsers worden op de brug niet toegelaten maar kunnen de trein gebruiken.

Op 2 januari 2019 vond er op de Grote Beltbrug een treinongeluk plaats dat aan acht mensen het leven kostte.[2]

De brug is sinds 2011 afgebeeld op het bankbiljet van 1.000 Deense kroon.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Grote Beltbrug
Grote Beltbrug


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Grote Beltbrug op Wikimedia Commons.