KWF Kankerbestrijding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KWF Kankerbestrijding
Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding
Motto Samen komen we steeds dichterbij
Doel Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten
Opgericht 1949
Zetel Amsterdam
Personen
Oprichter prinses Wilhelmina
Voorzitter Tanja Bender
Directeur Carla van Gils en Johan van de Gronden
Website

KWF Kankerbestrijding is een Nederlandse stichting die zich inzet voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiëntenondersteuning en fondsenwerving. Dat gebeurt samen met vrijwilligers, donateurs, patiënten, artsen en onderzoekers. De officiële naam van de stichting is Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding. Sinds november 2003 werkt de stichting onder de naam KWF Kankerbestrijding.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Een reclamespeldje voor het fonds

Koningin Wilhelmina ontving bij haar vijftigjarig jubileum als koningin in 1948 een 'nationaal geschenk'. Zij besloot dit bedrag van ruim twee miljoen gulden (omgerekend naar de waarde van 2011 ruim acht miljoen euro) te bestemmen voor de bestrijding van kanker.

In maart 1949 werd de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds opgericht om dit geld te beheren. In dezelfde maand richtte een groep Amsterdamse notabelen de Vereniging tot Steun aan het Koningin Wilhelmina Fonds op om geld in te zamelen zodat de stichting, ook als het nationaal geschenk uitgegeven zou zijn, haar werk zou kunnen voortzetten. Op 1 juni 2007 zijn de Vereniging en de Stichting gefuseerd tot een organisatie, onder leiding van een stichtingsbestuur.

Fondsen[bewerken | brontekst bewerken]

KWF Kankerbestrijding ontvangt geen geld van de overheid. De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte is een belangrijke inkomstenbron. Daarnaast ontvangt de stichting donaties van ruim 800.000 vaste gevers en loterijdeelnemers en van ongeveer 20.000 bedrijven. De organisatie deelt mee in de opbrengst van diverse landelijke loterijen en heeft daarnaast haar eigen KWF Loterij. Ruim 40% van de inkomsten verkrijgt de stichting uit nalatenschappen.

De stichting heeft, verspreid over Nederland, ruim 1600 afdelingen. Daarnaast organiseren particulieren jaarlijks acties ten bate van KWF Kankerbestrijding. Enkele bekende acties zijn de Alpe d'HuZes, Ride for the Roses en regionale bijeenkomsten onder de titel SamenLoop voor Hoop. In 1949 werd ruim 64.000 gulden opgehaald, in 2008 zamelde men in totaal 99 miljoen euro in en in 2019 ruim 185 miljoen euro.

Besteding[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 ging 84.3% van de donaties naar de doelstelling:[1] minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Vijftien procent was nodig voor organisatie en fondsenwerving. KWF Kankerbestrijding doet zelf geen onderzoek, maar financiert onderzoek van wetenschappers verbonden aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. De stichting steunt honderden onderzoeksprojecten.

KWF Kankerbestrijding steunde tot en met 2013 Stivoro en daarna Stoptober.