Godsheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Godsheide
Gehucht in België Vlag van België
Godsheide
Godsheide
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Hasselt Hasselt
Coördinaten 50° 57′ NB, 5° 24′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 2347
Hoogte 40 m
Detailkaart
Godsheide
Godsheide
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De jaarlijkse processie te Godsheide
De jaarlijkse processie te Godsheide
Portaal  Portaalicoon   België

Godsheide is een gehucht van de Belgische gemeente Hasselt en sinds 1845 een parochie waarvan de kerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bezoeking. In 2008 telde Godsheide 2347 inwoners. Godsheide VV is de plaatselijke voetbalclub.

Etymologie[bewerken]

De naam Godsheide zou niets te maken hebben met een heide van God maar de benaming zijn voor een gebied dat op de scheiding lag tussen Hasselt dat in de middeleeuwen toebehoorde aan het graafschap Loon en Diepenbeek, dat aan het hertogdom Brabant behoorde. Goetschey, een naam die op een kaart uit 1549 is te zien, zou op deze betekenis wijzen. De dialectische uitspraak van de plaatsnaam Gooètskè wijst ook in die richting.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste wegen werden in de 14e eeuw aangelegd. Het waren de Bos-, Kiezel-, Brugbemden- en Wolskestraat. De twee vijvers aan de Borggravevijverstraat waren er al in de 15e eeuw. Het traject van de huidige Genkersteenweg vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. Het was een smalle, gekasseide weg die in de 20e eeuw heringericht werd: een zandpad voor voetgangers, de gekasseide strook bleef voor karren voorbehouden terwijl auto's over een grindweg reden.

Een andere verbindingsweg tussen Hasselt en Genk, te zien op een kaart uit 1661, liep via de Kiezel- en Kleinstraat.

In 1853 startte men met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk. Haar toegangspoort is de oude stadspoort van Hasselt die tot 1868 aan de Luikersteenweg dienst deed. In 1869 kreeg de kerk een orgel dat beschermd werd in 1975 en volledig gerestaureerd werd tussen 1995 en 1998.

In 1968 werd het Bezinningscentrum Godsheide gebouwd. Tot 2008 waren de paters Jezuïeten hier aanwezig, waarna het tot een orthopedisch centrum werd omgebouwd.

Het Albertkanaal[bewerken]

Het Albertkanaal, aangelegd tussen 1930 en 1939, loopt dwars door Godsheide. Een aantal bewoners werd onteigend en moest verhuizen. In Godsheide werden sluizen gebouwd. De kleinste was 55m lang en 7,5m breed en kon schepen tot 360 ton versassen.

Op 26 juni 1939 begaf een gedeelte van de dijk waardoor 1,3 miljoen m³ water wegstroomde. Ir. Cogan, die de dijk net controleerde, kwam hierbij om.

De eerste brug over het kanaal was een Baileybrug voor eenrichtingsverkeer die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog door het Belgisch leger werd opgeblazen.

Verdrinkingsramp[bewerken]

Om de bewoners zonder veel omweg aan de andere kant van het kanaal te krijgen was in Godsheide een overzetvlot gebouwd dat door een stadsarbeider via een stalen kabel werd bediend. Op 14 februari 1941 liet een onderwijzer die aan de zuidelijke kant van het kanaal lesgaf en aan de overkant de tram naar Genk wilde halen, 57 kinderen en 4 volwassenen toe op het vlot. Vlak na het vertrek kwam het vlot onder water te staan en als gevolg van het gedrum sloeg het om. 35 kinderen en twee volwassenen verdronken. De stadsarbeider die het vlot bediende werd gezien als de zondebok en gevangengezet. De onderwijzer verliet Limburg.

Godsheide en zijn bruggen[bewerken]

Tuibrug[bewerken]

De in Godsheide gebouwde tuibrug over het Albertkanaal getuigt van de mentaliteitsverandering ten opzichte van de bouw van nieuwe autosnelwegen en expreswegen in de jaren zeventig van de 20e eeuw. Deze brug, de langste tuibrug van België, moest Hasselt met Genk helpen verbinden. De tuibrug is een van de twee kunstwerken die reeds gebouwd zijn om een expresweg tussen Hasselt en Genk aan te leggen. Nu verbindt ze de twee delen van Godsheide die door het kanaal werden gescheiden. De brug hoort thuis in de categorie van "Grote nutteloze werken".

De expresweg zou langs de noordelijke rand van het natuurreservaat De Maten lopen en dit natuurgebied minimaal aantasten. Alles was bij het toenmalige Bestuur der Wegen klaar om die weg aan te leggen. Toen maakte het gemeentebestuur van Genk gebruik van een nieuwe wet die juist gestemd was. Tot dan toe kon het Bestuur der Wegen dergelijke wegen aanleggen zonder de toestemming van de gemeenten waar de weg door liep. Door de nieuwe wet was die toelating wel vereist. Genk gaf de toelating niet en het hele project werd opgeborgen. Ook een reeds gebouwde brug onder een spoorweg in Genk bleef daardoor onbenut.

De brug voor de A24[bewerken]

Gouverneur Louis Roppe, de gouverneur van Limburg, bepleitte in 1971 de aanleg van de A24 (Hoei-Hasselt-Eindhoven) bij de toenmalige minister van Openbare Werken, Jos De Saeger. De aanleg werd in 1972 bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Na eindeloze discussies, vergaderingen, protesten en vernielingen kwam de weg er niet. Deze brug over het kanaal kwam er nooit. Ze zou ongeveer 1 km meer in de richting van Hasselt worden gebouwd dan de huidige tuibrug.

Jaarlijkse processie[bewerken]

In Godsheide wordt kermis gehouden op de zondag na 18 juli. Op die dag wordt hier door de scouts het beeld van de heilige Odilia meegedragen in de processie.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Hasselt-Centrum, Rooierheide