Tuibrug Godsheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuibrug bij Godsheide
Tuikabelbrug Godsheide.jpg
Algemene gegevens
Locatie Godsheide
Coördinaten 50° 56′ NB, 5° 24′ OL
Overspant Albertkanaal
Doorvaarthoogte 8 m
Bouw
Bouwperiode 1977 - 1979
Architectuur
Type Tuibrug
Tuibrug Godsheide (België (hoofdbetekenis))
Tuibrug Godsheide
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Tuibrug bij Godsheide is een van 1977 tot 1979 gebouwde brug over het Albertkanaal bij Godsheide in de Belgische provincie Limburg.

De tuibrug is een van de twee kunstwerken die reeds gebouwd zijn om een expresweg tussen Hasselt en Genk aan te leggen. De brug hoort thuis in de categorie van grote nutteloze werken.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk was de N75 tussen Hasselt en Genk gepland via huidige N702, de tuibrug van Godsheide en de noordrand van het natuurgebied De Maten. De expresweg zou langs de noordelijke rand van het natuurreservaat De Maten lopen en dit natuurgebied minimaal aantasten.[bron?] Tussen Hasselt en de tuibrug van Godsheide zou de weg een aansluiting hebben op de autosnelweg A24, die in 1977 geschrapt werd.

De in Godsheide gebouwde tuibrug over het Albertkanaal getuigt van de mentaliteitsverandering ten opzichte van de bouw van nieuwe autosnelwegen en expreswegen in de jaren zeventig van de 20e eeuw. Deze brug, de langste tuibrug van België, moest Hasselt met Genk helpen verbinden. Alles was bij het toenmalige Bestuur der Wegen klaar om die weg aan te leggen. Het gemeentebestuur van Genk maakte echter gebruik van een nieuwe wet om de aanleg van de weg te verhinderen. Tot dan toe kon het Bestuur der Wegen dergelijke wegen aanleggen zonder de toestemming van de gemeenten waar de weg door liep. Door de nieuwe wet was die toelating wel vereist. Genk gaf de toelating niet en het hele project werd opgeborgen. De tuibrug is een van de twee kunstwerken die reeds gebouwd zijn om een expresweg tussen Hasselt en Genk aan te leggen. Ook een reeds gebouwde brug onder een spoorweg in Genk bleef daardoor onbenut.

Huidige situatie[bewerken]

De brug wordt thans gebruikt door lokaal verkeer tussen de twee door het Albertkanaal gescheiden delen van Godsheide. Een rijstrook wordt gebruikt als fietspad. De andere weghelft is onbenut.

Toekomst[bewerken]

Er zijn plannen om de brug te gebruiken voor een sneltramverbinding tussen Hasselt en Genk: Spartacuslijn 2. Het tracé hiervan zou langs het natuurgebied De Maten lopen. NV De Scheepvaart is thans in het proces van het verhogen van alle bruggen over het Albertkanaal tot een minimale doorvaarthoogte van 9 meter. De brug bij Godsheide heeft een doorvaarthoogte van 8 meter.

Volgende brug stroomafwaarts:
Sluis bij Hasselt
Bruggen over het Albertkanaal Volgende brug stroomopwaarts:
Sluis bij Diepenbeek