Grote Beltbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Storebæltsbroen
Grote Beltbrug
Algemene gegevens
Locatie Denemarken
Coördinaten 55° 19′ NB, 10° 56′ OL
Overspant Grote Belt
Lengte totaal 18.000 m
Hoogte 254 m
Doorvaarthoogte 65 m
Langste overspanning 1.624 m
Bouw
Opening juli 1998
Gebruik
Weg Fynske Motorvej, Vestmotorvejen, Europese weg 20
Architectuur
Type Hangbrug
Grote Beltbrug (Denemarken)
Grote Beltbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
De autosnelweg over de Grote Beltbrug

De Grote Beltbrug (Deens: Storebæltsbroen) is een vaste verbinding over de Grote Belt tussen de Deense eilanden Funen en Seeland en tussen de steden Nyborg en Korsør. De 18 kilometer lange verbinding bestaat uit twee bruggen van 6,6 en 6,8 kilometer lengte, die beide op het eilandje Sprogø uitkomen, en een spoortunnel van 8 kilometer lengte tussen Sprogø en Seeland. De verbinding is sinds 1997 geopend voor treinverkeer en sinds 1998 ook voor wegverkeer.

Deze vaste verbinding vervangt de historische veerverbinding van Knudshoved naar Halskov.

Wegverbinding[bewerken | brontekst bewerken]

De twee bruggen voor wegverkeer zijn onderdeel van de E20. Door de realisatie van deze brugverbinding, en sinds de opening van de Sontbrug, kan het verkeer uit West-Europa over de weg heel Scandinavië bereiken. Het alternatief met de veerdienst tussen Puttgarden in Duitsland en Rødby in Denemarken wordt nog vaak gekozen voor het verkeer tussen Duitsland en het eiland Seeland omdat de reisafstand korter is dan de wegverbinding via de Grote Beltbrug.

Om de internationale scheepvaart niet te hinderen, hangt de brug aan de oostzijde voor het wegverkeer hoog boven de Grote Belt. De bouwkosten bedroegen circa 4,2 miljard euro, en om deze terug te verdienen wordt tol geheven. De kosten voor deze verbinding zijn tussen de 16 en 51 euro, afhankelijk van de grootte van het voertuig (prijzen 2018).[1] Voetgangers en fietsers worden op de brug niet toegelaten maar kunnen de trein gebruiken.

Spoorverbinding[bewerken | brontekst bewerken]

Over de westelijke kokerbrug liggen zowel een weg als een spoorlijn. De oostelijke hangbrug wordt alleen voor wegverkeer gebruikt; voor de spoorlijn is er een 8 kilometer lange tunnel gebouwd. De spoorlijn wordt zowel voor personenverkeer als voor goederenvervoer gebruikt. De lijn is met 25kV wisselspanning geëlektrificeerd.

De spoortunnel is tussen 1988 en 1996 gebouwd met behulp van vier tunnelboormachines. De tunnel ligt tussen de 12 en 40 m onder de zeebodem en op het diepste punt 75 m onder het wateroppervlak.

Op 2 januari 2019 vond er op de Grote Beltbrug een treinongeluk plaats dat aan acht mensen het leven kostte.[2]

De brug is sinds 2011 afgebeeld op het bankbiljet van 1.000 Deense kroon.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 juli 2022 ging de tweede etappe van de Tour de France (die leidde van Roskilde naar Nyborg) over de Grote Beltbrug.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (da) (de) (en) Officiële site
  • (de) Grote Beltbrug
Grote Beltbrug
Grote Beltbrug


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Grote Beltbrug op Wikimedia Commons.